Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών σκέπτεται ο Μητσοτάκης

Ειδικού συνεργάτη

Παρά τις διακηρύξεις κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι στην παρούσα φάση δεν κρίνεται αναγκαία η σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, το μέγαρο Μαξίμου προσανατολίζεται τις επόμενες εβδομάδες να προχωρήσει στο βήμα αυτό, μεταφέρουν έγκυρες πηγές του πρωθυπουργικού επιτελείου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η καταρχήν εκτίμηση να μη συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, στηρίχτηκε σε δύο επιλογές, με τις οποίες συμφώνησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Κατρούγκαλος, κατά την πρόσφατη ενημέρωση που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας στα κόμματα στο πλαίσιο του συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Η πρώτη επιλογή ήταν η προσπάθεια να αποφευχθεί υπερβολική δραματοποίηση και ανησυχία στην κοινή γνώμη από την εικόνα των συνεπειών για τα ελληνικά συμφέροντα λόγω της συμφωνίας της Τουρκίας με την λιβυκή κυβέρνηση της Τρίπολης του Φάγεζ ας Σάρατζ. Η δεύτερη επιλογή είναι αποτέλεσμα του περιεχομένου αρμοδιοτήτων που εθιμικά έχει ανατεθεί στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών (που είναι άτυπο όργανο), το οποίο δεν συγκαλείται για ενημέρωση, αλλά μόνο όταν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να παρθούν σοβαρές αποφάσεις για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στην κυβέρνηση υπάρχει η εκτίμηση ότι πολύ σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί η εικόνα των δεδομένων που έχουν παραχθεί σε διεθνή κλίμακα από τη συμφωνία Ερντογάν-ας Σάρατζ. Με τη συμπλήρωση και του τελευταίου κομματιού αυτού του διπλωματικού παζλ, που αναμένεται να είναι η απόφαση του ΟΗΕ για πρωτοκόλληση της τουρκολιβυκής συμφωνίας, ή όχι, θα κληθεί η Ελλάδα να λάβει απόφαση σχετικά με την επιλογή προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο για το θέμα των ΑΟΖ.

Φυσικά, ανάλογα με την απόφαση του ΟΗΕ, θα πρέπει  να προσαρμοστεί και η ελληνική απόφαση. Σ’ αυτή την περίπτωση η σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών θεωρείται επιβεβλημένη.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο, ανεξάρτητα από το τι θα κάνει ο ΟΗΕ. Όμως, από την απόφαση του Οργανισμού εξαρτάται το περιεχόμενο της προσφυγής και γι’ αυτό πρώτα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το σημείο αυτό και μετά να συγκληθεί το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για να τεθεί το θέμα.

Οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν πάντως ότι αυτό που στην παρούσα φάση είναι πιθανότερο είναι να μη τεθεί στο διεθνές δικαστήριο από ελληνικής πλευράς ζήτημα σχετικά με το γενικό ερώτημα εάν τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα, αλλά να επιχειρηθεί διευκρίνιση αποκλειστικά και μόνο σχετικά με το αν είναι η συμφωνία Ερντογάν-ας Σάρατζ συμβατή ή όχι με το διεθνές δίκαιο.