“Φαντασιώσεις ισχύος” του Ερντογάν στη Λιβύη

Ερντογάν

“Η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει τις φαντασιώσεις ισχύος του Ερντογάν” ήταν ο τίτλος σε σχόλιο της κυριακάτικης Neue Zürcher Zeitung (NZZ), που προειδοποιεί ότι “ενώ η Ευρώπη συνδιαλέγεται για την κλιματική αλλαγή, το Brexit και τους λαϊκιστές, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν διευρύνει σημαντικά τις αξιώσεις ισχύος που προβάλλει η χώρα του”. Η ελβετική εφημερίδα επισημαίνει ότι “ο Ερντογάν έρχεται να βοηθήσει την αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη κυβέρνηση της Λιβύης, την οποία μόνο με μισή καρδιά στηρίζει η ΕΕ. Τα αληθινά κίνητρα είναι άλλα: εν μέρει πολιτικά-θρησκευτικά, εν μέρει οικονομικά, κυρίως γεωστρατηγικά. Η κυβέρνηση του Λίβυου πρωθυπουργού Φαγιέζ Αλ Σαράζ θεωρείται ότι ανήκει στη Μουσουλμανική Αδελφότητα των σουνιτών. Τουρκικές εταιρείες κερδίζουν από την ανοικοδόμηση της Λιβύης, όπως και της Συρίας. Αλλά οι γεωπολιτικές φαντασιώσεις του Ερντογάν θα πρέπει να ξυπνήσουν τους Ευρωπαίους. Ο πρόεδρος επιδιώκει την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το όνειρο των Τούρκων εθνικιστών για πρόσβαση στη Συρία, την Κύπρο, το Αιγαίο και τη Λιβύη συνεπάγεται μεγαλύτερη αστάθεια στα σύνορα της Ευρώπης”.

“Ο Ερντογάν σχεδιάζει την επόμενη εκστρατεία του” επιγραφόταν την ίδια ώρα ανάλυση της Kölner Stadt-Anzeiger, που προειδοποιεί ότι η αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη “δεν ανατρέπει μόνο τις προσπάθειες των Ευρωπαίων για κατάπαυση του πυρός, θα μπορούσε να πυροδοτήσει και ένα νέο προσφυγικό κύμα”. Επιπλέον, η εφημερίδα της Κολωνίας εκτιμά ότι “για τον Ερντογάν η κυβέρνηση της Τρίπολης είναι και ένας χρήσιμος εταίρος στην προσπάθειά του να θέσει υπό αμφισβήτηση την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας στο Αιγαίο. Στα τέλη Νοεμβρίου ο Ερντογάν υπέγραψε με τον Αλ Σαράζ συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο, με την οποία Τουρκία και Λιβύη εγείρουν αξιώσεις στην οικονομική ζώνη της Ελλάδας. Η ΕΕ θεωρεί ότι η διμερής συμφωνία αντίκειται στο διεθνές δίκαιο”.

Στις προσπάθειες για διαμεσολάβηση στη Λιβύη αναφέρθηκε και η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Die Welt με τίτλο “Η Γερμανία διαμεσολαβεί, ο Ερντογάν θέλει να στείλει στρατεύματα”. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα του Βερολίνου “στη Λιβύη κυριαρχεί ο πόλεμος. Η Γερμανία δεν θέλει να εξελιχθεί η χώρα αυτή σε μία δεύτερη Συρία. Αλλά η Ρωσία και η Τουρκία έχουν τα δικά τους συμφέροντα. Και η ΕΕ είναι διχασμένη, καθώς δύο σημαντικοί εταίροι του Βερολίνου υποστηρίζουν διαφορετικές πλευρές”.

Τι επιδιώκει όμως η γερμανική πλευρά; Σύμφωνα με την εφημερίδα “η ομοσπονδιακή κυβέρνηση φαίνεται να έχει αντιληφθεί ότι στη Λιβύη διακυβεύονται ευρωπαϊκά και γερμανικά συμφέροντα. Προφανώς δεν θέλει να επαναλάβει τα λάθη που έγιναν στη Συρία. Εκεί το Βερολίνο δεν είχε παρά ελάχιστη ανάμειξη, με αποτέλεσμα να εξαρτάται σήμερα από δύσκολους εταίρους όπως η Τουρκία και η Ρωσία. Εκατομμύρια άνθρωποι δραπέτευσαν από τον πόλεμο, μερικοί από αυτούς με προορισμό την Ευρώπη. Παρόμοια σενάρια θέλουν να τα αποφύγουν στην περίπτωση της Λιβύης”.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού