Το “μακρύ χέρι” του Ερντογάν στη Γερμανία

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει αναπτύξει ένα εκτεταμένο δίκτυο επαφών που φτάνει μέχρι την Ευρώπη, όπως αποδεικνύει το δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) για τον Εκρέμ Ιμάμογλου, νέο δήμαρχο Κωνσταντινούπολης και πολιτικό αντίπαλο του Ερντογάν.

“Την περασμένη εβδομάδα ο Ιμάμογλου, υλοποιώντας μία προεκλογική του υπόσχεση, ταξίδεψε στο Σαράγεβο, την πρωτεύουσα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης” αναφέρει η εφημερίδα. “Αιτιολογώντας την επιλογή αυτή είπε ότι το είχε υποσχεθεί στους Βόσνιους συμπολίτες του στην Κωνσταντινούπολη. Άλλωστε οι Βόσνιοι που ζουν εκεί αποτελούν σημαντικό στοιχείο για την ταυτότητα της πόλης, την εκλογή του την οφείλει και σε εκείνους”.

Αλλά όπως επισημαίνει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης, ο Ιμάμογλου δεν ήταν καλοδεχούμενος για όλους. “Ο δήμαρχος του Σαράγεβο, Αμπντουλάχ Σκάκα, δεν τον δέχθηκε. Γιατί ο Σκάκα ανήκει στο Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης, του οποίου ο ηγέτης, Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς, είναι στενός φίλος- ή και υποχείριος, όπως ισχυρίζονται πολιτικοί του αντίπαλοι- του Ερντογάν.

Η σχέση αυτή χρονολογείται από την εποχή τον Αλίγια Ιζετμπέκοβιτς, πατέρα του Μπακίρ, ο οποίος πέθανε το 2003 και θεωρείται, για τους περισσότερους μουσουλμάνους της χώρας, ο πατέρας της βοσνιακής ανεξαρτησίας. Διατηρούσε στενούς δεσμούς με τον Ερντογάν. ‘Να μου προσέχετε τη Βοσνία’ είπε ο Ιζετμπέκοβιτς στο νεκροκρέβατό του απευθυνόμενος προς τον Ερντογάν, λέει ένας θρύλος ιδιαίτερα διαδεδομένος στη Βοσνία και στην Τουρκία. Ο Ερντογάν φαίνεται να παίρνει στα σοβαρά τη θρυλούμενη εντολή”.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού