Το προσφυγικό χάος στην Ελλάδα θέτει υπό πίεση την ΕΕ

«Η κατάσταση στα ελληνικά προσφυγικά κέντρα δείχνει πόσο αναγκαία είναι μια επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων για την ερχόμενη άνοιξη. Ποια μορφή θα μπορούσε να έχει;» διερωτάται το Spiegel Online με τίτλο «Το προσφυγικό χάος στην Ελλάδα θέτει υπό πίεση την ΕΕ».

Γράφει η γερμανική ιστοσελίδα: «Το πακέτο μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να ικανοποιεί, σε ένα βαθμό, τους πάντες. Η Ελλάδα και η Ιταλία δεν θα πρέπει πλέον να επωμίζονται όλα τα βάρη των νέων αφίξεων, ενώ Βίκτορ Όρμπαν και οι σκληροπυρηνικοί γερμανοί χριστιανοκοινωνιστές θα μπορέσουν να πανηγυρίσουν την περαιτέρω ενίσχυση της Frontex. Μέρος της λύσης θα μπορούσε να είναι η πρόταση του γερμανού υπ. Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ, σύμφωνα με την οποία θα μπορούσε να αποφασίζεται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ ποίοι πρόσφυγες χρίζουν ασύλου. Σε διαφορετική περίπτωση η Frontex θα συμβάλλει στην επαναπροώθηση ή ο εν λόγω πρόσφυγας καταθέτει αίτηση ασύλου σε μια χώρα-μέλος.

Το Spiegel Online συνεχίζει παρατηρώντας ότι η Κομισιόν θα καταθέσει τις προτάσεις της μόνο όταν διασφαλιστεί η συμμετοχή όλων των χωρών-μελών της ΕΕ. Μια ακόμα δυσκολία που θα πρέπει να επιλυθεί στο πακέτο μεταρρύθμισης είναι η οικονομική. Μέχρι στιγμής το προσχέδιο δεν προβλέπει, για παράδειγμα, επιπλέον χρήματα για την Τουρκία στο πλαίσιο της προσφυγικής συμφωνίας που υπογράφηκε το 2016 μεταξύ Μέρκελ και Ερντογάν. Αν ευσταθεί το δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη Μέρκελ στην Άγκυρα, τότε θεωρείται βέβαιο ότι το μεταναστευτικό θα βρεθεί στην κορυφής της ατζέντας. Ήδη πάντως η καγκελάριος έχει καταστήσει σαφές ότι είναι πρόθυμη να ενισχύσει περαιτέρω οικονομικά την Τουρκία που φιλοξενεί σήμερα 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού