Το ρεπερτόριο του Εθνικού Θεάτρου για την υπόλοιπη φετεινή σεζόν

Ανακοινώθηκε ο προγραμματισμός του Εθνικού για τη χειμερινή περίοδο (2019-2020).

«Αναλαμβάνοντας τη διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου στις 31 Αυγούστου του 2019 και έχοντας ως γνώμονα και κριτήριο την πεποίθησή μου πως πρέπει να υπάρχει συνέπεια και εξελικτική συνέχεια στη χάραξη της πολιτικής αυτού του τόσο σημαντικού πολιτιστικού οργανισμού της χώρας μας, υλοποιώ – σχεδόν στο σύνολό του – το ρεπερτόριο που εύλογα είχε σχεδιάσει η προηγούμενη καλλιτεχνική διεύθυνση για τη χειμερινή θεατρική περίοδο 2019-2020. Άμεσος στόχος της νέας διεύθυνσης είναι, αξιοποιώντας τη δυναμική και τις κατακτήσεις του φορέα, να περάσουμε γρήγορα σε έναν γόνιμο μετασχηματισμό σε επίπεδο δομής, ρεπερτορίου και φυσιογνωμίας του Εθνικού Θεάτρου», ανέφερε ο Δημήτρης Λιγνάδης στο σημείωμα του με το οποίο προλογίζει το ρεπερτόριο.

Το μεγαλύτερο του ρεπερτορίου καταλαμβάνουν οι νέες παραγωγές. Συγκεκριμένα, στην Κεντρική Σκηνή θα βρεθεί ο ίδιος ο Δημήτρης Λιγνάδης, σκηνοθετώντας και ερμηνεύοντας τον «Μάκβεθ» του Σαίξπηρ (πρεμιέρα 7/2) σε μία μεγάλη συμπαραγωγή με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Μαζί του θα δούμε επί σκηνής τους: Ράνια Οικονομίδου, Μαρία Κίτσου, Αλέξανδρο Μαυρόπουλο, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου κ.ά. Ακόμα, ο Θωμάς Μοσχόπουλος, θ’ ανεβάσει την φάρσα του Ζωρζ Φεντώ «Η κυρία του Μαξίμ» (πρεμιέρα 21/3) με τους Θανάση Αλευρά, Έμιλυ Κολιανδρή, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Θέμη Πάνου, Κώστα Φιλίππογλου να συναποτελούν τη διανομή της.

Στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», στέγη θα βρει το καινούργιο έργο του Γιάννη Καλαβριανού (πρεμιέρα 16/1) ύστερα από ανάθεση του Εθνικού Θεάτρου. Βασικοί ήρωές του είναι οκτώ εργαζόμενοι (Δέσποινα Γιαννοπούλου, Γιώργος Γλάστρας, Μαρία Κατσιαδάκη, Χρήστος Κραγιόπουλος, Νίκος Λεκάκης, Χριστίνα Μαξούρη, Αλεξία Μπεζίκη, Αργύρης Ξάφης) σ’ ένα ξενοδοχείο, όπου τίποτε δεν επιτρέπεται να παλιώσει. Επίσης, το Εθνικό Θέατρο τιμά τη μνήμη της Λούλας Αναγνωστάκη ανεβάζοντας ένα από τα σημαντικότερα έργα της, το «Σ’ εσάς που με ακούτε» σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Αβρανά (πρεμιέρα 30/4). Όπως σημειώνει ο ίδιος σε μια εποχή που το «Απολιτίκ» έχει γίνει πια μόδα, το έργο έρχεται να μας θυμίσει πως κάποτε, όχι πολύ μακριά, υπήρχαν ακόμη ιδεολογίες.

Στο Rex, ο Γιάννης Σκουρλέτης σκηνοθετεί τη διαχρονική κωμωδία του Κάρλο Γκολντόνι «Το καινούργιο σπίτι» που ανεβαίνει για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο (πρεμιέρα 22/11), ενώ το δίδυμο Μιχάλη Ρέππα – Θανάση Παπαθανασίου επιστρέφει μετά από χρόνια στο Εθνικό με το νέο τους έργο «Φεγγάρι από χαρτί» (πρεμιέρα 20/2) σε σύνθεση Νίκου Κηπουργού και στίχους Αφροδίτης Μάνου.

Η Σκηνή «Κατίνα Παξινού» περιλαμβάνει τον πολυφωνικό μονόλογο της Σιμπίλε Μπεργκ «Και τώρα ο κόσμος» (πρεμιέρα 24/1) σε σκηνοθεσία της Ελένης Ευθυμίου, τη μαύρη κωμωδία των αδελφών Πρεσνιακόφ «Παίζοντας το θύμα» (πρεμιέρα 13/3) σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή και το «Love and information» (πρεμιέρα 29/4) της πολυβραβευμένης Κάριλ Τσέρτσιλ από την ομάδα C for Circus.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού