Συγκέντρωση στα Προπύλαια στη μνήμη του Νίκου Τεμπονέρα

Η Ε’ ΕΛΜΕ Αθήνας καλεί σε συμμετοχή στη συγκέντρωση που οργανώνει το ΔΣ της ΟΛΜΕ και θυμίζει: Ο Νίκος Τεμπονέρας ζει και μας εμπνέει για τους αναγκαίους αγώνες του σήμερα. Κάτω τα χέρια από τα εργασιακά, συνδικαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες!

Ο αγωνιστής καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας έπεσε νεκρός, κτυπημένος με λοστό στο κεφάλι από το στέλεχος της τότε ΟΝΝΕΔ Καλαμπόκα, μετά από εισβολή ροπαλοφόρων μέσα σε σχολικό συγκρότημα στην Πάτρα, όπου υπήρχε μαθητική κατάληψη με τη συμπαράσταση γονιών και καθηγητών.

Στις 9 Γενάρη συμπληρώνονται 29 χρόνια από την δολοφονία του. Το έγκλημα αυτό είχε ως στόχο την καταστολή του μαζικού κινήματος που είχε αναπτυχθεί πανελλαδικά με τον αγώνα μαθητών, εκπαιδευτικών, φοιτητών, ενάντια στο αντιδραστικό νομοσχέδιο του Υπουργού Παιδείας Κοντογιαννόπουλου. Όμως, η επίθεση προκάλεσε μεγάλο λαϊκό ξεσηκωμό ενάντια στον αυταρχισμό και την κρατική καταστολή, παραίτηση του υπουργού και απόσυρση όλων των επίμαχων νομοθετημάτων (λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, κατάργηση δωρεάν συγγραμμάτων, χρονικό όριο στις σπουδές, περιορισμός του πανεπιστημιακού ασύλου, σχολική ενδυμασία, έπαρση της σημαίας κ.ά.)

Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει τις αντιλαϊκές και μνημονιακές πολιτικές των 10 τελευταίων ετών που υπαγορεύονται από ΕΕ-ΔΝΤ-ΟΟΣΑ και υπηρετούν επιχειρηματικά και εργοδοτικά συμφέροντα. Επιδιώκει να περάσει με κάθε τρόπο, όπως και πριν 29 χρόνια τα ίδια, κι ακόμη πιο πολύ, αντιδραστικά μέτρα σε βάρος της εκπαίδευσης και της κοινωνίας συνολικά. Προχωρεί σε υποβάθμιση υγείας, παιδείας και κοινωνικών παροχών με τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό του 2020, σε ουσιαστική κατάργηση κλαδικών συμβάσεων και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων ( διαδηλώσεις, απεργίες, φακέλωμα).

Σταδιακή ιδιωτικοποίηση των Δημόσιων ΑΕΙ και της δημόσιας ασφάλισης, «αξιολόγηση» και κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Αμέσως μετά τις εκλογές το καλοκαίρι προχωρεί στο άγριο κυνήγι των προσφύγων από καταλήψεις στέγης και σχολεία με τη μεταφορά τους σε απομονωμένα κέντρα κράτησης. Επιτρέπει την εισβολή των ΜΑΤ σε ΑΕΙ και τις επιθέσεις τους ενάντια σε φοιτητές και νέους, βασανιστήρια, ξεγυμνώματα και τραυματισμούς. Αυτή είναι η ωμότητα και ο αυταρχισμός της κυβέρνησης!… Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις ο κόσμος της εκπαίδευσης πρέπει να αντιδράσει!

Η 9η Γενάρη είναι μέρα τιμής και μνήμης της θυσίας του Νίκου Τεμπονέρα, που 29 χρόνια μετά ΖΕΙ στους αγώνες του λαού και της νεολαίας για ένα δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά χωρίς διακρίσεις, για την ανατροπή των πολιτικών κυβέρνησης – ΕΕ – ΟΟΣΑ, για ουσιαστική αύξηση των δαπανών για παιδεία, υγεία και τα άλλα κοινωνικά αγαθά, για μόνιμους μαζικούς διορισμούς, για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα κι ελευθερία για όλη την κοινωνία δίχως αποκλεισμούς!

Δεν ξεχνάμε δεν συγχωρούμε. Τιμή για πάντα στον Νίκο Τεμπονέρα Καλούμε – στηρίζουμε την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου στις 6.30μμ στη συγκέντρωση που οργανώνει το ΔΣ της ΟΛΜΕ στα Προπύλαια και στην πορεία στη Βουλή.

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού