Η τριάδα ζητημάτων που «τρέμει» το Μαξίμου

Μαξίμου

Ειδικού συνεργάτη

Με την επιστροφή Μητσοτάκη από τις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε στο μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη επιτελών του πρωθυπουργού, για να συζητηθεί η πολιτική της επόμενης περιόδου.

Σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές, στη σύσκεψη επανεξετάστηκε η κυβερνητική πολιτική με άξονα τις πρωθυπουργικές πρωτοβουλίες και επιβεβαιώθηκε ότι ο εκλογικός νόμος και η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου Δημοκρατίας, είναι τα δύο επόμενα θέματα στα οποία θα επικεντρωθεί το δημόσιο ενδιαφέρον. Υπογραμμίστηκε επίσης ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης έχουν ήδη εξασφαλίσει σημαντικό πολιτικό πλεονέκτημα και στα δύο αυτά θέματα έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεδομένου ότι:

– η απόφαση του μεγάρου Μαξίμου να ψηφίσει νέο εκλογικό νόμο η Βουλή με αναλογικό μπόνους έως 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, είναι ειλημμένη και δεν πρόκειται να αλλάξει, ακόμη κι αν το νέο εκλογικό σύστημα υποστηριχτεί μόνο από τους 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

– η απόφαση για το πρόσωπο του νέου Προέδρου Δημοκρατίας έχει ήδη ληφθεί και επειδή έχει αποκλειστεί το πρόσωπο του κ. Προκόπη Παυλόπουλου, προβλέπεται να περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ σε δύσκολη θέση σχετικά με το πρόσωπο που εκείνος θα προτείνει από πλευράς του. (Μάλιστα κατά τις ίδιες πηγές ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε μόνο στην κυρία Γεννηματά, με την οποία είχε επίσης συνάντηση στο πλαίσιο του κύκλου ενημέρωσης προς τους πολιτικούς αρχηγούς, το όνομα του προσώπου που θα προτείνει για Πρόεδρο Δημοκρατίας).

Όμως, η ανησυχία ανάμεσα στους επιτελείς του πρωθυπουργού δεν κρύφτηκε στην ίδια σύσκεψη σχετικά με τρία ζητήματα, τα οποία κατά την εκτίμηση των παραγόντων που έλαβαν μέρος σ’ αυτή θα αποτελέσουν κατά πάσα πιθανότητα τα σημεία από τα οποία σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί η πολιτική τύχη της σημερινής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, τα τρία σημεία είναι το προσφυγικό-μεταναστευτικό και οι μετεγκαταστάσεις αιτούντων άσυλο σε νομούς της ηπειρωτικής Ελλάδας, τα εθνικά θέματα με έμφαση τα ελληνοτουρκικά και η οικονομία.

Στις μετεγκαταστάσεις μεταναστών και προσφύγων, παρά την αποκλιμάκωση της έντασης που αρχικά είχε σημειωθεί σε διάφορες περιοχές, η δυσαρέσκεια κατά της κυβέρνησης δεν υποχωρεί, ενώ αρκετοί βουλευτές της ΝΔ  τάσσονται στο πλευρό τοπικών παραγόντων που αντιδρούν στις νέες δομές φιλοξενίας στην περιοχή τους. Επίσης, φανερή είναι η κρισιμότητα των εξελίξεων στα εθνικά θέματα και στο μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά ότι έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί πολύ οι κίνδυνοι φθοράς για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση από ένα ενδεχόμενο απρόβλεπτο γεγονός.

Εκεί όμως που η ανησυχία ήταν στην ίδια σύσκεψη μεγάλη ήταν η οικονομία. Οι επιτελείς του μεγάρου Μαξίμου έχουν διαπιστώσει σημαντική απόκλιση από τις κυβερνητικές προβλέψεις στην αρχή της διακυβέρνησης και οι φόβοι για μια παράταση στην περίοδο στασιμότητας έχουν αυξηθεί σημαντικά. Μάλιστα, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη σύσκεψη ακούστηκαν σκληρά λόγια για τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, για τον οποίο αναφέρθηκε ότι δεν είχε προβλέψει τον επίμονο χαρακτήρα των υφεσιακών πιέσεων στην ΕΕ, που ταλαιπωρούν την ελληνική οικονομία ανακόπτοντας την αναπτυξιακή εκτίναξη που έχει υποσχεθεί ο κ. Μητσοτάκης. Ήταν το σημείο όπου έγινε και η μοναδική αναφορά στην ανάγκη ανασχηματισμού της κυβέρνησης από ένα-δυο συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Ο συνδυασμός μεταναστευτικού, ελληνοτουρκικών και ασθμένουσας οικονομικής ανάπτυξης εκτιμήθηκε από όλους τους παράγοντες που πήραν μέρος στη σύσκεψη ως μια τριάδα προβλημάτων που θα κρίνουν την τύχη της κυβέρνησης την επόμενη περίοδο και τα οποία αν δεν αντιμετωπιστούν σε σύντομο χρόνο με αποτελεσματικότητα, θα κοστίσουν ακριβά στο κόμμα και την ηγεσία του.

 

Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού