Τι φοβάται το ΚΙΝΑΛ στον εκλογικό νόμο

Ειδικού συνεργάτη

Σκληρή είναι η στάση που έχει αποφασίσει να κρατήσει το ΚΙΝΑΛ απέναντι στην κυβερνητική πρόταση για τον εκλογικό νόμο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της Χαρ. Τρικούπη. Η πρόεδρος Φώφη Γεννηματά, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, διαμηνύει σ’ όλους τους τόνους και ξεκαθαρίζει σ’ όλους τους συνομιλητές της όχι μόνο ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στο σχέδιο που έχει καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και ότι δεν είναι διατεθειμένη να μπει σε «παζάρι» για οριακές βελτιώσεις του. Για παράδειγμα, τον περιορισμό του πλαφόν για το μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα, από 50 έδρες, που ορίζεται στο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί, στις 40, όπως ατύπως είχε αναφερθεί.

Οι ανοιχτές αναφορές του ΚΙΝΑΛ σε σκληρή αντίδραση κατά του νόμου Θεοδωρικάκου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έρχονται μετά από τη διαπίστωση επιτελών της προέδρου του κινήματος ότι το σχέδιο που έχει κατατεθεί στη βουλή, κρύβει την έμμεση προτροπή προς το εκλογικό σώμα να υποστηρίζει στην κάλπη το πρώτο κόμμα. Κι αυτό, λόγω της αναλογικής απόδοσης του μπόνους εδρών, ενώ με τον νόμο Παυλόπουλου με τον οποίο έγιναν οι τελευταίες εκλογές της 7ης Ιουλίου, επειδή το μπόνους των 50 εδρών εξασφαλίζεται αυτομάτως στο πρώτο κόμμα, οι πολίτες έχουν την ευχέρεια  να υποστηρίξουν μικρότερα κόμματα.

Στο ΚΙΝΑΛ θεωρούν τον εκλογικό νόμο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη βουλή ανοιχτή προσπάθεια της ΝΔ να ρίξει γέφυρες σε ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ. Οι επιτελείς της κυρίας Γεννηματά σημειώνουν ακόμη ότι η εχθρική αυτή πράξη Μητσοτάκη κατά του κινήματος, όπως την αποκαλούν, αποδίδεται σε αλλαγή της στάσης της ΝΔ απέναντι στο ΚΙΝΑΛ, το οποίο ενώ μέχρι τις τελευταίες εκλογές θεωρήθηκε χρήσιμο από τον κ. Μητσοτάκη ως πιθανός χώρος κατεύθυνσης δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα ανάλογες μετακινήσεις ψηφοφόρων δεν πιθανολογούνται από τους επιτελείς του πρωθυπουργού.

Ο εκνευρισμός που επικρατεί κατά του κ. Μητσοτάκη στο ΚΙΝΑΛ αποδίδεται επίσης στο γεγονός ότι εκτιμάται πως ο εκλογικός νόμος σχεδιασμένα από το μέγαρο Μαξίμου αποσκοπεί στην προσπάθεια του πρωθυπουργού να είναι αναγκαίο το μικρότερο κατά το δυνατό κόμμα στην αυριανή Βουλή, για να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας με το πρώτο κόμμα. Όπως λένε από το ΚΙΝΑΛ, αν οι τελευταίες εκλογές είχαν γίνει με τον εκλογικό νόμο Θεοδωρικάκου θα αρκούσε στον κ. Μητσοτάκη η στήριξη από την «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου για να σχηματιστεί κυβέρνηση.