Τι οδήγησε τον Μητσοτάκη στην επιλογή Σακελλαροπούλου

Τώρα που το τοπίο ξεκαθάρισε τα στόματα αρχίζουν να ανοίγουν. Οι διασταυρωμένες πληροφορίες από κορυφαίες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η απόφαση Μητσοτάκη να προτείνει την κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας πάρθηκε την τελευταία στιγμή (αν και οι σκέψεις γίνονταν εδώ και κάποιες μέρες).

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, ενώ ο πρωθυπουργός είχε διαμηνύσει στο κόμμα του και σ’ όλους τους τόνους ότι η πρότασή του θα ήταν από τον ευρύτερο νεοδημοκρατικό χώρο, την τελευταία περίοδο οι εσωτερικές αντιθέσεις αλλά και οι ανοιχτοί διαγκωνισμοί μεταξύ παραγόντων του κόμματος και πολιτικών συμμάχων του πρωθυπουργού εκτός κόμματος για το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας, είχαν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό κλίμα πιέσεων,  μέσα στο οποίο ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοίνωνε την απόφασή του. Εκείνο που ανησύχησε πολύ τους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη ήταν ότι σε τέτοιο κλίμα οποιοδήποτε όνομα κι αν επιλεγόταν από εκείνα που αποτελούσαν τη βασική «λίστα των 3» ονομάτων στα οποία είχε καταλήξει, θα γινόταν δεκτό ως απόφαση συμβιβασμού με ενδοπαραταξιακές σκοπιμότητες, εμφανίζοντας τον ίδιο τον πρωθυπουργό ως αγόμενο και φερόμενο. Και όπως έχει αναφερθεί εδώ και καιρό στην παρούσα στήλη του «Παρασκηνίου», κεντρικό σημείο των κριτηρίων Μητσοτάκη για την απόφασή του σχετικά με τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν να επιλεγεί ένα πρόσωπο που θα σηματοδοτούσε την «αλλαγή πολιτικής φάσης» που επιθυμεί να προσδώσει στην πρωθυπουργία του ως κεντρικό χαρακτηριστικό της.

Επίσης, το κακό κλίμα των τελευταίων ημερών (ταξίδι στις ΗΠΑ, μεταναστευτικό, αποκλεισμός Ελλάδας από τη διάσκεψη για το λιβυκό) έπαιξε ρόλο στην επίσπευση ανακοίνωσης της πρωθυπουργικής απόφασης, με το διάγγελμα να έχει αρχικά προγραμματιστεί για το ερχόμενο Σάββατο. Κι αυτό σε μια προσπάθεια αλλαγής της τρέχουσας ατυχούς δημόσιας ατζέντας για την κυβέρνηση.

Τέλος, ανάμεσα στα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει ο κ. Μητσοτάκης ήταν η γενική φθορά των υπό σκέψη πρόσωπων από την παράταση της ονοματολογίας (συμπεριλαμβανομένου του κ. Παυλόπουλου, παρόλο που από καιρό είχε επιλεγεί να μην προταθεί για δεύτερη θητεία), προκαλώντας εσωκομματική αναστάτωση. Η επιλογή «να επιστραφεί το μπαλάκι» στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν κεντρικό σημείο του σχεδιασμού που οδήγησε στην κυρία Σακελλαροπούλου, δεδομένου ότι πολιτικά η ίδια αντικειμενικά χρεώνεται στην αξιωματική αντιπολίτευση (που την είχε προτείνει για πρόεδρο του ΣτΕ και η ΝΔ είχε διαφωνήσει). Επίσης, ελήφθησαν υπόψη ορισμένες δικαστικές αποφάσεις της κυρίας Σακελλαροπούλου, με την προσδοκία ότι θα αναδεικνύονταν σε εσωκομματικό μπούμερανγκ για τον κ. Τσίπρα.

Σε κάθε περίπτωση -και πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- από τη στιγμή που επελέγη η εγκατάλειψη της «λίστας των 3» και η βουτιά στον «μακρύ κατάλογο» των υπό σκέψη προσώπων, σε συνδυασμό με την προτίμηση σε γυναίκα (και το περιστατικό με την αποσυρθείσα διαφήμιση κατά των αμβλώσεων στο μετρό είχε κι αυτό τη σημασία του), η κυρία Σακελλαροπούλου ήταν πολύ πιθανή πρόταση, λόγω των αδυναμιών που είχαν οι ελάχιστες άλλες γυναίκες του «μακρού καταλόγου».

Μέσα σε ελάχιστο χρόνο, αναφέρουν σχετικά οι πληροφορίες, έγιναν δύο τηλεφωνήματα από τον κ. Μητσοτάκη, το ένα στον κ. Πρ. Παυλόπουλο και το άλλο στην ίδια την κυρία Σακελλαροπούλου (προς την οποία φυσικά είχε προηγηθεί παλιότερο τηλεφώνημα για την αρχική διερεύνηση των προθέσεών της). Παράλληλα, ειδοποιήθηκε η ΕΡΤ.

Η ικανοποίηση που επικρατεί στο μέγαρο Μαξίμου για την υποδοχή της πρότασης Σακελλαροπούλου, είναι ένδειξη ότι η κίνηση ήταν επιτυχημένη και υπηρέτησε αποτελεσματικά τους λόγους που οδήγησαν σ’ αυτή την απόφαση. Επίσης, καμιά ανησυχία δεν υπάρχει στο μέγαρο Μαξίμου για τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ, καθώς έχει διαμηνυθεί στους βουλευτές του κόμματος ότι σε περίπτωση αξιοσημείωτων διαρροών ο κ. Μητσοτάκης δεν θα διστάσει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

 

 

Ειδικού συνεργάτη