Η τελευταία εκκρεμότητα Μητσοτάκη (πριν τις πρόωρες εκλογές)

Ειδικού συνεργάτη

Στην κυβέρνηση με γνωστό προκαταβολικά το θετικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή για τον νέο εκλογικό νόμο ενισχυμένης αναλογικής (που καταργεί την απλή αναλογική που ισχύει σήμερα), κοιτάνε πλέον την επόμενη μέρα. (Και τούτο αν και σε καμιά περίπτωση ο εκλογικός νόμος δεν συγκεντρώνει τις 200 ψήφους βουλευτών, που θα επέτρεπαν την άμεση εφαρμογή του από τις επόμενες κιόλας εκλογές, όποτε κι αν γίνονταν). Η εκκρεμότητα του νέου εκλογικού νόμου, μαζί με την άλλη του νέου προέδρου Δημοκρατίας, που επίσης ήδη έληξε προ ημερών, ήταν τα δύο εναπομένοντα ανολοκλήρωτα κομμάτια του πολιτικού σκηνικού που φιλοτεχνεί από τις πρώτες κιόλας μέρες της πρωθυπουργίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με βασικό άξονα όλου του σχεδιασμού του τις πρόωρες εκλογές μέσα στο τρέχον έτος.

Σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες κορυφαίες κυβερνητικές πηγές, τον ακριβή χρόνο των πρόωρων εκλογών θα καθορίσουν άλλα στοιχεία, όπως η οικονομία -που δεν πάει καλά- ή τα ελληνο-τουρκικά. Σε κάθε περίπτωση ο ακριβής χρόνος των εκλογών δεν αλλάζει τον βασικό μητσοτακικό σχεδιασμό, που δεν είναι άλλος από νέες εκλογές, για να προκύψει καθαρός ορίζοντας 4 ακόμη χρόνων διακυβέρνησης, απαλλαγμένος από ενδιάμεσες  δοκιμασίες, όπως το εκλογικό σύστημα και η Προεδρία της Δημοκρατίας. Έτσι, η απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα γίνουν οι πρόωρες εκλογές, θα «καεί» και θα απαιτηθούν και δεύτερες εκλογές αμέσως με τον νέο εκλογικό νόμο ενισχυμένης αναλογικής, που θα δώσουν στον κ. Μητσοτάκη ό,τι επιζητεί.

Ο λόγος που εξ αρχής σχεδιάστηκε μ’ αυτή την πρόβλεψη των πρόωρων εκλογών η πρωθυπουργία Μητσοτάκη, από τις ίδιες πηγές επιβεβαιώνεται πως ήταν η υπαρκτή και σήμερα ανασφάλεια του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος για τις συνθήκες άσκησης της εξουσίας και η επιδίωξη εξασφάλισης «καθαρού» κυβερνητικού χρόνου για τον πρωθυπουργό, για να κριθεί ο ίδιος και το έργο του. Το παρελθόν της πρωθυπουργίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, την τριετία 1990-1993, που ανεκόπη με την ανατροπή του πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού από τον Αντώνη Σαμαρά, εξηγεί σε σημαντικό βαθμό αυτό τον σχεδιασμό. Οι τελευταίες μάλιστα διαφωνίες μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αντώνη Σαμαρά (με τον δεύτερο να έχει διεκδικήσει ανεπιτυχώς τη θέση του Επιτρόπου αλλά και την Προεδρία της Δημοκρατίας), έχει φέρει πιο κοντά παρά ποτέ το σενάριο των πρόωρων εκλογών.

Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του γνώριζαν από την αρχή ότι οι βουλευτές που ελέγχει ο Αντώνης Σαμαράς αρκούσαν για να δημιουργήσουν την εικόνα μιας κυβέρνησης και μιας πρωθυπουργίας υπό σαμαρική εποπτεία. Σήμερα, που ούτε η θέση του Επιτρόπου ούτε η Προεδρία της Δημοκρατίας πήγαν στα χέρια του κ. Σαμαρά, τίποτα δεν θα σταματούσε την επιτάχυνση των φαινομένων προϊούσας εσωκομματικής φθοράς Μητσοτάκη από μεριάς των σαμαρικών βουλευτών. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από το επιτελείο του πρωθυπουργού. Αντίθετα, με τις πρόωρες εκλογές και με το όπλο της «λίστας» για τα ψηφοδέλτια στα χέρια του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ελέγξει πλήρως την νέα κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του και θα εξασφαλίσει την άνετη και «καθαρή» μητσοτακική 4ετία που επιζητεί.

Επίσης, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένα ακόμη σημαντικό σημείο του σχεδιασμού για πρόωρες εκλογές είναι να ηττηθεί για δεύτερη φορά στην κάλπη ο Αλέξης Τσίπρας. Κι αυτό για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εσωκομματικής αμφισβήτησης του πρώην πρωθυπουργού μέσα στο ίδιο το κόμμα του (αφού πολύ δύσκολα θα αλλάξει ο πολιτικός συσχετισμός δύναμης την προσεχή περίοδο), αλλά και για να σχηματιστεί εικόνα υπεροχής Μητσοτάκη έναντι του Τσίπρα, που έχει δυσκολίες να εμπεδωθεί.

Τέλος, υπάρχει και ο βασικός πολιτικός λόγος γι’ αυτό, δηλαδή ο κανόνας όποτε γίνονται σκέψεις για πρόωρες εκλογές: Τις εκλογές κάθε κυβέρνηση τις κάνει σε στιγμή που έχει πλεονέκτημα. Δεδομένης της ρευστότητας στα ελληνοτουρκικά και των υφεσιακών πιέσεων στην παγκόσμια οικονομία, που εντείνονται από τη διεθνή αποσταθεροποίηση, καλύτερη στιγμή για τον κ. Μητσοτάκη από το να επαναληφθούν εκλογές με τις σημερινές πολιτικές ισορροπίες δεν θα μπορούσε να υπάρξει.