Έντονες αντιδράσεις δημιουργών για την αρνηση Μενδώνη να υλοποιήσει δέσμευση Μητσοτάκη για αυτοδιαχειριζόμενο φορέα πνευματικών δικαιωμάτων

Καλλιτεχνες Μενδώνη

Έντονες είναι πλέον αντιδράσεις δημιουργών για την αρνηση Μενδώνη να υλοποιήσει δέσμευση Μητσοτάκη για αυτοδιαχειριζόμενο φορέα διαχείρισης δικαιωμάτων.

Σήμερα οι δημιουργοί παρεχώρησαν μεγάλη συνέντευξη Τύπου από τα σωματεία του ελληνικού τραγουδιού («ΑΣΜΑ450+», «ΜΕΤΡΟΝ», «ΣΩΜΣΕ», «ΥΠΕΡΒΑΣΗ») στο Άλσος.

“Να αδειοδοτήσει η υπουργός Πολιτισμού την αυτοδιαχειριζόμενη Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής άμεσα. Διαφορετικά «θα ξεκινήσουμε κινητοποιήσεις. Ακόμα χειρότερα θα οργανώσουμε τη σιωπή μας. Και όταν η μουσική μιας χώρας πάψει να ακούγεται, η σιωπή γίνεται εκκωφαντικότερη από κάθε μουσική. Και η σιωπή -όπως η μουσική- απλώνεται διεθνώς», είπε ο Φοίβος Δεληβοριάς, εκπροσωπώντας στη συνέντευξη Τύπου το «Ασμα 450+».

Ποιός ο λόγος γι’ αυτή την καθυστέρηση εκ μέρους του ΥΠΠΟΑ, διερωτήθηκαν οι δημιουργοί. Καθυστέρηση μάλιστα που, όπως αναφέρθηκε, το μόνο που ευνοεί είναι την εμφάνιση ιδιωτικών συμφερόντων Ανεξαρτήτων Οντοτήτων Διαχείρισης (ΑΟΔ) δικαιωμάτων, όπως είναι η  IP HUB Α.Ε του Δημήτρη Μάρη και η νεοεισερχόμενη  ΑΚΑΖΟΟ του Απόστολου Ζερβού.

Το Άλσος ήταν κατάμεστο από δημιουργούς και φορείς του ελληνικού τραγουδιού.

Όπως είπε ο Φ. Δεληβοριάς: «…Και ξαφνικά, το μοιραίο και αναμενόμενο. Μαθαίνουμε από τις εφημερίδες πως ιδιώτης αδειοδοτείται να κάνει νέα Ανώνυμη Εταιρεία Δικαιωμάτων. Μόλις προχτές αποκαλύφθηκε επισήμως πως αυτός είναι ο Δημήτρης Μάρης ο οποίος καλεί εμάς και την Υπουργό σε συνεργασία. Όπως είναι φυσικό, έγινε χαμός. Ο χώρος –κατεστραμμένος ήδη από ιδιώτες και έχοντας ως όνειρο έναν διεθνή οργανισμό- αναστατώθηκε και άρχισε να διαμαρτύρεται βίαια. Κι έτσι βρισκόμαστε εδώ. Ζητάμε δημόσια από τον Πρωθυπουργό να τηρήσει την γραπτή του υπόσχεση. Να μας δοθεί η άδεια τώρα αμέσως-κι ας καθυστερήσει λίγο ακόμα το business plan. Είμαστε όλοι ενωμένοι και δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε».

Καιρια και η παρέμβαση του Σταμάτη Κραουνάκη: «Η ΑΟΔ δεν έχει ρεπερτόριο αν δεν της παραχωρηθεί. Κι αυτό είναι το σημείο που απαντιέται με ενότητα των δημιουργών».

Στη συνεχεια οι δημιουργοί συγκεντρώθηκαν κάτω από τα μπαλκόνι της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη  στην οδό Μπουμπουλίνας.

Με τη συμβολική διαδήλωση των δημιουργών ολοκληρώθηκε αυτός ο γύρος αντιδράσεων με τους καλλιτέχνες να δηλωπουν αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν αν δεν δικαιωθούν.