«Άναψε το σπίρτο» του προσφυγικού στα νησιά του βορείου Αιγαίου – Ογκώδεις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατοίκων – Ανήμπορη η κυβέρνηση

Σε πραγματική θρυαλλίδα εξελίξεων έχει εξελιχτεί το προσφυγικό, με το σπίρτο να έχει ανάψει για τα καλά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την κυβέρνηση στη ουσία ανήμπορη να ελέγξει την πορεία των πραγμάτων.

Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων της Λέσβου πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη για τις επιπτώσεις από το προσφυγικό.

H συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο γενικής απεργίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας, στα νησιά του βορείου Αιγαίου, με μαζική συμμετοχή στις συγκεντρώσεις, με αίτημα την αποσυμφόρηση και την ανάκληση της δημιουργίας νέων δομών που προγραμματίζει η κυβέρνηση.

Κάθε δραστηριότητα νέκρωσε και σφραγίστηκε και το κτήριο της ΔΟΥ Μυτιλήνης.

Οι κεντρικές συγκεντρώσεις, οργανωμένες από την Περιφέρεια βορείου Αιγαίου και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, πραγματοποιήθηκαν στη Μυτιλήνη στον χώρο της Προκυμαίας έξω από το Δημοτικό Θέατρο της πόλης, στη Χίο στην πλατεία Πλαστήρα και στη Σάμο στην πλατεία Πυθαγόρα.

Με αποφάσεις των ΟΤΑ και των σωματείων και των άλλων φορέων που συμμετέχουν απορρίπτεται το κυβερνητικό σχέδιο για τη δημιουργία νέων δομών στα νησιά, ζητείται ο άμεσος απεγκλωβισμός των αιτούντων άσυλο, ο έλεγχος των μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στα νησιά, η φύλαξη των συνόρων και η ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και των δομών υγείας και ασφάλειας. Σημειώνεται ότι σχηματισμοί προσκείμενοι στο ΚΚΕ συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις με διαφορετικό πλαίσιο και διαφορετικές συγκεντρώσεις.

Στη Χιο, η συγκέντρωση των κατοίκων της Χίου στην κεντρική πλατεία του νησιού ξεπέρασε κάθε προσδοκία των διοργανωτών, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Η αντίδραση Μηταράκη

«Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος, ο περιορισμός των ροών», επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε αποψινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ.
«Θα δουλέψουμε συστηματικά και με τον περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου πάνω σε ένα σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών αλλά αν δεν μειώσουμε τις ροές δεν λύνουμε το πρόβλημα», εξήγησε ο κ. Μηταράκης. Όπως τόνισε, «θεωρούμε ότι καθώς επιταχύνουμε το άσυλο και διαχωρίζουμε αυτούς που δικαιούνται διεθνούς προστασίας, περνάμε το μήνυμα, που δεν το είχαμε περάσει τα τελευταία χρόνια, ότι η χώρα μας είναι ένα κράτος δικαίου και εφαρμόζει την εθνική νομοθεσία σε αυτούς που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, χωρίς βέβαια να είμαστε ξενοφοβικοί, χωρίς να απορρίπτουμε καμία υποχρέωση που έχουμε βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό που κάνουμε τώρα είναι να εφαρμόζουμε τον νόμο πολύ πιο αποτελεσματικά».
Σύμφωνα με τον υπουργό, οι νησιώτες είναι δύσπιστοι «γιατί έχουν ακούσει πολλά τα τελευταία πέντε χρόνια, έρχονται μετά από τέσσερα χρόνια μεταναστευτικής πολιτικής του Σύριζα η οποία ξαφνικά δημιούργησε ένα σοκ στα νησιά με τις αφίξεις του 2015 και τις ροές που συνεχίστηκαν. Πρέπει να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας». Ο κ. Μηταράκης επανέλαβε πάντως ότι η σημερινή κινητοποίηση των κατοίκων των νησιών «είναι απόλυτα δικαιολογημένη», καθώς «βιώνουν στα νησιά μια μεταναστευτική κρίση που ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια και έχει δημιουργήσει ένα πολύ δυσανάλογο βάρος στη νησιωτική Ελλάδα».