“Εμφύλιος” με πολιτικό υπόβαθρο στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Σε μια πρωτοφανή και εκβιαστική κίνηση προχώρησαν πέντε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, τα οποία υπέβαλαν την παραίτησή τους, αμφισβητώντας ευθέως τις αρμοδιότητες του προέδρου που απορρέουν από το Καταστατικό της Ένωσης. Εντελώς συμπτωματικά, είναι τα πρόσωπα που διαφώνησαν με την ανακοίνωση της Ένωσης περί παρεμβάσεων στο έργο της δικαιοσύνης, μετεδωσε η efsyn.gr.

Υπενθυμίζεται ότι η διένεξη εκδηλώθηκε όταν ο πρόεδρος της Ένωσης, Χριστόφορος Σεβαστίδης, είχε εκδώσει ανακοίνωση καταγγέλλοντας παρεμβάσεις σε ανακριτικό έργο για μεταροπή πλημελημμάτων σε κακουργήματα κατά συλληφθέντων σε επεισόδια για τις καταλήψεις στο Κουκάκι.

Επίσης oι παραιτηθέντες είναι τα ίδια πρόσωπα που εξέδιδαν ανακοινώσεις δυσφορίας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για θεωρούμενες παρεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, από το προεδρείο παραιτήθηκαν οι Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, Α΄ αντιπρόεδρος, Νίκος Σαλάτας γενικός γραμματέας, Ευστάθιος Βεργώνης Β΄ αντιπρόεδρος και Δήμητρης Φούκας αναπληρωτής γενικός γραμματέας και δηλώνουν ότι παραμένουν απλά μέλη του Δ.Σ., «μη ανεχόμενοι να συνυπάρξουν στο προεδρείο με τον συγκεκριμένο πρόεδρο της Ένωσης σε πορεία εκτροπής από τις αρχές της».

Των παραιτήσεων προηγήθηκε πολύωρη συνεδρίαση του Δ.Σ. και στις ψηφοφορίες που έγιναν -σύμφωνα με τους παραιτηθέντες- απορρίφθηκαν, κατά πλειοψηφία, οι αιτιάσεις, τις οποίες ο πρόεδρος της ΕΔΕ Χριστόφορος Σεβαστίδης απηύθυνε κατά μελών του προεδρείου και «διαπιστώθηκε η αντικαταστατική συμπεριφορά του τελευταίου να προχωρεί σε ενέργειες που δεν έχουν την έγκριση της πλειοψηφίας».

Μετά τις παραιτήσεις, τα μέλη του Δ.Σ. Μαρία Στενιώτη, Κώστας Βουλγαρίδης, Γρηγόρης Κομπολίτης, Χρήστος Νάστας και Βαρβάρα Πάπαρη δήλωσαν κατηγορηματικά ότι δεν επιθυμούν την ανάληψη καμίας θέσης στο προεδρείο και παραμένουν απλά μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης.

Να σημειωθεί ότι έχει οριστεί από τον πρόεδρο Χ. Σεβαστίδη έκτακτο Δ.Σ., προκειμένου να συζητηθεί το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της ΕΔΕ. Μετά την παραίτησή τους ζητούν να προστεθούν στο Δ.Σ. και άλα θέματα ώστε όπως υποστηρίζουν να καθοριστεί η περαιτέρω πορεία της ΕΔΕ.

Τα θέματα που ζητούν να συζητηθούν είναι τα ακόλουθα:

«1) Πλήρωση κενών θέσεων προεδρείου,

2) Ανάληψη πρωτοβουλίας για την επίλυση του θέματος που έχει ανακύψει μεταξύ της ΕΔΕ και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων,

3) Επίσκεψη στον υπουργό Δικαιοσύνης με αντικείμενο συζήτησης: νέες οργανικές θέσεις και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτών, υποβολή αιτήματος για κάλυψη των αναγκών από τον πίνακα επιτυχόντων του τελευταίου διαγωνισμού για την ΕΔΣΙ και την λήψη μέτρων για την έγκαιρη εκκαθάριση των νομοθετικών και διοικητικών εκκρεμοτήτων σχετικά με τις μισθολογικές ωριμάνσεις,

4) Συνεννόηση με τις άλλες δικαστικές Ενώσεις για επίσκεψη στον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών με αντικείμενο την νομοθετική ρύθμιση για τις μισθολογικές ωριμάνσεις και

5) Συντονισμός με τις άλλες δικαστικές Ενώσεις για το θέμα του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου».