«Τρέμει» η κυβέρνηση επερχόμενες δικαστικές αποφάσεις

Σειρά δικαστικών αποφάσεων για κυβερνητικά νομοθετήματα, που αναμένεται να εκδοθούν το προσεχές διάστημα, ανησυχούν σοβαρά το επιτελείο του μεγάρου Μαξίμου, σύμφωνα με κορυφαίες κυβερνητικές πηγές.

Τα πρόβλημα τέθηκε σε σύσκεψη επιτελών του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού, με αφορμή αναφορές στη Βουλή αλλά και παρεμβάσεις νομικών κύκλων και αφορούν σε μερικά θέματα κεντρικής σημασίας για το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής και για την εικόνα της στους πολίτες.

Οι ίδιες πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι ανάμεσα στα θέματα που «καίνε» την κυβέρνηση ξεχωρίζουν τρία: ο νέος εκλογικός νόμος, η ισοτιμία επαγγελματικής αναγνώρισης πτυχίων πανεπιστημίων και ιδιωτικών κολλεγίων και τα κλειστά κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Στην προετοιμασία αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού ήδη προετοιμάζεται από τους νομικούς συμπαράστατες του κ. Μητσοτάκη υπό τον συντονισμό του κ. Γεραπετρίτη οπλοστάσιο αντεπιχειρηματολογίας έναντι όσων διατυπώνονται κατά κυβερνητικών ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν στη Βουλή, αλλά αναμένεται σύντομα να τεθούν υπό δικαστική κρίση ανωτάτων δικαστηρίων. Η νευρικότητα του μεγάρου Μαξίμου και η προετοιμασία του γι’ αυτά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, επιβεβαιώνοντας την μεγάλη κυβερνητική ανησυχία για την υπόθεση αυτή.

Παρά ταύτα, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι το θέμα αυτό δεν «μέτρησε» στα κριτήρια του κ. Μητσοτάκη για την πρόταση και την εκλογή στη συνέχεια της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, επειδή έτσι «σειρά παίρνει» για την ηγεσία της δικαιοσύνης -μετά την αποχώρηση της κυρίας Σακελλαροπούλου- ο κ. Ράντος, από τον οποίο στο μέγαρο Μαξίμου περιμένουν πολλά για τον χειρισμό αρκετών κρίσιμης σημασίας δικαστικών αποφάσεων την προσεχή περίοδο.

Πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με τα τρία θέματα που ανησυχούν την κυβέρνηση:

– για τον εκλογικό παρ’ ό,τι ήδη στη Βουλή ακούστηκε από κυβερνητικά στελέχη η άποψη ότι η συνταγματικότητά του έχει ήδη κριθεί από τα ελληνικά δικαστήρια, στο μέγαρο Μαξίμου θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο νέος εκλογικός νόμος θα εξεταστεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Όπως εξηγούν έγκριτοι νομικοί κύκλοι, αποφάσεις περί της συνταγματικότητας του εκλογικού νόμου, έχουν πράγματι εκδοθεί, αλλά αφορούν στον εκλογικό νόμο με τον οποίο έγιναν παλιότερες εκλογές και δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση το σκεπτικό των αποφάσεων εκείνων να άγει στο συμπέρασμα περί δεδικασμένου για τον νέο εκλογικό νόμο, για τον οποίο εφόσον όπως πιθανολογείται ασκηθούν προσφυγές για αντισυνταγματικότητα, θα κριθεί εξ αρχής. Επίσης, οι ίδιοι νομικοί κύκλοι τόνιζαν ότι μεγάλο μέρος δικαστικών αποφάσεων που ανακήρυξαν τον παλιό εκλογικό νόμο ως συμβατό με το σύνταγμα, ήταν αποφάσεις εκλογοδικείων και αφορούσαν σε ειδικές περιπτώσεις, χωρίς να συγκροτείται ουσιαστική δικαστική κρίση γενικής φύσης για το εκλογικό σύστημα.

– για την ισοτιμία επαγγελματικής αναγνώρισης πτυχίων πανεπιστημίων και ιδιωτικών κολλεγίων και πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι προσφυγές όχι μόνον αναμένονται αλλά και κατά το νομικό γραφείο του πρωθυπουργού  είναι εξαιρετικά μεγάλες οι πιθανότητες ο νόμος Κεραμέως να κηρυχτεί αντισυνταγματικός και σε περισσότερα του ενός σημεία. Αναφέρεται ακόμη ότι ένας από τους σκοπέλους που θα αντιμετωπίσει ο νόμος Κεραμέως είναι το γεγονός ότι πριν την ψήφισή του ολοκληρώθηκε η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης, στο πλαίσιο της οποίας πρόταση για αναθεώρηση των άρθρων του συντάγματος απαγόρευσης για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων απορρίφτηκε και ο νόμος Κεραμέως από τη σκοπιά αυτή θεωρείται από πολλές πλευρές ως χείριστο δείγμα νομικής μεταχείρισης του συντάγματος από εκλεγμένη κυβέρνηση.

– για τα κλειστά κέντρα φιλοξενίας, τέλος, εκτιμάται ότι αντίκεινται στο εσωτερικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο και ότι προσκρούουν σε βασικά σημεία του πλαισίου προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και πολύ δύσκολα θα «περάσουν» αλώβητα από δικαστικές αποφάσεις, για να μπορέσει η κυβέρνηση να εφαρμόσει την πολιτική της στο εξαιρετικά λεπτό πεδίο του μεταναστευτικού-προσφυγικού.

Τις ανησυχίες του μεγάρου Μαξίμου έχουν εντείνει πολύ συγκεκριμένες αναφορές στη Βουλή αλλά και δημόσιες δηλώσεις από μεριάς της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ για αντισυνταγματικότητα αυτών των νόμων (Ξενογιαννακοπούλου για τον νόμο Κεραμέως και Χαρίτσης για τα κλειστά κέντρα φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων). Παράλληλα, τις ανησυχίες αυτές έχει υπογραμμίσει το γεγονός ότι πληθώρα  φορέων, επιστημονικών και επαγγελματικών, εκφράζει ανοιχτά τη γνώμη ότι αυτά τα κυβερνητικά νομοθετήματα είναι αντισυνταγματικά και έχει προαναγγείλει ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη για την ακύρωσή τους.

 

 

Ειδικού συνεργάτη

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού