Γενικευμένη επίθεση δημιουργών κατά Μενδώνη για πνευματικά δικαιώματα

Μενδώνη

Γενικευμένη είναι πλέον η επίθεση δημιουργών κατά Μενδώνη για πνευματικά δικαιώματα λόγω της άρνησης της υπουργού Πολιτισμού να αδειοδοτήσει την ΕΔΕΜ, δηλαδή τον αυτοδιοαχειριζόμενο φορέα των δημιουργών.

Μετά την επιστολή της οικογένειας του Θάνου Μικρούτσικου, η οποία αρνήθηκε τη δημοσία δαπάνη του μεγάλου μουσικοσυνθέτη   η υπουργός Πολιτισμού προφανώς ενοχλημένη απέστειλε απαντητική επιστολή στην οικογένεια Μικρούτσικου.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή η κ. Μενδώνη τονίζει πως η προσφορά του Υπουργείου ήταν η «ελάχιστη τιμή σε έναν σπουδαίο δημιουργό».

«Λυπάμαι ειλικρινά, αν τον φόρο τιμής που η Ελληνική Πολιτεία θέλησε να αποτίσει στον κοσμαγάπητο συνθέτη, στον δικό σας πολυαγαπημένο Θάνο, τον εκλαμβάνετε ως φιλανθρωπία. Στους ανθρώπους “που ένωσαν με τα τραγούδια τους αυτή τη χώρα, που απογείωσαν το λαό” μόνο σεβασμός, αγάπη και τιμή προσήκει.», είπε κλείνοντας την επιστολή η Λίνα Μενδώνη.

Επίμαχο είναι το σημείο στο οποίο η υπουργός Πολιτισμού αναφε΄ρει λότι το υπ. Πολιτισμού θα αναλάβει τη δαπάνη για τη μελέτη βιωσιμότητας της ΕΔΕΜ.

Όλη η επιστολη Μενδώνη προς την οικογένεια Μικρούτσικου

Η αναφορά αυτή της κυρίας Μενδώνη προκάλεσε νέο γύρο αντιδράσεων.

Συγκεκριμένα η οικογένεια του Μάριου Τόκα. εξεδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ισχυρίζεται ότι γνωρίζει τι συνιστά τιμή για κάποιον που έφυγε από τη ζωή, παρά μόνο οι δικοί του άνθρωποι. Κανείς δεν δικαιούται να κρίνει ή να επικρίνει τις επιλογές εκείνων που σηκώνουν το βαρύ φορτίο του πένθους τους αλλά και την μεγάλη ευθύνη της προάσπισης του έργου του δικού τους ανθρώπου και όσων ο ίδιος πίστευε και πρέσβευε στη διάρκεια της ζωής του.

Το Υπουργείο Πολιτισμού, το ίδιο υπουργείο που δημιούργησε το πλαίσιο εντός του οποίου έδρασε η αμαρτωλή ΑΕΠΙ, αλλά και η ηγεσία του, αντί να απευθύνει άστοχες «νουθεσίες» προς την οικογένεια του Θάνου Μικρούτσικου, συνοδευόμενες από ψέματα (όπως ότι τα χρήματα για την μελέτη βιωσιμότητας της ΕΔΕΜ είναι του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ πολύ καλά γνωρίζει ότι τα χρήματα αυτά προέκυψαν από τις κρατήσεις της διανομής δικαιωμάτων των δημιουργών), οφείλει να σταματήσει να θέτει προσχώματα στο δίκαιο και νόμιμο αίτημα των δημιουργών να διαχειρίζονται οι ίδιοι τα πνευματικά τους δικαιώματα.

Ενώνοντας τις φωνές μας με τις φωνές της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημιουργών, ζητάμε την άμεση αδειδότηση της ΕΔΕΜ!

Χαρά Τόκα – Κώστας Τόκας – Άγγελος Τόκας – Αμαλία Τόκα

Νωρίτερα με ανάρτησή του στο facebook απάντηση στην υπ. Πολιτισμού είχε δώσει και ο Σταμάτης Κραουνάκης.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 3η Αξιοτιμη Κυρια ΜενδωνηΣας ξενυχτησε η ανακοινωση της Οικογενειας Θανου…

Gepostet von Stamatis Kraounakis am Samstag, 25. Januar 2020