+Plus

ΕΕ: Έντονη δυσπιστία για την οικονομική πολιτική Μητσοτάκη

Ειδικού συνεργάτη

Η ολιγοήμερη επίσκεψη και παρουσία των θεσμών στην Αθήνα στα μέσα του Ιανουαρίου, που ξεκίνησε με αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα σηματοδοτούσε τη μεταπήδηση σ’ ένα νέο κλίμα στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα, δεν πήγε και τόσο καλά. Αυτό αναφέρουν ενημερωμένες κυβερνητικές πηγές, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης αυτής και του περιορισμένου monitoring των εκπροσώπων των δανειστών, όπως προβλέπεται στη μεταμνημονιακή διαδικασία.

Η αισιοδοξία της Αθήνας για μια «πολιτική στροφή» στις Βρυξέλλες φιλικότερη προς τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του, στηριζόταν στην εκτίμηση ότι με την αποχώρηση Γιούνκερ από την προεδρία της Κομισιόν και την αντικατάστασή του από την κυρία ντερ Λάιεν, θα έφτιαχναν αμέσως τα πράγματα. Στη ΝΔ επικρατούσε η εντύπωση μια «φιλικής στάσης» Γιούνκερ προς τον Αλέξη Τσίπρα κατά τον τελευταίο χρόνο του μνημονίου και κυρίως μετά την έξοδο απ’ αυτό τον Αύγουστο του 2018. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου διατήρησαν αυτήν την εκτίμηση και μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, παρ’ όλο που ο υπουργός Οικονομικών και οι συνεργάτες του κ. Σταϊκούρα είχαν προειδοποιήσει ότι δεν είναι τα πρόσωπα αλλά οι ευρύτερες επιλογές της Ένωσης, που επιλέγουν ποια στάση θα ακολουθήσει η ΕΕ απέναντι στην Ελλάδα.

Στο υπουργείο Οικονομικών δεν ξεχνούν την έντονη αντίδραση του μεγάρου Μαξίμου στην πρόθεση πρόωρης αποπληρωμής μέρους των με ακριβό επιτόκιο δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, που στην αρχή της πρωθυπουργίας του ο κ. Μητσοτάκης και οι οικονομικοί συνεργάτες του στο μέγαρο Μαξίμου προσπάθησαν να αποφύγουν, αναζητώντας απεγνωσμένα κεφάλαια κυβερνητικής χρηματοδότησης διάφορων επενδυτικών σχεδίων σε συμπράξεις με ιδιώτες. Όπως υπενθυμίζουν οι ίδιες πηγές, χρειάστηκε να πάει ο κ. Μητσοτάκης στο Βερολίνο για συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ, επίσκεψη μετά την οποία και μόνον δόθηκε οδηγία στον κ. Σταϊκούρα να προχωρήσει τη διαδικασία πρόωρης αποπληρωμής δανείων του ΔΝΤ. Μάλιστα, σήμερα οι ίδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι τόσο η ουσιαστική αχρησία του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων καθώς και η τελευταία απόφαση εξόδου της Ελλάδας στις αγορές με 15ετές ομόλογο, είναι προσπάθεια να εξευρεθούν πόροι υποκατάστασης των ποσών που διατέθηκαν για την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ και να κατευθυνθούν σε κυβερνητική χρηματοδότηση διάφορων επενδυτικών σχεδίων σε συμπράξεις με ιδιώτες που δεν μπόρεσε να κάνει ως τώρα η κυβέρνηση.

Η περίπτωση του 15ετούς ομολόγου ήρθε αμέσως μετά την ανακοίνωση των θεσμών για την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Αθήνα. Ανακοίνωση, η οποία δημιούργησε δυσαρέσκεια στο μέγαρο Μαξίμου, διότι ο διακαής πόθος της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων εμφανίζεται από τους θεσμούς ως περίπλοκη τεχνικά και πολιτικά διαδικασία, αφού τελεί υπό την αίρεση έγκρισης των κοινοβουλίων μερικών χωρών-μελών. Διαδικασία, που αυτή τη στιγμή στην Κομισιόν της κυρίας ντερ Λάιεν δεν θέλουν να ενεργοποιήσουν, διότι τα νεύρα στην ευρωζώνη είναι τεντωμένα με τη χαλαρή νομισματική πολιτική που άφησε ο Μάριο Ντράγκι.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι για την έκδοση του 15ετούς ομολόγου δεν ήταν ενήμεροι οι θεσμοί και πρόκειται για πρωτοβουλία που επέβαλε το μέγαρο Μαξίμου. Επίσης, από τις ίδιες πηγές μεταφέρεται ότι υπάρχει δυσαρέσκεια στους θεσμούς γι’ αυτή την κίνηση της Αθήνας. Γιατί κοινά συμφωνημένη μεταξύ Αθήνας-θεσμών τακτική για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, δεν είναι να επεκταθεί ακόμη περισσότερο ο χρόνος αποπληρωμής ελληνικών οφειλών (παράμετρος που στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι έχει επαρκώς ρυθμιστεί με τα ευρωπαϊκά δάνεια), αλλά να αλλάξει το μίγμα προέλευσης των κεφαλαίων για επενδύσεις στην Ελλάδα, και από εξωτερικό δανεισμό να κατευθυνθεί σε άμεσες ιδιωτικές επενδύσεις.