Βουλή: Ολοκληρώθηκε το σκάνδαλο – Πέρασε η τροπολογία… ΠΑΟΚ

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας για το θέμα της τροπολογίας «σωτηρίας» που κατατέθηκε από την κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγουν τον υποβιβασμό ΠΑΟΚ και Ξάνθη.

Σε 246 παρόντες, υπέρ ψήφισαν 156 και 90 βουλευτές κατά.

Η ονομαστική ψηφοφορία προέκυψε μετά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σημειώνεται ότι ζήτημα κομματικής πειθαρχίας έθεσε η κυβέρνηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

Πλην των βουλευτών που βρίσκονταν σε κοινοβουλευτική αποστολή και ψήφισαν μέσω επιστολικής ψήφου, απουσίαζαν ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Βαγιωνάς και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ι. Μουζάλας. Σ. Ελευθεριάδου, Σ. Φάμελος, Τρ. Αλεξιάδης, Σ. Βαρδάκης, Στ. Αραχωβίτης και Έφη Αχτσιόγλου. Ο κ. Βαγιωνάς έστειλε επιστολή με την οποία δήλωνε ότι, εάν παρευρισκόταν στην ψηφοφορία, θα ψήφιζε υπέρ της τροπολογίας ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα την καταψήφιζαν.

Εξηγώντας την αποχή των βουλευτών του ΜέΡΑ25, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Φ. Μπακαδήμα δήλωσε ότι «οι ολιγάρχες χρησιμοποιούν χρόνια τώρα τις ομάδες για να ασκούν πιέσεις στην εκτελεστική εξουσία μέσω των οπαδικων στρατών» τονίζοντας ότι «κανείς δεν δικαιούται να μετατρέπει το Κοινοβούλιο σε ποδοσφαιρική αρένα, εγκλωβίζοντας το νομοθετικό σώμα μέσα στη διαμάχη αντίπαλων ολιγαρχών».

Με την τροπολογία, η οποία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για το επίδομα γέννησης ύψους 2.000 ευρώ, προβλέπεται ότι «αντί της αποβολής της οικείας ομάδας από το πρωτάθλημα, επιβάλλεται η ποινή της αφαίρεσης πέντε έως δέκα βαθμούς από το τρέχον ή από το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα, στο οποίο συμμετέχει, αναλόγως της βαρύτητας της παράβασης». Νομιμοποιεί δηλαδή την πολυιδιοκτησία ομάδων, βάζοντας «βόμβα» στα θεμέλια του ήδη ταλαιπωρημένου ελληνικού ποδοσφαίρου.

ΠΑΕ Ολυμπιακός: «Αποσύρετε την τροπολογία»

Κυβερνητικοί κύκλοι: Η κυβέρνηση είναι υπεράνω ομάδων

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να ψαρεύει στα θολά νερά ας απαντήσει καθαρά Oι μεν δεν θέλουν καμιά τιμωρία ακόμη και αν έχει διαπραχθεί παρανομία. Οι άλλοι θέλουν την καταστροφή των πρώτων με ποινές δυσανάλογες με τα παραπτώματά τους», τόνιζαν χθες κυβερνητικοί κύκλοι.

«Κι ο ΣΥΡΙΖΑ, παλιά του τέχνη κόσκινο, μιζάρει στον λαϊκισμό πιστεύοντας ότι έτσι μπορεί να ψαρέψει στα θολά νερά τη στιγμή που ακόμη και οι ψηφοφόροι του του γυρίζουν την πλάτη. Ας μας πει όμως καθαρά. Πρέπει να τιμωρείται όποιος παρανομεί ή να μένει στο απυρόβλητο; Η τιμωρία αυτή είναι ο υποβιβασμός; Ας αφησει τα παραμύθια κι ας απαντήσει καθαρά. Η κυβέρνηση είναι υπεράνω ομάδων.

Εκφραζει το κοινό συμφέρον. Η επιλογή της είναι πολιτική και κονωνική κι όχι οπαδική. Και δεν πρόκειται να κάνει πλάτες στην παρανομία, ούτε να επιτρέψει ανούσιους διχασμούς, τη στιγμή που η πατρίδα μας αφηνει πίσω της την κρίση και καλείται να αντιμετωπίσει εθνικούς κινδύνους. Είναι ώρες ευθύνης για όλους. Κυρίως για τους πολίτες που δεν πρέπει να επιτρέψουν να γίνονται εργαλεία στις επιδιώξεις κανενός».

Τσακαλώτος: «Ενα φάντασμα πλανάται! Που είναι ο Αυγενάκης;»

Την απορία του για την απουσία του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη από τη Βουλή εξέφρασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Ένα φάντασμα πλανάται, αν όχι πάνω από την Ευρώπη, τουλάχιστον πάνω από την Ελλάδα. Που είναι ο κύριος Αυγενάκης; Είναι στη Βουλή; Είναι σε ένα μπαρ και πίνει ουίσκι; Έχει φύγει από τη χώρα; Μπορούμε να τον έχουμε εδώ;», σχολίασε με νόημα μέσα σε παρατεταμένο χειροκρότημα.

Στη συνέχεια τόνισε: «Η κυρία Μενδώνη μας είπε ότι υπάρχει πρόβλημα διχασμού του ελληνικού λαού. Ποιος το προκάλεσε αυτό; Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι ο κύριος Αυγενάκης έβαλε δύο ανθρώπους δικούς του στην Επιτροπή; Είναι ή δεν είναι αλήθεια πως αφού τους έβαλε, μετά είπε ότι δεν του πολυαρέσει το πόρισμα. Είναι ή δεν είναι αλήθεια, ότι για να διορθώσετε αυτά τα λάθη φέρνετε μία τροπολογία που ουσιαστικά παρεμβαίνει ευθέως στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου και μάλιστα ενώ βρίσκεται σε εκδίκαση η υπόθεση. Ο διαιτητής που διορθώνει ένα λάθος με ένα άλλο, τον βρίζουν όλοι. Δεν είναι τρόπος οργάνωσης.

Έχετε μεγάλη ευθύνη. Αν δεν σας άρεσε η Επιτροπή θα μπορούσατε να εφαρμόσετε το νόμο Βασιλειάδη και να βάζατε μια άλλη Επιτροπή, που να είχε την κάλυψη της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων. Δεν σας αρέσει η λογοδοσία και γι αυτό φτάσατε εδώ που φτάσατε. Το δικό μας ένστικτο είναι να ακολουθήσουμε το ΚΚΕ και το ΚΙΝΑΛ και να αποχωρήσουμε. Θέλουμε όμως να το ψηφίσετε ένας-ένας, μία-μία. Όλοι οι βουλευτές αφού το φτιάξατε αυτό το μπάχαλο να πάρετε και την ευθύνη…».

Τι λέει το άρθρο 5 της UEFA για την διατήρηση της αξιοπιστίας του πρωταθλήματος

Ο Ολυμπιακός αναφέρθηκε στο άρθρο 5 των κανονισμών της UEFA για την διατήρηση της αξιοπιστίας και ακεραιότητας των πρωταθλημάτων και έχει την σημασία του να δούμε το τι αναφέρει.

Ειδικότερα:

Άρθρο 5: Ακεραιότητα της διοργάνωσης

Για να διασφαλιστεί η ακεραιότητα των διοργανώσεων ευθύνης της UEFA ισχύουν τα εξής κριτήρια:

Α. Καμία ομάδα που μετέχει σε διοργάνωση συλλόγων της UEFA (Champions League και Europa) δεν δικαιούται και δεν μπορεί άμεσα ή έμεσα να:

1) Να έχει συμμετοχή ή μετοχές σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα που μετέχει σε διοργανώσεις ευθύνης της UEFA

2) Να έχει μέλη σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα που μετέχει σε διοργανώση της UEFA

3) Να εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο σε διαχείριση, άσκηση διοίκησης ή αθλητική δραστηριότητα άλλης ομάδας που μετέχει σε διοργανώσεις της UEFA ή

α) να έχει οποιαδήποτε δύναμη ή συμμετοχή σε άλλες ομάδες που λαμβάνουν μέρος σε διοργανώσεις της UEFA

Γενικές προβλέψεις
Κανένας και καμία ομάδα δεν μπορεί να έχει εμπλοκή άμεση ή έμεση με οποιονδήποτε τρόπο σε οποιαδήποτε διοίκηση ή διαχειρίση σε πάνω από μία ομάδα σε διοργανώσεις ευθύνης της UEFA

– Σε κανένα επίπεδο δεν πρέπει να υπάρχει ατομική ή νομική υπόσταση ή σχέση ελέγχου – εξάρτησης – επιρροής σε πάνω από έναν σύλλογο που μετέχει σε διοργανώσεις της UEFA

– Ο έλεγχος και η επιρροή ερμηνεύονται ως εξής:

α) Να έχει μέρος μετοχών ή δικαιώματα ψήφων σε άλλη ομάδα

β) Να έχει δικαίωμα να διορίζει ή να ορίζει μέρος του Δ.Σ. ή να αλλάζει μέλη της διοίκησης ή να έχει επίβλεψη – εποπτεία άλλης ομάδας

γ) Να είναι μέτοχος ή ατομικά να έχει τον έλεγχο του πιο μεγάλου μέρους των μετοχών ή έστω και δικαιώματα ψηφοφορίας σε άλλη ομάδα

δ) Να μπορεί να ασκεί με κάθε τρόπο καθοριστική επιρροή σε λήψη αποφάσεων του άλλου συλλόγου

– Τι συμβαίνει εάν δύο ή παραπάνω ομάδες αποτύχουν στο να συμβαδίζουν με αυτά τα κριτήρια για την διαφύλαξη της ακεραιότητας της διοργάνωσης. Μόνο μία εξ αυτών μπορεί να έχει δικαίωμα συμμετοχής σε διοργανώσεις της UEFA και ως εξής:

α) Μέσω πρόκρισης στις πιο μεγάλες διοργανώσεις της UEFA, Champions League ή Europa

β) Μέσω της βαθμολογίας στο εγχώριο πρωτάθλημα που δίνει δικαίωμα συμμετοχής στις διοργανώσεις της UEFA

γ) Μέσω της κατάταξης που έχει η Ομοσπονδία της χώρας και το πόσο ψηλά είναι

– Οι ομάδες που αποκλείονται θα αντικαθίστανται σύμφωνα με την παράγραφο 4.08.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού