Κυβερνητικός πανικός για το προσφυγικό

Αλλεπάλληλες συσκέψεις κυβερνητικών στελεχών πραγματοποιούνται με αφορμή τα γεγονότα στη Μόρια

Η κατάσταση στη Λέσβο θυμίζει καζάνι έτοιμο να εκραγεί και, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές που παίρνουν μέρος στις συσκέψεις αυτές, εκείνο που ανησυχεί περισσότερο απ’ όλα είναι ότι την προοπτική σχετικής έστω ηρεμίας ακόμη και σε προσωρινή βάση, δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να εγγυηθεί κανένα μέλος της κυβέρνησης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι στις συσκέψεις αυτές τέθηκε επί τάπητος το ενδεχόμενο να μεταφερθούν και στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή για να ελεγχθεί η κατάσταση, σκέψη που για την ώρα δεν υλοποιείται αλλά παραμένει στο τραπέζι αν χρειαστεί, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Όλα τα κυβερνητικά στελέχη που παίρνουν μέρος στις συσκέψεις εκφράζουν σοβαρή ανησυχία για το πως θα μπορούσε να εξελιχτεί η κατάσταση στη Μόρια. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι -πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- ότι ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης παραμερίζεται από τα πράγματα από την ευθύνη αντιμετώπισης του προβλήματος, καθώς εκείνο που τώρα προηγείται όλων των άλλων είναι η αποκατάσταση της ηρεμίας και υποχωρούν διάφορες μεσοπρόθεσμες κινήσεις αποφόρτισης των νησιών.

Η εικόνα χειροτερεύει και η ανησυχία επιτείνεται από το γεγονός ότι σύμφωνα με πληροφορίες της κυβέρνησης που επιβεβαιώνονται από τα διεθνή πρακτορεία ενημέρωσης, εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι συγκεντρώνονται αυτές τις μέρες στα σύνορα με την Τουρκία, μετά τις νέες εχθροπραξίες μεταξύ τουρκικών στρατευμάτων και συριακών δυνάμεων στην Ιντλίμπ. Στις ίδιες κυβερνητικές συσκέψεις θεωρείται βέβαιο ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα ενταθεί πολύ το φαινόμενο προσφυγικών ροών από τις τουρκικές ακτές προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου κάνοντας το πρόβλημα μη διαχειρίσιμο.

Τέλος, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση ζητάει από την πρόεδρο της Κομισιόν να εξετάσει το ενδεχόμενο το προσφυγικό με τα νέα δεδομένα να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ, που έχει προγραμματιστεί για τις 20 Φεβρουαρίου με θέμα τον προϋπολογισμό της Ένωσης 2021-2027. Δεν έχει γίνει γνωστό ποια είναι η αντίδραση των Βρυξελλών σ’ αυτό το ελληνικό αίτημα.

 

 

Ειδικού συνεργάτη

 

Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού