Ξανθός για το ΑΜΚΑ στους πρόσφυγες: Το «επιτελικό κράτος» της ΝΔ αποδείχθηκε επικίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία

Την απόφαση της ΝΔ να θεσπίσει τον «Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού», ο οποίος απενεργοποιείται σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης ασύλου σχολίασε σε δήλωσή του, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρεάς Ξανθός.

Μετά από 7 μήνες χωρίς ιατροφαρμακευτική φροντίδα για τους πρόσφυγες – αιτούντες άσυλο που έφτασαν στη χώρα, μετά από τη διεθνή κατακραυγή ( βλ. πρόσφατο δημοσίευμα στο Lancet) και την καμπάνια της Διεθνούς Αμνηστίας για επαναφορά του ΑΜΚΑ, μετά τη σοβαρή επιδείνωση της υγείας των ίδιων των προσφύγων (το 35% είναι παιδιά) αλλά και τη σοβαρή διακινδύνευση της Δημόσιας Υγείας, η κυβέρνηση αποφάσισε επιτέλους να ενεργοποιηθεί επαναφέροντας περίπου αυτό που λοιδορούσε ως πολιτική «ξέφραγου αμπελιού» του ΣΥΡΙΖΑ : μια μορφή ΑΜΚΑ, τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης ( ΠΑΑΥΠΑ), αναφέρει ο κ. Ξανθός.

Το «επιτελικό Κράτος» της ΝΔ αποδείχθηκε περίτρανα στη διαχείριση του προσφυγικού όχι μόνο ανέτοιμο και ανίκανο, αλλά και ιδεοληπτικό, ανεύθυνο και, κυρίως, επικίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία. Και φυσικά εξέθεσε ανεπανόρθωτα τη χώρα, αφού εγκαταλείφθηκε επίσημα η πολιτική της καθολικής κάλυψης υγείας και της ισότιμης υγειονομικής φροντίδας των προσφύγων-μεταναστών, που αποτελεί πρόταγμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και υποχρέωση της Ελλάδας με βάση τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προσθέτει στη δήλωσή του.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού