Δίκη Τραμπ: Η Γερουσία ψηφίζει την απαλλαγή του

H Γερουσία των ΗΠΑ θα διεξαγάγει σήμερα την ψηφοφορία που αναμένεται να οδηγήσει στην απαλλαγή του Ντόναλντ Τραμπ από τις δύο κατηγορίες (κατάχρηση εξουσίας, παρακώλυση έρευνας του Κογκρέσου) που αντιμετωπίζει στη δίκη του, βάσει ψηφίσματος που ενέκρινε το σώμα επί της διαδικασίας.

Με δεδομένο ότι χρειάζεται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (67 ψήφων) για να κριθεί ένοχος ο Τραμπ και να καθαιρεθεί από το αξίωμα, η αθώωσή του — που ο ίδιος είναι σίγουρο ότι θα προβάλλει ως ξεκάθαρη νίκη του, καθώς οι ΗΠΑ έχουν μπει σε χρονιά εκλογών — θεωρείται δεδομένη σε αυτή την — σε κάθε περίπτωση ιστορική — διαδικασία.

Η εξέλιξη ακολούθησε την απόρριψη από το ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικανούς σώμα του Κογκρέσου της πρότασης να κληθούν να καταθέσουν νέοι μάρτυρες, όπως ζητούσαν οι Δημοκρατικοί.

Με 51 ψήφους έναντι 49, οι γερουσιαστές απέκλεισαν την κλήση νέων μαρτύρων και την παρουσίαση νέων αποδεικτικών στοιχείων.

Ο επικεφαλής της μειοψηφικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ είδε σε αυτή την έκβαση μια «μεγάλη τραγωδία». Αντίθετα για τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Τεντ Κρουζ ακούστηκαν «περισσότερα από όσα χρειάζονταν» στη διαδικασία και είναι «καιρός να αθωώσουμε» τον πρόεδρο.

Οι συνήγοροι του Ντόναλντ Τραμπ ολοκλήρωσαν την Δευτέρα τις αγορεύσεις τους, στη δίκη καλώντας τους γερουσιαστές να τον απαλλάξουν από τις κατηγορίες.

«Ήρθα εδώ για να σας ζητήσω να απορρίψετε τις κατηγορίες» της κατάχρησης εξουσίας και της παρεμπόδισης του έργου του Κογκρέσου, είπε απευθυνόμενος στους γερουσιαστές ο Πάτι Τσιπολόνε, ο νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου και επικεφαλής της υπερασπιστικής ομάδας του προέδρου. Ο Ντόναλντ Τραμπ «δεν έκανε τίποτα κακό», διαβεβαίωσε, παρουσιάζοντάς τον ως θύμα μιας «καθαρά κομματικής» διαδικασίας καθαίρεσης που έχει ως στόχο να τον εμποδίσει να διεκδικήσει μια δεύτερη προεδρική θητεία στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

«Δεν είναι ωραίο να βρισκόμαστε εδώ στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου», συνέχισε ο Τσιπολόνε, καθώς σήμερα διεξάγονται οι προκριματικές στην Πολιτεία της Αϊόβα. Οι γερουσιαστές πρέπει «να δείξουν εμπιστοσύνη στον αμερικανικό λαό», τόνισε. «Ας αφήσουμε τον λαό να επιλέξει τον πρόεδρο αλλά επίσης και να ζητήσει τον λογαριασμό από τους βουλευτές της Βουλής των Αντιπροσώπων» οι οποίοι ξεκίνησαν αυτή τη διαδικασία. Οι ψηφοφόροι «κουράστηκαν» από τις έρευνες που αποτελούν χάσιμο χρόνου, πόρων και ενέργειας», είπε.

Οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τον Τραμπ ότι ζήτησε από την Ουκρανία να ξεκινήσει ποινική έρευνα για τον πολιτικό αντίπαλό του, τον Τζο Μπάιντεν, απειλώντας να παγώσει την κρίσιμης σημασίας στρατιωτική βοήθεια που προοριζόταν για τη χώρα αυτή. Σύμφωνα με τους κατηγόρους του, ο Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποίησε κρατικά μέσα για να αμαυρώσει τον αντίπαλό του και να νοθεύσει τις εκλογές ενώ, όταν τον ξεσκέπασαν, έκανε τα πάντα για να παρεμποδίσει την έρευνα του Κογκρέσου.

Οι δικηγόροι του προέδρου ωστόσο επισημαίνουν ότι ο Τραμπ ανησυχούσε για τη διαφθορά στην Ουκρανία και είχε κάθε δικαίωμα να «θέσει ερωτήσεις» για τον Μπάιντεν και τις επιχειρήσεις του γιου του, του Χάντερ, στη χώρα αυτή.

Με βάση το Σύνταγμα, απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων (67 ψήφοι) για να κριθεί ένοχος ο πρόεδρος. Οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν την πλειοψηφία στη Γερουσία, με 53 γερουσιαστές έναντι 47 των Δημοκρατικών.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού