Νέο σκηνικό στη Συρία μετά τις νίκες του Άσαντ στην Ιντλτίμπ | Καταρρέει η ρωσο-τουρκική συνύπαρξη

Τεταμένες οι σχέσεις Άγκυρας Μόσχας μετά τα πυρά του συριακού στρατού κατά των δυνάμεων που είχε στείλει ο Ερντογάν να ενισχύσουν τα τουρκικά παρατηρητήρια γύρω από το Ιντλίμπ.

Η Τουρκία θα κάνει χρήση του δικαιώματός της στην αυτοάμυνα στην περίπτωση που σημειωθούν παρόμοιες επιθέσεις εναντίον των δυνάμεών της στη Συρία, ανακοίνωσε αργα χθες η τουρκική προεδρία.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε  ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του, τον Βλαντίμιρ Πούτιν, προειδοποίησε ότι η Άγκυρα θα απαντήσει «με τον πιο σθεναρό τρόπο» αν υπάρξει και νέα επίθεση.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η επίθεση εναντίον των Τούρκων στρατιωτών στη Συρία βλάπτει τις κοινές ειρηνευτικές προσπάθειες. Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα «θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το δικαίωμά της στη νόμιμη άμυνα» αν επαναληφθεί κάτι παρόμοιο.

Ουσιαστικά τρία από τα 12 φυλάκια της Τουρκίας έχουν περικυκλωθεί από δυνάμεις του Άσαντ που προελαύνουν για να καταλάβουν το Ιντλίμπ.

Η Άγκυρα κατηγορεί την Μόσχα λέγοντας ότι είχε δώσει τις συντεταγμένες των δυνάμεων που δέχθηκαν τα πυρά. Κάτι που μέσω τηλεγραφήματος του πρακτορείου ΤΑΣ απορρίπτει η Μόσχα.

Ο κ. Τσαβούσογλου επικοινώνησε με τον Ρώσο ομόλογό του κ. Λαβρόφ και συζήτησαν για το θέμα χωρίς να δοθεί στη δημοσιότητα το περιεχόμενο της επικοινωνίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μιλώντας στην Άγκυρα είπε ότι το μεγάλο βάρος για τον έλεγχο της επιθετικότητας των δυνάμεων του Άσαντ είναι στην Μόσχα.

Η αντιπολίτευση στην Τουρκία κατηγορεί τον Ερντογάν που πραγματοποίησε το ταξίδι στην Ουκρανία παρά την επίθεση που ακολούθησε την εξαγγελία της Ουκρανίας ότι πρόκειται να λάβει στρατιωτική βοήθεια της Τουρκίας ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 8 τούρκοι στρατιώτες.

Οι κηδείες των 8 που γίνονται στην Τουρκία  σίγουρα διαμορφώνουν ένα νέο σκηνικό και στο εσωτερικό. Ήδη αναλυτές που τονίζουν ότι η συμφωνία του Σότσι έχει καταρρεύσει, συζητούν για την πολική της επόμενης μέρας στη Συρία. Για το αν θα πρέπει να ανασυνταχθούν σε κοντινότερα σημεία των συροτουρκικών συνόρων οι δυνάμεις που βρίσκονται εκεί ή αν θα ακολουθηθεί μια πιο σκληρή γραμμή παρά την κατάρρευση του modus vivendi που υπήρχε με την Ρωσία. Εξ άλλου και ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η διαδικασία της Αστάνα και η συμφωνία του Σότσι έχουν υποστεί πλήγμα.

Το μόνο σίγουρο πάντως τώρα είναι ότι η κατάσταση μεταξύ των δυνάμεων του Άσαντ και της Άγκυρα στο Ιντλίμπ δεν έχει σταθεροποιηθεί και το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι μετά από πυρά ανταπόδοσης έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 76 Σύροι στρατιώτες.

Με την επίθεση των δυνάμεων του Άσαντ στο Ιντλίμπ, η διάσταση απόψεων Άγκυρας-Μόσχας έρχεται πλέον ξεκάθαρα στο προσκήνιο. Η συμφωνία Τουρκίας – Ρωσίας που έχει υπογραφεί στο Σότσι έχει ουσιαστικά καταρρεύσει.

Δεν πρόκειται όμως για μια απλή διαφωνία σε ό,τι αφορά την προέλαση των δυνάμεων του Άσαντ στην περιοχή του Ιντλίμπ. Αλλά για την κορυφή του παγόβουνου για τις εξελίξεις ανατολικά του Ευφράτη και όχι μόνο εντός της Συρίας. Όπως τονίζουν αναλυτές στην Τουρκία η στάση της Ρωσίας στην Συρία άλλαξε μετά την στάση της Άγκυρας στην Λιβύη με την ανοιχτή στήριξη στον αλ Σαράτζ παρά την διαφωνία της Μόσχας.

Ο Πούτιν στηρίζει τον Χαφτάρ και ουσιαστικά και στην Συρία αλλά και στην Λιβύη, Τουρκία και Ρωσία βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα.

Ο κ. Ερντογάν αναχωρώντας για την Ουκρανία ανακοίνωσε ότι το τουρκικό πυροβολικό και η πολεμική αεροπορία απάντησαν στα πυρά των δυνάμεων του Άσαντ στοχεύοντας σε 40 σημεία που εντοπίστηκαν και σκότωσαν τουλάχιστον 35 στρατιώτες των καθεστωτικών δυνάμεων.

Ο ίδιος είπε πως ενημερώθηκε η ρωσική πλευρά και συστήθηκε να μην μπει στη μέση για να εμποδίσει τις τουρκικές επιθέσεις κατά του στρατού του Άσαντ. “Ξεκαθαρίσαμε ότι στόχος μας δεν είναι οι ρωσικές δυνάμεις”, είπε χαρακτηριστικά.

Δηλώσεις έκανε και ο κ. Ομέρ Τσελίκ, λέγοντας ότι πλέον οι δυνάμεις του Άσαντ αποτελούν στόχο του τουρκικού στρατού στην περιοχή.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι βολές του πυροβολικού του Άσαντ που σκότωσαν 4 τούρκους στρατιώτες και τραυμάτισαν άλλους 9 έγιναν την ώρα που μετακινούνταν νέες τουρκικές δυνάμεις που έφθασαν στην περιοχή προς ενίσχυση του τουρκικού στρατού στο Ιντλίμπ.

Αναλυτές τονίζουν ότι μετά από αυτή την επίθεση τίποτε δεν θα είναι πια ίδιο στο Ιντλίμπ και πως η συμφωνία Τουρκίας – Ρωσίας που έχει υπογραφεί στο Σότσι έχει ουσιαστικά καταρρεύσει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού