Αυστηρές προειδοποιήσεις Μπαρνιέ στο Λονδίνο για την εμπορική συμφωνία: Δεν θα υπάρξει μόνιμη ισοδυναμία επί των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών

Την περασμένη εβδομάδα το City του Λονδίνου ανέφερε ότι αναμένει «δύσκολες» διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση, κάνοντας πάντως την εκτίμηση ότι μία συμφωνία που θα επιτρέπει ευρεία πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά είναι εφικτή.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποιεί το Λονδίνο να μην έχει «ψευδαισθήσεις» για τη θέση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στη μελλοντική σχέση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, την οποία οι δύο πλευρές θα διαπραγματευθούν τους προσεχείς μήνες.

«Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω σε ορισμένους Βρετανούς αξιωματούχους ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις για το θέμα αυτό: δεν θα υπάρξει γενική, συνολική ή μόνιμη ισοδυναμία επί των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών», δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ στο Στρασβούργο ενώπιον των ευρωβουλευτών, αναφερόμενος στην πρόσβαση στις αγορές της ΕΕ. «Και ούτε θα υπάρξει συνδιαχείριση χρηματοπιστωτικής ισοδυναμίας με το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα διατηρήσουμε τον έλεγχο επί των εργαλείων αυτών και θα διατηρήσουμε την αυτονομία της απόφασης», εξήγησε με έμφαση.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Σατζίντ Τζαβίντ υποσχέθηκε από μεριάς του ότι θα παρουσιάσει την άνοιξη τη μετά το Brexit στρατηγική του για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, με βάση την ιδέα της οικοδόμησης μίας «… σχέσης» με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο, ο Βρετανός υπουργός υπενθύμισε επίσης ότι η έξοδος από την ΕΕ είναι για το Ηνωμένο Βασίλειο ευκαιρία για να ανακτήσει τον έλεγχο του ρυθμιστικού πλαισίου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Ιανουαρίου, έχει εισέλθει σε μία μεταβατική περίοδο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας η χώρα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Στο τέλος αυτής της περιόδου, οι εταιρείες του ισχυρού City του Λονδίνου θα χάσουν το «διαβατήριο» που τους επιτρέπει να λειτουργούν ελεύθερα στην Ευρώπη.

Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ενωση, που πρέπει κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης να διαπραγματευθούν τους όρους της μελλοντικής τους σχέσης, θα πρέπει να συμφωνήσουν και επί ενός καθεστώτος ισοδυναμίας για να περιορισθούν τα προβλήματα. «Δεν θα υπάρξει διαπραγμάτευση αυτή καθεαυτή για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες», υπενθύμισε ο Μισέλ Μπαρνιέ. «Θα χρησιμοποιήσουμε την εργαλειοθήκη των ισοδυναμιών… Δεν θα διαπραγματευθούμε για τα θέματα αυτά με το Ηνωμένο Βασίλειο: ελέγχουμε τη συνεκτικότητα και όταν το κρίνουμε εφικτό, δίνουμε ισοδυναμίες για το έναν ή τον άλλο τομέα της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας», είπε.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε ότι αυτό το σύστημα λειτουργεί ήδη με τον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία. «Δεν βλέπω γιατί δεν θα λειτουργήσει με το Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το City του Λονδίνου ανέφερε ότι αναμένει «δύσκολες» διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση, κάνοντας πάντως την εκτίμηση ότι μία συμφωνία που θα επιτρέπει ευρεία πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά είναι εφικτή.

Στο Στρασβούργο ο Μισέλ Μπαρνιέ παρουσίασε τις θέσεις της ΕΕ για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με στόχο μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

«Θα είναι μία δύσκολη διαπραγμάτευση», προειδοποιεί ο επικεφαλής των Ευρωπαίων διαπραγματευτών Μισέλ Μπαρνιέ. «Θα γίνει πολύ σκληρή διαπραγμάτευση», προβλέπει ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της Κ.Ο. του  Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο λόγος για τις συνομιλίες που καθορίζουν τη μελλοντική σχέση της «Ευρώπης των 27» με το Λονδίνο, μετά το Brexit. Αν οι ενδιαφερόμενοι θέλουν να αποφύγουν ένα άτακτο Brexit μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου χάριτος στα τέλη του 2020, η διαπραγμάτευση θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως, με στόχο να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο.

Έντεκα ολόκληρα χρόνια χρειάστηκε η Ελβετία για να διαπραγματευθεί τη σχέση της με την ΕΕ. Μπορεί η Βρετανία να τα καταφέρει σε έντεκα μήνες; Στις Βρυξέλλες όλοι το θεωρούν δύσκολο έως αδύνατο, όταν μάλιστα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αισθάνεται πολιτικά ενισχυμένος μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, ποντάρει στον παράγοντα χρόνο και προτείνει μία εμπορική συμφωνία αντίστοιχη με εκείνη που έχει εξασφαλίσει ο Καναδάς.

ΟΜισέλ Μπαρνιέ ξεκαθάρισε ότι, για τους Ευρωπαίους, η περίπτωση του Καναδά δεν συγκρίνεται με εκείνη της Μ.Βρετανίας. «Με τον Καναδά γνωρίζαμε ότι αν δεν είχαμε συμφωνία, μπορούμε να παρατείνουμε τη διαπραγμάτευση ώσπου να βρεθεί συμφωνία και μέχρι να επιτευχθεί αυτό θα ισχύει το στάτους κβο», υπενθυμίζει ο Μπαρνιέ. Εδώ όμως, επισημαίνει, δεν μπορεί να ισχύσει το στάτους κβο και αν δεν επέλθει συμφωνία μέχρι τον Δεκέμβριο, η Βρετανία θα θεωρείται «τρίτη χώρα» και κατά συνέπεια θα πρέπει να επιβληθούν ποσοστώσεις και δασμοί στις εισαγωγές βρετανικών προϊόντων.

Αναφερόμενος στο επίμαχο θέμα της αλιείας ο Μπαρνιέ, ο οποίος παλαιότερα είχε διατελέσει υπουργός Αλιείας στη Γαλλία, ξεκαθάρισε ότι «συνδέεται με τα εμπορικά θέματα και δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο ξεχωριστής διαπραγμάτευσης». Λεπτομέρειες για τη στάση των Ευρωπαίων αναμένονται στο ψήφισμα που θα υιοθετήσει την Τετάρτη η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού