Τα κόμματα και το δίλημμα της προανακριτικής

Ειδικού συνεργάτη

Σε πραγματικό αίνιγμα σχετικά με τη συνέχειά της έχει μετατραπεί η προανακριτική της Βουλής που διερευνά το ενδεχόμενο σκευωρίας κατά πολιτικών προσώπων σχετιζόμενων με το σκάνδαλο φαρμάκων της Novartis. Οι αντιμαχόμενες πολιτικές παρατάξεις μπορεί να συγκρούονται στο πλαίσιο των εργασιών της επιτροπής «επί της διαδικασίας» και να διαρρέουν τελείως αντικρουόμενα μεταξύ τους στοιχεία για τις εργασίες της, απρόβλεπτο όμως παραμένει ποια θα είναι η σταση των κομμάτων με την ολοκλήρωση των εργασιών της.

Από πλευράς κυβερνώντος κόμματος, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, εκείνο που αφήνεται να εννοηθεί είναι ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις σχετικά με το πως θα χειριστούν στη συνέχεια την υπόθεση. Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές της ΝΔ τηρώντας «άψογη στάση», αν δεν ολοκληρωθεί ο κύκλος καταθέσεων των μαρτύρων, δεν μπορεί να υπάρξει απόφαση σχετικά με την παραπομπή του πρώην υφυπουργού Δικαιοσύνης στις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαγγελόπουλου ή το κλείσιμο της υπόθεσης. Άρα κάθε σενάριο δεν έχει σήμερα βάση.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες στη ΝΔ θεωρούν μεγάλης σημασίας τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, από τις οποίες εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αποκαλυφθεί το αποδεικτικά κρισιμότερο μέρος της σκευωρίας.

Παρά ταύτα και πολιτικά σε επίπεδο εσωκομματικών κινήσεων, αναγνωρίζεται ότι υπάρχουν ανάμεσα στους βουλευτές του κόμματος δύο στρατόπεδα, που εκφράζουν τελείως διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη συνέχεια.

Επίσης, στη ΝΔ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ακόμη κι αν θεωρηθεί ότι υπάρχουν επαρκή ενοχοποιητικά στοιχεία για τον κ. Παπαγγελόπουλο παραμένει η εκκρεμότητα σχετικά με το εάν η προανακριτική θα κρίνει ότι όσα έκανε ο πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης Παπαγγελόπουλου έγιναν «κατά την άσκηση των καθηκόντων του» ή «επ’ ευκαιρία των καθηκόντων του». Και η διαφορά αυτή είναι σημαντική διότι στην πρώτη περίπτωση ο φάκελος της υπόθεσης θα επιστρέψει στη δικαιοσύνη, ενώ στη δεύτερη περίπτωση ενεργοποιείται ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και ανοίγει ο δρόμος για ειδικό δικαστήριο. Το σημείο αυτό δεν έχει κλείσει!

Τέλος, στη ΝΔ αναγνωρίζουν ότι όποια και να ‘ναι η απόφαση της προανακριτικής, ο κύκλος της υπόθεσης για να κλείσει θα πρέπει να τελεσιδικήσουν και οι προσφυγές που ήδη έχει κάνει ο ίδιος κ. Παπαγγελόπουλος κατά μελών της προανακριτικής. Με πιθανό αποτέλεσμα τακτικά δικαστήρια να κρίνουν αργότερα ότι η όποια απόφαση της προανακριτικής σε βάρος του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης είναι αντικανονική, μετατρέποντας το όλο θέμα σε πολιτικό φιάσκο.

Αντίθετα, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες κομματικές πηγές, δηλώνεται ότι είναι ήδη ξεκαθαρισμένο πως πρόκειται για πολιτικό φιάσκο. Βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι νεοδημοκράτες συνάδελφοί τους μέλη της προανακριτικής σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους αναγνωρίζουν ότι η υπόθεση δεν πήγε όπως περίμεναν και προβληματίζονται για το ενδεχόμενο γελοιοποίησης της επιτροπής.

Από μεριάς ΣΥΡΙΖΑ προστίθεται, τέλος, ότι από τη στάση των βουλευτών της ΝΔ μελών της προανακριτικής διαφαίνεται διχασμός απόψεων ανάμεσά τους σχετικά με τη συνέχεια, αν και όλοι οι νεοδημοκράτες βουλευτές υπογραμμίζουν ότι η τελική απόφαση για τη στάση του κόμματος είναι του πρωθυπουργού και θα ληφθεί με πολιτικά και όχι με νομικά κριτήρια καθώς και ότι όλοι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος θα πειθαρχήσουν σε όποια απόφαση κι αν πάρει ο κ. Μητσοτάκης για το θέμα, πετώντας κατά κάποιο τρόπο το μπαλάκι στον πρωθυπουργό.