«Αυγή»: Με εντολή Γεωργιάδη γινόταν η τιμολόγηση των φαρμάκων

Στο γραφείο του Άδωνι Γεωργιάδη δίνονταν οι τιμές στα φάρμακα όταν ήταν υπουργός Υγείας. Την αποκάλυψη κάνει ο αρμόδιος υπάλληλος του υπουργείου Υγείας για την τιμολόγηση των φαρμάκων που τονίζει ότι τα Δελτία Τιμών Φαρμάκων, έρχονταν έτοιμα από το γραφείο του υπουργού. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Αυγής», η επιβαρυντική για τον Άδ. Γεωργιάδη αποκάλυψη περιλαμβάνεται στη δικογραφία που έχει σταλεί στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής.

Συγκεκριμένα, στις 11 Ιανουαρίου 2019 ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Φαρμάκων και Φαρμακείων του υπουργείου Υγείας Σταύρος Ευαγγελάτος φέρεται να έχει καταθέσει ενόρκως στην Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης για την τιμολόγηση των φαρμάκων.

Αυτή η κατάθεση εστάλη προσφάτως στην Προκαταρκτική. Επισημαίνεται ότι ο Στ. Ευαγγελάτος ήταν προϊστάμενος της Διεύθυνσης από τον Ιούλιο του 2013 έως τα μέσα του Ιουνίου του 2014, δηλαδή την περίοδο κατά την οποία ήταν υπουργός Υγείας ο Αδ. Γεωργιάδης. Επομένως από όλα όσα περιγράφει στην κατάθεσή του προκύπτει ότι ο Αδ. Γεωργιάδης ή οι συνεργάτες του έκαναν την τιμολόγηση των φαρμάκων, καθώς το Δελτίο Τιμών στελνόταν έτοιμο από το υπουργικό του γραφείο στην αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Υγείας!

Δεν μπορούσαν να κάνουν αλλαγές στις τιμές

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Αυγής», στην κατάθεσή του στους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης ο Στ. Ευαγγελάτος περιγράφει ως εξής το πώς γινόταν η τιμολόγηση: «Αρμόδια κατά τον νόμο είναι η Διεύθυνση Φαρμάκων και Φαρμακείων του υπουργείου Υγείας. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως προϊσταμένου, οι σχετικές με την τιμολόγηση του φαρμάκου διατάξεις δεν αποτελούσαν εισήγηση της υπηρεσίας.

Ερχόταν στην υπηρεσία, είτε μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας είτε εγγράφως, εντολή του υπουργού Υγείας να εκδοθεί από τη διεύθυνση υπουργική απόφαση με συνημμένο έτοιμο σχέδιο της υπουργικής απόφασης. Η εντολή του υπουργού στη συνέχεια συμπεριλαμβανόταν στα ‘έχοντας υπ’ όψιν’ της υπουργικής απόφασης τιμολόγησης».

Οι επιθεωρητές ρώτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, και αν μπορούσε η Διεύθυνση Φαρμάκων να κάνει αλλαγές στις τιμές. Η απάντηση του Στ. Ευαγγελάτου ήταν αρνητική, καθώς, όπως φέρεται να ανέφερε, επρόκειτο περί πολιτικής απόφασης!

«Η τιμολόγηση των φαρμάκων είναι πολιτική απόφαση, κάτι το οποίο προκύπτει από την ευθεία εντολή του υπουργού προς την αρμόδια διεύθυνση», φέρεται να κατέθεσε ο μάρτυρας και πρόσθεσε: «Ουδέποτε συμμετείχα σε κάποιου είδους συνάντηση με θέμα σχετικό με τη διαδικασία της τιμολόγησης, ούτε ζητήθηκε η γνώμη μου».

Γεωργιάδης για το δημοσίευμα της Αυγής: «Έριξα προβολέα στον Τσίπρα γι’ αυτό έγινε»

Για την κατάθεση που αναφέρει η Αυγή ο υπουργός Ανάπτυξης σχολίασε δηκτικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ: «Όταν ήμουν μικρός διάβαζα ένα κόμικ που λεγόταν Λούκι Λουκ δεν ξέρω αν το θυμάστε εκεί που υπήρχε ο σκύλος Ραν Ταν Πλαν… Το κόλπο με τον σκύλο ότι του πάταγε κάποιος την ουρά στο 1ο καρέ και γάβγιζε μετά από 15 καρέ».

Συσχετίζοντας το δημοσίευμα με το γεγονός ότι έβαλε τον Αλέξη Τσίπρα στο κάδρο της Novartis, ο κ. Γεωργιάδης είπε ακόμη: Η κατάθεση Ευαγγελάτου, συνέχισε ο υπουργός, είναι δημόσια κατάθεση, πασίγνωστη, και δόθηκε πριν 1,5 χρόνο, όχι τώρα, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Φυσικά το πόρισμα αυτής της επιτροπής ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τόλμησε να το φέρει ούτε στην Ολομέλεια της Βουλής, δηλαδή επαναφέρουν κάτι που το ξέρουν εδώ και 1,5 χρόνο και δεν έτυχε καμίας χρήσης ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Ευαγγελάτος κατέθεσε κάτι που ήταν αληθές ότι η πολιτική του φαρμάκου δεν γινόταν σε συνεννόηση με την αρμοδία διεύθυνση, αλλά από το γραφείο του υπουργού. Ο τρόπος τιμολόγησης του φαρμάκου καθορίζεται από τον υπουργό ο υπολογισμός των τιμών δηλαδή αν έχει γίνει σωστά η τιμολόγηση βάσει των υπουργικών αποφάσεων γίνεται από την επιτροπή τιμών. Φυσικά δεν καθορίζαμε τιμή φαρμάκου ούτε της Novartis ούτε καμίας εταιρείας η επιτροπή τιμών με βάση τις αρμόδιες αποφάσεις» σημείωσε. Όπως ανέφερε, το δελτίο τιμών του φαρμάκου βγαίνει σε ΦΕΚ, πάνω στο ΦΕΚ φαίνονται οι υπογραφές όλων όσοι έχουν συμφωνήσει με τις τιμές, «δεν είναι τι λέω, τι λες, τι λέει».

«Επί θητείας μου δεν υπέγραψα κανένα φύλλο δελτίο τιμών φαρμάκου χωρίς ομόφωνες αποφάσεις από την επιτροπή που ήταν άλλοτε 13 άλλοτε 15 άτομα. Ο κ. Ευαγγελάτος δεν ήταν στην επιτροπή τιμών, ήταν προϊστάμενος στη διεύθυνση φαρμάκου. Αυτό που είπε είναι ότι η διεύθυνση φαρμάκου του υπουργείου, δηλαδή αυτός, δεν συμμετείχε στη συγγραφή των υπουργικών αποφάσεων δηλαδή της πολιτικής του φαρμάκου που καθοριζόταν μέσω της τρόικας γιατί τότε είχαμε μνημόνιο και ό,τι σχεδιάζαμε έπρεπε να ήταν συμφωνημένο με την τρόικα».

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού