Θουριγγία: Σύμφωνο πολιτικής σταθερότητας μεταξύ Die Linke, SPD, CDU και FDP

Θουριγγία εναντια στο φασισμό

Σε «Σύμφωνο πολιτικής Σταθερότητας» για τον τερματισμό της κυβερνητικής κρίσης στη Θουριγγία κατέληξαν το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και οι Πράσινοι.

Σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης, με αυτόν τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να μην έχει σημασία στις πολιτικές αποφάσεις του κρατιδίου η ψήφος του ακροδεξιού Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Στις διαπραγματεύσεις των τεσσάρων κομμάτων oι εκπρόσωποί τους διαβουλεύονται επίσης και για τις πιθανές ημερομηνίες νέων εκλογών για το τοπικό κοινοβούλιο, καθώς επίσης και για την σύμπραξη τους ώστε να επιτευχθεί πλειοψηφία για να εκλεγεί πρωθυπουργός ο Μπόντο Ράμελο του κόμματος της Αριστεράς.

Από κύκλους των διαπραγματευομένων έγινε γνωστό ότι το CDU θα ήταν ενδεχομένως διατεθειμένο να βοηθήσει τον -αριστερό- πρώην πρωθυπουργό Μπ.Ράμελο να επιτύχει την απαραίτητη πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο.

Η συμμαχία Αριστεράς, Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων υπολείπεται κατά τέσσερις ψήφους για να έχει πλειοψηφία στην πρώτη ψηφοφορία και ο Μπόντο Ραμέλο έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος μόνον εάν η δημοκρατική πλειοψηφία (των τεσσάρων κομμάτων) είναι βέβαιη, ώστε να μην είναι αναγκαίες οι ψήφοι των ακροδεξιών του AfD.

Η ημερομηνία διάλυσης του κοινοβουλίου του εν λόγω κρατιδίου είναι ένα από τα αμφιλεγόμενα σημεία των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό της κυβερνητικής κρίσης. Οι συνομιλίες θα πρέπει κανονικά να ολοκληρωθούν σήμερα, ωστόσο, δεν είναι βέβαιο εάν μπορεί να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα.

 

 

Πηγή: ΑΜΠΕ