Μπαρ με ναργιλέδες στο στόχαστρο ακροδεξιών

Τα μπαρ με ναργιλέδες είναι ένας αγαπημένος τόπος συνάντησης νέων με μεταναστευτική, κυρίως, βιογραφία στη Γερμανία. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που τα επέλεξε ο δράστης του Χάναου.

Η Σάρα Γκύλσοϊ ήταν σοκαρισμένη όταν έμαθε για την τρομοκρατική επίθεση στο Χανάου. Ήταν καθοδόν με τον πατέρα της όταν άκουσαν την είδηση στο ραδιόφωνο. «Σκέφτεσαι, μπορεί να ήμουν και εγώ στη θέση τους διότι πρόκειται για μαγαζιά, στα οποία πάμε και εμείς».

Η 20χρονη αεροσυνοδός συχνάζει στο μπαρ με ναργιλέδες Baba´z στο κέντρο της Βόννης. Προ ημερών η DW τη συνάντησε εκεί μαζί με τον φίλο της Μέχντι Τσεκμετσελίογλου. «Πριν έρθουμε σκεφτόμασταν εάν ενδεχομένως είναι πλέον επικίνδυνο να πηγαίνεις σε τέτοια μπαρ», λέει ο νεαρός φοιτητής. «Σε τελική ανάλυση όμως μπορεί το ίδιο να σου συμβεί και στο δρόμο».

Το ίδιο θέμα συζήτησης απασχολεί αυτές τις μέρες όλους σχεδόν τους θαμώνες των μπαρ με ναργιλέδες. «Μόλις λέγαμε εάν μπορεί να μας συμβεί το ίδιο», διηγείται στη DW και η Βίκυ Ντ. «Τώρα που καθόμαστε εδώ, θα μπορούσε να μπει κάποιος μέσα και να αρχίσει να πυροβολεί. Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα», λέει η 21χρονη φοιτήτρια.

«Περίμενα ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο», λέει από την πλευρά του ο ιδιοκτήτης του Baba´z Μέχντι Ζαντέχ. Εξηγώντας τη θεωρία του ο 44χρονος παραπέμπει στην ακροδεξιά στροφή σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και σε άλλες χώρες της Δύσης, στην άνοδο του ακροδεξιού AfD στη Γερμανία αλλά και στο ρόλο των μέσων ενημέρωσης που δίνουν βήμα στην άκρα δεξιά, όπως λέει. Κατηγορεί επίσης τον υπουργό Εσωτερικών Ζέεχοφερ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι το ισλάμ δεν ανήκει στη Γερμανία αλλά και τους αλγόριθμους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που κλείνουν τον καθένα στη «φούσκα» του κρατώντας τον μακριά από άλλες απόψεις και ιδεολογίες.

Αυτό που τον εξοργίζει είναι και η εχθρική εν γένει στάση έναντι μαγαζιών που προσφέρουν ναργιλέδες και ο στιγματισμός των ιδιοκτητών αλλά και των πελατών. «Όταν λέω σε κάποιον ότι έχω ένα Shisha-Bar, νομίζει ότι ανήκω στη λιβανέζικη μαφία και ότι πουλάω ναρκωτικά». Σύμφωνα με τον ίδιο, υπεύθυνοι γι΄ αυτή την λανθασμένη εικόνα είναι οι πολιτικοί και τα μέσα ενημέρωσης. Η αρνητική αυτή εικόνα είναι προφανώς και ένας από τους λόγους που τα επέλεξε ο ακροδεξιός δράστης στο Χάναου.

«Ήταν απλά θέμα χρόνου να γίνει», σχολιάζει ο ιδιοκτήτης άλλου μπαρ με ναργιλέδες στη Βόννη, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του ιδίου αλλά και του καταστήματός του. «Δεν θέλω να γίνω στόχος των μίντια ή των αρχών». Και ο ίδιος μιλάει για λανθασμένη εικόνα των επιχειρήσεων αυτών. Οι επιπτώσεις είναι άμεσες: «Τα έσοδα έχουν μειωθεί κατακόρυφα. Παλαιότερα δεν έβρισκες τραπέζι αυτή την ώρα, τώρα το μισό μαγαζί είναι άδειο. Ο κόσμος φοβάται».

Τα μπαρ με ναργιλέδες στη Γερμανία προσελκύουν κυρίως νέους με μεταναστευτική βιογραφία. Όπως ο 28χρονος Σινγκ Τζ.: «Ξέρεις ότι πάντα θα βρεις κόσμο που ξέρεις. Τα μπαρ αυτά είναι ό,τι οι μπυραρίες για τους Γερμανούς».

Πρόκειται όμως μόνον για τη μισή αλήθεια. Για πολλούς από τους θαμώνες τα μπαρ αυτά είναι μοναδική επιλογή εξόδου καθώς σε πολλά άλλα τους απαγορεύεται η είσοδος, κοινώς «τρώνε πόρτα», κυρίως λόγω της εξωτερικής τους εμφάνισης που παραπέμπει σε κάτι «μη ευρωπαϊκό». Αυτό τουλάχιστον είπαν οι μισοί από τους ανθρώπους που μίλησαν στη DW στο πλαίσιο του ρεπορτάζ. Η Βίκυ Ντ. το βίωσε εκ νέου μόλις προ ημερών. «Θέλαμε να μπούμε σε μια γερμανική μπυραρία για το καρναβάλι. Δεν μας άφησαν, λέγοντας ότι “δεν κολλάμε στο μαγαζί”».

Αυτός φαίνεται να είναι ένας από τους λόγους που τα λεγόμενα Shisha-Bar είναι τόσο δημοφιλή σε κύκλους ανθρώπων με μεταναστευτικό υπόβαθρο. «Εδώ σε δέχονται όπως είσαι. Δεν σε κοιτούν περίεργα. Αλλού αισθάνεσαι ξένος και ανεπιθύμητος», λέει ο Σινγκ με καταγωγή από την Ινδία και προσθέτει: «Είναι κρίμα να μην αισθάνεσαι τη χώρα σου σαν το σπίτι σου». Ο ιδιοκτήτης του Baba´z Μέχντι Ζαντέχ ισχυρίζεται πάντως ότι οι μισοί πελάτες του είναι Γερμανοί και οι υπόλοιποι ξένοι ή με μεταναστευτική βιογραφία.

Ο Μέχντι Τσεκμετσελίογλου δηλώνει ότι παρά το Χάναου δεν φοβάται να επισκέπτεται μπαρ με ναργιλέδες. Αυτό που τον φοβίζει όμως είναι το μέλλον της Γερμανίας. «Το AfD γίνεται όλο και πιο ισχυρό. Συχνά επιχειρούν να υποβαθμίσουν τη σημασία του λέγοντας ότι πρόκειται για άποψη και όχι για ρατσισμό. Ανεξάρτητα όμως από το εάν πρόκειται για σεξουαλικές προτιμήσεις ή την εθνικότητα, το μίσος δεν είναι άποψη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μπαρ με ναργιλέδες έχουν μπει επανειλημμένως στο στόχαστρο του ακροδεξιού AfD που επιχειρεί να τα συνδέσει συλλήβδην με εγκληματικές και μαφιόζικες δραστηριότητες.

Πηγή: Deutsche Welle

Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

No results found

No results found

Μενού