Γενική απεργία στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου – Μεγάλη συγκέντρωση στη Λέσβο – Συνεχίζονται οι συγκρούσεις

Γενική απεργία για σήμερα ανακοίνωσαν Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και Δήμοι της περιοχής,

Αποφασίστηκε επίσης η δημιουργία Συντονιστικού Οργάνου για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στα νησιά.

Στο σύνολό τους κοινωνικοί και οικονομικοί φορείς με ανακοινώσεις τους στηρίζουν την απεργία και συμμετέχουν σε αυτήν.

Χημικά και ξύλο από τα ΜΑΤ στη Μυτιλήνη

Μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης από το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ με αίτημα την άμεση αποσυμφόρηση της Λέσβου και την αποχώρηση των ΜΑΤ.

Η πορεία κατέληξε στην Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Εν τω μεταξύ, πριν από λίγο, ξεκίνησε από τη Μυτιλήνη μεγάλη πορεία προς το Διαβολόρεμα και την Καράβα, σημεία εισόδου προς την επιταγμένη έκταση του Καβακλή, όπου βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Την ίδια ώρα, στα συγκεκριμένα σημεία κάτοικοι των περιοχών συγκρούονται με αστυνομικές δυνάμεις, ιδιαίτερα στην περιοχή της Καράβας από τη μεριά του Μανταμάδου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα stonisi.gr, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι η φωτιά ξέσπασε κοντά στο δρόμο μετά τις συνεχείς ρίψεις χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και δακρυγόνων που εκτόξευσαν άνδρες των ΜΑΤ. Tρεις είναι οι εστίες της φωτιάς με την πυροσβεστική να έχει επικεντρωθεί στην πρώτη που είναι και η μεγαλύτερη εστία.

Οι σημερινές κινητοποιήσεις, σύμφωνα με τους διοργανωτές, γίνονται για να καταδικαστεί «η βάρβαρη και άκρως επιθετική ενέργεια της κυβέρνησης να αποστείλει τα ΜΑΤ στα δύο νησιά Λέσβο και Χίο, για να επιβάλουν τη βίαιη μετατροπή τους σε νέες φυλακές, προκαλώντας την βούληση και την αξιοπρέπεια των νησιωτών». Επίσης, καταγγέλλονται «οι επιθέσεις από τις δυνάμεις καταστολής σε ανυπεράσπιστους νησιώτες και ο συνεχιζόμενος αποκλεισμό των οδών».

Στο μεταξύ, αψιμαχίες σημειώθηκαν χθες το βράδυ τόσο στο Διαβολόρεμα όσο και στην Καράβα, τα δυο άκρα του δρόμου που οδηγεί στην επιταγμένη ζώνη στου Καβακλή ανάμεσα σε αστυνομία και συγκεντρωμένους πολίτες που παραμένουν εκεί.

Επεισόδια υπήρξαν χθες και στη Χίο, στην περιοχή Φλώρι, δύο χιλιόμετρα από το «17», το σημείο που έχει επιταχθεί. Επίσης, μια μεγάλη συγκέντρωση κατέληξε με πορεία στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή Χίου της Νέας Δημοκρατίας και υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη.

Αποκλεισμένη, τέλος, παραμένει η είσοδος που οδηγεί στις εγκαταστάσεις του, υπό κατασκευή, νέου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη θέση «Ζερβού» της Σάμου.

Με απόφασή του, χθες το βράδυ, το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου ανατολικής Σάμου αποφάσισε ότι: «δεν αποδέχονται και απορρίπτουν το σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη δημιουργία στο νησί μιας υπερδομής φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων. Απαιτούν την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά τις επιτάξεις στη περιοχή Ζερβού του Δήμου Ανατολικής Σάμου. Βασικός στόχος και αίτημα, ο άμεσος απεγκλωβισμός του νησιού από πρόσφυγες και μετανάστες με μεταφορά τους, στην ηπειρωτική Ελλάδα και στις Ευρωπαϊκές χώρες που επιθυμούν.

Αποδέχονται μόνο μικρή δομή πρώτης υποδοχής, καταγραφής και ταυτοποίησης στο νησί της Σάμου με οριστική διακοπή λειτουργίας και κλείσιμο του υφιστάμενου ΚΥΤ της πόλεως Σάμου. Να δοθούν από το Υπουργείο άμεσα γραπτές εγγυήσεις για το κλείσιμο και για την παραχώρηση κατά κυριότητα του γηπέδου στο Δήμο ανατολικής Σάμου. Την απομάκρυνση όλων των δυνάμεων καταστολής από τα νησιά Χίο και Λέσβο που αφίχθησαν κατά τη χθεσινή νύχτα».

Τέλος, ο δήμος ανατολικής Σάμου αποκλείει με οχήματα του δήμου το σημείο πρόσβασης στο υπό κατασκευή ΚΥΤ στην περιοχή Ζερβού και καλεί τους πολίτες να ενισχύσουν δυναμικά το σημείο της κινητοποίησης.

Συγκέντρωση νησιωτών έξω από τη Βουλή

Διαμαρτυρία απέναντι «στον αυταρχισμό και την επιβολή των αποφάσεων που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση για τα νησιά, ενάντια στις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων και της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων τους» προγραμμάτισαν για σήμερα, Τετάρτη, στις 6 το απόγευμα, μπροστά από την είσοδο της Βουλής επί της λεωφόρου Β. Σοφίας, η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ), η Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής (ΟΧΣΑ), η Αδελφότητα Σαμίων και άλλοι φορείς των Αθηνών, που βρίσκονται σε σταθερή επικοινωνία με τα νησιά για τον συντονισμό ενεργειών σε όλα τα επίπεδα.

Στη σχετική ανακοίνωση-κάλεσμα αναφέρεται:

Διαμαρτυρία στον αυταρχισμό και την επιβολή

Συνάντηση μπροστά από την είσοδο της Βουλής επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας!

Στήριξη στη Λέσβο, Χίο, Σάμο και τ΄άλλα νησιά!

Αγαπητοί συμπατριώτες και συνέλληνες πρέπει όλοι μαζί να καταδικάσουμε την αυταρχική και βίαιη επιβολή των αποφάσεων που έχουν ληφθεί από την Κυβέρνηση για τα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, ενάντια στις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων και της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων τους.

Η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ) η Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής (ΟΧΣΑ), η Αδελφότητα Σαμίων και οι άλλοι φορείς των Αθηνών βρίσκονται σε σταθερή επικοινωνία με το νησιά για συντονισμό ενεργειών σε όλα τα επίπεδα. Είχαμε μιλήσει για το θέμα μαζί τους πριν ένα 24ωρο περίπου. Έχουμε προσκαλέσει – προκαλέσει σε ανοιχτές συγκεντρώσεις από πριν την πρώτη συνάντηση στο Μαξίμου τον Ιανουάριο και αμέσως μετά που τα πράγματα ήταν “ζεστά”. Το ίδιο και μετά τις 13 Φεβρουάριου αμέσως μετά τη συγκέντρωση καλώντας και πάλι το ίδιο. Κάνουμε ότι μπορούμε όπως όλοι οι σύλλογοι των Αθηνών και της υπόλοιπης Ελλάδας. Αυτή την ώρα μπορούμε να προσφέρουμε ΟΛΟΙ χρήσιμες υπηρεσίες με ανακοινώσεις, αναρτήσεις και ότι άλλο μπορεί ο καθένας πρόσφορο για να βοηθήσει στη διάδοση σε όλη την Ελλάδα γι΄αυτό που συντελείται στο νησί. Παράλληλα όσοι είναι στη Λέσβο, μπορούν να συνδράμουν πηγαίνοντας στο Μανταμάδο για κάθε βοήθεια σε προσωπικό, σε μάσκες,σε νερά κ.α απαραίτητα χρήσιμα πράγματα.

Αύριο (σ.σ σήμερα), εφόσον δεν προλαβαίνουμε σήμερα με αποτελεσματικότητα, καλούμε σε συγκέντρωση μπροστά στη Βουλή (στην είσοδο επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας) στις 18.00.

Την Παρασκευή υπάρχει ήδη μια προσυνεννόηση να γίνει συνάντηση συλλόγων των Λέσβιων των Αθηνών (είχε συζητηθεί να γίνει αύριο Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου στους Μανταμαδιώτες), είτε στο σύλλογο Μανταμάδου, είτε στο σύλλογο Βρισαγωτών, είτε στο σύλλογο Αντισσαίων. Θα γίνει προσπάθεια και για την παρουσία συλλόγων Χίου και Σάμου. Θα υπάρξει ενημέρωση και θα επικυρωθεί αύριο μετά τη Βουλή.

Παράλληλα αμέσως μετά καλούμε τους ανθρώπους που μπορούνε να μεταβούν στο νησί προς ενίσχυση των ντόπιων. Ζητάμε από την ναυτιλιακή εταιρεία φθηνά εισιτήρια για το λόγο αυτό και ζητάμε απ΄ όλους τους συλλόγους Λέσβου, Χίου Σάμου να ακυρώσουν ή να αναβάλουν τις εκδηλώσεις τους μέχρι νεωτέρας.

Πρώτα η ΟΛΣΑ, το χορό της, εκτός κι αν όπως είχαμε προβλέψει μετατραπεί σε μια λαϊκή συνέλευση διαμαρτυρίας γι΄αυτό το σκοπό.

Είμαστε σε επαφή με τους δημάρχους,Περιφερειάρχη, προέδρους συλλόγων των άλλων νησιών και των συλλόγων του δικού μας. Επίσης με τον δικηγόρο Λουκά Αποστολίδη και πριν λίγα λεπτά, ο οποίος καταθέτει το αίτημα προσωρινής διαταγής και αναστολής – ακύρωση αύριο Τετάρτη, κάτι που όμως θα εκδικαστεί σε ένα περίπου ένα μήνα (διότι δεν προβλέπεται δυστυχώς μάλλον να δοθεί προσωρινή διαταγή).

Αυτό που χρειάζεται τώρα μέσα από τις αδυναμίες μας και τα όποια λάθη είναι ΤΩΡΑ ΟΜΟΨΥΧΙΑ και προτεραιότητα στον Αγώνα!

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού