Μέσα στον Μάρτιο ξεκινά γεωτρήσεις η Τουρκία στην ελληνική ΑΟΖ – Διστακτική η Αθήνα

τουρκικο γεωτρυπανο κυπριακη αοζ

Μέσα στον Μάρτιο ξεκινά γεωτρήσεις η Τουρκία στην ελληνική ΑΟΖ, εντός των ορίων που καθορίζει η συμφωνία Άγκυρας-αλ Σάρατζ, όπως αναφέρουν αξιόπιστες ευρωπαϊκές δημοσιογραφικές πηγές. Η απόφαση έχει ήδη ληφθεί από τον Ταγίπ Ερντογάν και δεν απομένει παρά η επιλογή της συγκεκριμένης μέρας που το Όρουτς Ρέις θα επανεμφανιστεί στην περιoχή για να αναλάβει δράση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Τουρκία έχει προαναγγείλει το γεγονός σε επιλεγμένους δημοσιογράφους ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης, με την υπογράμμιση ότι επείγεται να ξεκινήσει τις έρευνες και τις γεωτρήσεις στην ελληνική ΑΟΖ νοτιοανατολικά της Κρήτης, αφού πλέον με την ανάρτηση της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης από τον ΟΗΕ, υπάρχει νόμιμο έρεισμα για τέτοιες επιχειρήσεις. Τουρκικές πηγές επιβεβαίωναν ακόμη στους ίδιους δημοσιογράφους ότι και μία μόνο γεώτρηση παράγει αποτελέσματα υπέρ της Άγκυρας σε επίπεδο διεθνούς δικαίου, καθώς τα αποτελέσματα αυτά δεν θα μπορούν πλέον να ανατραπούν, παρά μόνο με ανακήρυξη της τουρκολιβικής συμφωνίας ως παράνομης, από αρμόδιο διεθνή οργανισμό με τέτοια αρμοδιότητα, το διεθνές δικαστήριο της Χάγης για παράδειγμα.

Όπως, εξηγούν οι ίδιες τουρκικές αναφορές και μεταφέρουν οι ίδιοι ευρωπαίοι δημοσιογράφοι, η ανακήρυξη της συμφωνίας Τουρκίας-αλ Σάρατζ ως παρανομής, ακόμη κι αν πετύχαινε τέτοια απόφαση η Αθήνα, θέλει πολύ χρόνο για να ληφθεί, να εκδοθεί και να αποκτήσει ισχύ, χρόνο που η Άγκυρα ξεκαθαρίζει πως θέλει να αξιοποιήσει προς όφελός της.

Από την άλλη πλευρά, κάποιοι ευρωπαίοι δημοσιογράφοι που έγιναν δέκτες αυτών των στοχευμένων τουρκικών διαρροών, οι οποίοι απευθύνθηκαν στην Αθήνα για να ζητήσουν κάποια αντίδραση, προσθέτουν ότι η ελληνική πλευρά παραμένει διστακτική και ασαφής στις αντιδράσεις της, στο ενδεχόμενο να ξεκινήσουν οι τουρκικές έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ τις επόμενες εβδομάδες.

Μόνη σαφής ελληνική στάση που προκύπτει, σύμφωνα με τις ίδιες δημοσιογραφικές πηγές, η επίμονη αναφορά της Αθήνας στην ανάγκη να αποφευχθεί με κάθε μέσο ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών. Ιδιαίτερη εντύπωση μεταφέρεται από τις ίδιες δημοσιογραφικές πηγές πως έχει προκαλέσει η εικόνα πλήρους αδυναμίας (ή απροθυμίας, όπως την χαρακτήρισε ένας Γάλλος δημοσιογράφος) της ελληνικής πλευράς να οργανώσει σοβαρή αντίδραση στα τουρκικά σχέδια σε βάρος της. «Μοιρολατρική ήττα», χαρακτήρισε ο ίδιος δημοσιογράφος τη στάση της Αθήνας απέναντι στις τουρκικές έρευνες, που ξεκινούν σε λίγες εβδομάδες μέσα στην ελληνική ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού