Στις 28 Φλεβάρη του 1968 ιδρύεται από τον Ανδρέα Παπανδρέου το ΠΑΚ (Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα)

Ανδρεας Παπανδρέους

Στις 28 Φλεβάρη του 1968, ο Ανδρέας Παπανδρέου ιδρύει στην Στοκχόλμη το ΠΑΚ (Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα), μια οργάνωση που έμελλε να χαράξει βαθιά την πολιτική ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, μια οργάνωση που έδωσε άλλη προοπτική και διάσταση τόσο στον αντιδικτατορικό αγώνα, όσο και αργότερα στις δυνάμεις της νέας σοσιαλιστικής αριστεράς στη Χώρα μας.
Σκοπός της ίδρυσης του Π.Α.Κ. ήταν να αποτελέσει το κέντρο της δημοκρατικής αντίστασης στην Ελλάδα με στόχο την ανατροπή της δικτατορίας, ενώ ταυτόχρονα διακήρυττε «την αποδέσμευση της χώρας από την ξένη εξάρτηση» και «την πραγματοποίηση ριζικών αλλαγών, με τελικό στόχο το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας».
Η διακήρυξή του Κινήματος, όριζε «τον συντονισμό της αντίστασης στην Ελλάδα, την ανατροπή της χούντας και την εγκαθίδρυση γνήσιων δημοκρατικών διαδικασιών που θα ήταν εγγύηση της πλήρους και άνευ όρων λαϊκής κυριαρχίας θεμελιωμένης σε μια μόνιμη και στερεή βάση».
Όσοι συμμετείχαν στο ΠΑΚ, το κίνημα που με τις θέσεις του για μια νέα Ελλάδα και την πρότασή του για δυναμική αντίσταση με όλα τα μέσα, τρομοκράτησε τους στρατοκράτες δικτάτορες, πρέπει να είναι υπερήφανοι που δεν συμβιβαστήκαμε με το νεοφασιστικό καθεστώς των
συνταγματαρχών. Που στρατευτήκαμε στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα για τη δημοκρατία και την ελευθερία.
Σήμερα 52 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΚ, εμείς φέρνουμε ξανά εκείνη την επέτειο και τον αρχηγό τού ΠΑΚ, τον Ανδρέα Παπανδρέου, που άλλαξε καθοριστικά την πορεία της χώρας μας.
Σήμερα αξίζει να θυμηθούμε τους δεκάδες ανώνυμους αγωνιστές που εντάχθηκα στο Κίνημα και βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή τού αγώνα. Τιμούμε ταυτόχρονα τους αγωνιστές όλων των αντιδικτατορικών οργανώσεων, γιατί αυτός ο τόπος τους χρειάζεται όλους.
Στη διακήρυξη του ΠΑΚ που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο Παπανδρέου τόνισε:
«… Η ουσία του ελληνικού προβλήματος είναι απλή. Η πατρίδα μας είναι
υπό κατοχή. Και η κατοχή είναι αμερικανική. Και λύση του ελληνικού προβλήματος δεν υπάρχει καμία στο πολιτικό επίπεδο. Η δημοκρατία στην Ελλάδα δεν θα φθάσει χωρίς την πραγματική, την ουσιαστική, την χωρίς όρους απελευθέρωσή της, από τα δεσμά που εχάλκευσε ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός στα πλαίσια της Ατλαντικής Συμμαχίας. Γι’ αυτό ο αγώνας μας είναι εθνικοαπελευθερωτικός…». Και παρακάτω αναφέρει : “Ο Εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας απαιτεί την κινητοποίηση του λαού μας για μια μαχητική-δυναμική αντίσταση. Αντίσταση με βάση πρόγραμμα μακροπρόθεσμο, σε οργάνωση σύγχρονη και με υπεύθυνη και αντιπροσωπευτική ηγεσία. Η επίτευξη της ενότητας συνδυάζεται αναγκαστικά με την ωρίμανση του απελευθερωτικού κινήματος. Πρέπει το γρηγορότερο δυνατό να παραμερισθούν οι συγχύσεις της ηγεσίας. Με καθαρή καρδιά και καθαρή σκέψη να προχωρήσουμε ενωμένοι στο δύσκολο και ευγενικό αγώνα για μια Ελεύθερη Ελλάδα…”.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

No results found

No results found

Μενού