Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Φεμινιστική απεργία – Συγκεντρώσεις στην Αθήνα και όλο τον κόσμο

Φεμινιστική απεργία διοργανώνεται το από συλλογικότητες, φεμινιστικές οργανώσεις, συνδικάτα και φορείς, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών με σύνθημα για την ισότητα των φύλων, την κοινωνική δικαιοσύνη και την προστασία του πλανήτη και δηλώνει ότι «απεργούμε ενώνοντας τη φωνή μας με τις γυναίκες όλου του πλανήτη». Παράλληλα με την διεκδίκηση ίσων μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων στέλνουν μήνυμα κατά του πολέμου και του ρατσισμού.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές της φεμινιστικής απεργίας την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών «απεργούμε ενώνοντας τη φωνή μας με τις γυναίκες όλου του πλανήτη».

Ισότητα μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων

Στο διεκδικητικό πλαίσιο αυτής της απεργίας, το Ελληνικό Δίκτυο προβάλλεται το αίτημα για ισότητα μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων αλλά και πολιτικές ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Σε αυτή την κατεύθυνση τονίζεται πως ο φεμινιστικός αγώνας συνδέεται με την υπεράσπιση της Ειρήνης και την αλληλεγγύης.

Παράλληλα στέλνουν και μήνυμα κατά του ρατσισμού, υπογραμμίζοντας πως συνέπεια των πολέμων «είναι χιλιάδες θύματα και πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο, με εκατομμύρια γυναίκες ανάμεσά τους».

Συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις

Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας θα γίνει η μαζική κινητοποίηση με πορεία που θα ξεκινήσει από την Πλατεία Κλαυθμώνος στις 2μμ. Η προσυγκέντρωση του Ελληνικού Δικτύου είναι στα Προπύλαια, ενώ συγκέντρωση και πορεία θα γίνει και στη Θεσσαλονίκη, στις 12μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Αναλυτικότερα σε ανακοίνωσή του το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ τονίζει:

«Στις 8 του Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών, απεργούμε ενώνοντας τη φωνή μας με τις γυναίκες όλου του πλανήτη:

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Αξιοπρεπή ζωή με ίσα δικαιώματα.
  • Ισότητα στους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα και πολιτικές για την ένταξη γυναικών που βρίσκονται κοινωνικά αποκλεισμένες και χρειάζονται υποστήριξη.
  • Την υπεράσπιση της ζωής και την αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης, ώστε να βρίσκονται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής οικονομίας και της πολιτικής σε όλα τα επίπεδα.
  • Πολιτικές προσανατολισμένες προς την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση και αξιοποίηση ειδικών κονδυλίων, προκειμένου να επιτευχθεί ισότιμη και δίκαιη μετάβαση σε αυτές.
  • Συμμετοχή των γυναικών σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων που αποτελεί δείκτη δημοκρατίας και πολιτισμού καθώς οι γυναίκες αποτελούν το μισό της ανθρωπότητας. Διεκδικούμε ίση συμμετοχή γυναικών και αντρών σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων (50/50).

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι:

Επειδή το σώμα μας συνδέεται με τα δικαιώματά μας, δεν διαπραγματευόμαστε την αυτοδιάθεσή του. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας να αποφασίζουμε για το σώμα μας, για το αν, πότε και με ποιες προϋποθέσεις η μητρότητα θα είναι επιλογή της ζωής μας.

Παράλληλα, επειδή ο φεμινιστικός αγώνας συνδέεται με την υπεράσπιση της ειρήνης και της αλληλεγγύης, δηλώνουμε ότι ο αγώνας για την ειρήνη είναι πιο απαραίτητος από ποτέ. Ταυτόχρονα δηλώνουμε ότι καμία γυναίκα δεν είναι παράνομη. Και φωνάζουμε δυνατά:

ΟΧΙ στον ρατσισμό και τον αποκλεισμό!

ΟΧΙ στους πολέμους, των οποίων οι άμεσες συνέπειες είναι χιλιάδες θύματα και πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο, με εκατομμύρια γυναίκες ανάμεσά τους.

Για όλους αυτούς τους λόγους συμμετέχουμε ενεργά και σας καλούμε σε μαζική κινητοποίηση για τη συμμετοχή στη φεμινιστική απεργία της 8ης Μάρτη και στη συγκέντρωση που θα γίνει την Παρασκευή, 6/3 στις 12.30μμ στην είσοδο του κοινοβουλίου.

Επίσης σας καλούμε σε μαζική κινητοποίηση την Κυριακή στην πορεία που θα ξεκινήσει από την πλατεία Κλαυθμώνος στις 14:00. Ραντεβού στα Προπύλαια κάτω από το πανό του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ.

ΓΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 8ΗΣ ΜΑΡΤΗ».

Σε δυναμική παρουσία στη διαδήλωση της Κυριακής 8/3 καλεί και το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ 

Όπως αναφέρει:

«Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή εκατομμυρίων γυναικών στην Ευρώπη και τον κόσμο και αξιοποιώντας τις συλλογικές μας εμπειρίες, αγωνιζόμαστε από κοινού για τα φεμινιστικά προτάγματα της απελευθέρωσης των γυναικών από κάθε μορφή καταπίεσης και κοινωνικής υποτίμησης από τα κοινωνικά στερεότυπα με βάση το φύλο και για την κατάργηση των πατριαρχίας, ενάντια στις έμφυλες ανισότητες και διακρίσεις, στο σεξισμό, τον ρατσισμό και την ομοφοβία».

Ανάλογο κάλεσμα απευθύνει και το κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς σημειώνοντας ότι η Φεμινιστική Απεργία «πηγαίνει πέρα από την απεργία για την ανισότητα στη μισθωτή εργασία. Αυτή η απεργία τοποθετεί την εργασία για τη φροντίδα στο προσκήνιο: καθημερινή, απλήρωτη και αόρατη, αλλά εξακολουθεί να είναι ο κινητήρας της οικονομίας».

Θυμίζουμε ότι η φεμινιστική απεργία οργανώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στην Αργεντινή το 2017 και στην Ισπανία το 2018 και 2019. Είχε προηγηθεί η απεργία γυναικών στην Πολωνία ενάντια στην κατάργηση του δικαιώματος στην έκτρωση το 2016. Ήταν όμως στην Ισπανία που εμφανίστηκε με πρωτοφανή ορμή και ευρηματικότητα κινητοποιώντας εκατομμύρια γυναίκες. Οι Ισπανίδες απέργησαν από το σπίτι και τη φροντίδα, τους χώρους εργασίας, την εκπαίδευση και την κατανάλωση.

Οι μέχρι στιγμής καταγεγραμμένες κινητοποιήσεις για την 8η Μάρτη με απεργιακό χαρακτήρα γίνονται στο Μεξικό, Χιλή, Γαλλία, Τουρκια, Πορτογαλία, Μεγάλη Βρετανία, Ελβετία, Γερμανία, Αυστρία Ιταλία, Σουηδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ισπανία και Ελλάδα.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού