Αφγανιστάν: Νέα αβεβαιότητα μετά τις εκλογές

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι, ο οποίος σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή κέρδισε τις προεδρικές εκλογές, ανακοίνωσε σήμερα ότι αναβάλει ως το απόγευμα την προγραμματισμένη ορκωμοσία του, μετά την αντίστοιχη απόφαση του αντιπάλου του Αμπντουλά Αμπντουλά.

Και οι δύο άνδρες δηλώνουν νικητές των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν τον Σεπτέμβριο στο Αφγανιστάν, μια κατάσταση που απειλεί να βυθίσει τη χώρα σε πολιτικό χάος λίγες ημέρες μετά την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των Ταλιμπάν και των ΗΠΑ.

Η αναβολή των τελετών ορκωμοσίας θα δώσει περισσότερο χρόνο στον Γάνι και τον Αμπντουλά να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ Ζαλμάι Χαλιλζάντ, οι οποίες διαρκούν ήδη αρκετές ημέρες, με στόχο την εξεύρεση συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, δήλωσε σύμβουλος του Γάνι.

“Διεξάγουμε σοβαρές διαπραγματεύσεις με την ομάδα του Αμπντουλά από χθες το βράδυ οι οποίες συνεχίζονται”, επεσήμανε ο ίδιος. “Ελπίζουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με την ομάδα του Αμπντουλά”, πρόσθεσε.

Ο αξιωματούχος αυτός δήλωσε ότι η τελετή ορκωμοσίας του Γάνι αναβλήθηκε για τις 13:00 (τοπικη ώρα). Νωρίτερα ο Αμπντουλά είχε προσφερθεί να αναβάλει την τελετή της δικής του ορκωμοσίας με την προϋπόθεση ότι θα έκανε το ίδιο και ο πολιτικός του αντίπαλος, έπειτα από έκκληση του Χαλιλζάντ.

Τα οριστικά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκαν τον Φεβρουάριο εξαιτίας κυρίως των καταγγελιών των υποψηφίων για παρατυπίες, οι οποίες έφτασαν τις 16.500.

Ο Γάνι συγκέντρωσε το 50,64% του 1,8 εκατομμυρίου ψήφων, ενώ ο Αμπντουλά το 39,52%, αν και χαρακτήρισε τα αποτελέσματα “εθνική προδοσία”.

Δυτικοί διπλωμάτες στην Καμπούλ επεσήμαναν ότι δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Τα σενάριο θυμίζει τις χειρότερες στιγμές των εκλογών του 2014, όταν οι ίδιοι άνδρες ισχυρίζονταν ότι κέρδισαν. Τότε ο Αμπντουλά είχε καταγγείλει νοθεία, όμως δεν είχε οργανώσει τελετή ορκωμοσίας. Έπειτα από τρεις μήνες κρίσης, η κατάσταση επιλύθηκε μετά την παρέμβαση της Ουάσινγκτον και ο Αμπντουλά δέχθηκε τη θέση του επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Όμως τώρα η χρονική στιγμή δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη, καθώς αύριο αναμενόταν να ξεκινήσει ενδοαφγανικός διάλογος με τη συμμετοχή των Ταλιμπάν, της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών, σε μια προσπάθεια να συμφωνήσουν για το μέλλον της χώρας.

Ο διχασμός στο πολιτικό πεδίο αποδυναμώνει την Καμπούλ και ενισχύει τους Ταλιμπάν.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές, που ακολουθούν τη συμφωνία που υπέγραψαν Ταλιμπάν και ΗΠΑ στις 29 Φεβρουαρίου, πιθανότατα θα καθυστερήσουν. Εξάλλου ο Γάνι αρνείται να τηρήσει έναν από τους όρους της συμφωνίας αυτής, που δεν έχει υπογράψει η κυβέρνησή του, ο οποίος αφορά την απελευθέρωση έως και 5.000 κρατούμενων ανταρτών. Αντίθετα ο Αμπντουλά έχει δηλώσει ότι θα το κάνει, εφόσον είναι πρόεδρος.

“Οι Ταλιμπάν θα πουν στην ομάδα της κυβέρνησης πρώτα να διευθετήσει τα εσωτερικά της προβλήματα και στη συνέχεια να έρθει στις συνομιλίες”, εκτίμησε ο αναλυτής Άτα Νούρι. “Η ενότητα είναι η μοναδική επιλογή αν θέλουν να πάνε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, πρόσθεσε.

 

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού