«Η φωνή της Λουντμίλα» με την Ηρώ Μουκίου στο θέατρο Αυλαία 9-10 Μαρτίου

Στο θέατρο Αυλαία στη Θεσσαλονίκη ανεβαίνει για δύο μοναδικές παραστάσεις, 9 και 10 Μαρτίου 2020, η παράσταση ντοκουμέντο για το χρονικό του Τσέρνομπιλ, που συγκλόνισε τις συνειδήσεις όλων των θεατών.

Υπό την αιγίδα των Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Greenpeace, WWF, το έργο-ντοκουμέντο «Η φωνή της Λουντμίλα» από το ομώνυμο βιβλίο του Σουηδού δημοσιογράφου και σκηνοθέτη Gunnar Bergdahl παρουσιάστηκε για 2 συνεχείς χρονιές σε κεντρικά θέατρα της Αθήνας και περιοδεία σε Ελλάδα και Κύπρο.

Το ξημέρωμα της 26ης Απριλίου 1986 στο Τσέρνομπιλ, ο πυρηνικός αντιδραστήρας εξερράγη αλλάζοντας την ιστορία του πλανήτη. Οι επιπτώσεις αυτής της έκρηξης, κατά πολύ χειρότερες από τη βόμβα στη Χιροσίμα, κάνουν αισθητή την παρουσία τους ακόμα και σήμερα, 34 χρόνια μετά, και η παράσταση γίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ αν αναλογιστούμε το τραγικό συμβάν στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, καθώς και πυρηνικά εργοστάσια που ξεφυτρώνουν ολοένα γύρω μας και ανά τον κόσμο!

Το έργο αφορά στην εκ βαθέων συγκλονιστική εξομολόγηση της γυναίκας που στα 22 της χρόνια έζησε τη φρίκη της έκρηξης του πυρηνικού εργοστασίου στο Τσέρνομπιλ. Ο άντρας της ήταν ο πρώτος πυροσβέστης που έχασε τη ζωή του στα 25 του επιχειρώντας στον πυρηνικό αντιδραστήρα.

Ο Gunnar Bergdahl εδώ και 30 χρόνια ασχολείται εντατικά με τα θέματα αυτά και ειδικά με το ατύχημα στο Τσέρνομπιλ, πήρε συνεντεύξεις από ανθρώπους που έζησαν τα γεγονότα, βρέθηκε με κίνδυνο την ίδια του τη ζωή στον τόπο της έκρηξης συλλέγοντας στοιχεία και κατάφερε να δημιουργήσει ένα ντοκιμαντέρ που συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο. Η Σουηδία είναι μαζί με άλλες όμορες χώρες από τις πρώτες που μετέδωσαν την είδηση και ένιωσαν άμεσα να απειλούνται από τη ραδιενέργεια.

«Το Τσέρνομπιλ παραμένει ένα μυστήριο που περιμένει από μας τη λύση του. Ίσως ήταν ένα άγημα στον 21ο αιώνα… Μια πρόκληση για τον νέο αιώνα…» γράφει ο Σουηδός δημοσιογράφος στο βιβλίο του.

Συντελεστές: Μετάφραση: Ηρώ Μουκίου. Σκηνοθεσία: Άρης Μπαφαλούκας. Σκηνικά-κοστούμια: Δημήτρης Κακριδάς. Φωτισμοί: Ανδρέας Μπέλλης. Φωτογραφίες: Μέμη Γιολδάση.

Τη Λουντμίλα ερμηνεύει η Ηρώ Μουκίου.

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

No results found

No results found

Μενού