Τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε. για τον κορωνοϊό αύριο

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν «σύντομα» τηλεδιάσκεψη για να συζητήσουν μια συντονισμένη απάντηση της ΕΕ στο ξέσπασμα του κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Έπειτα από διαβουλεύσεις, θα συγκαλέσω σύντομα τηλεδιάσκεψη με τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να συντονίσουμε τις προσπάθειες της ΕΕ σχετικά με την COVID-19. Είναι ανάγκη να συνεργασθούμε για να προστατεύσουμε την υγεία των πολιτών μας», έγραψε στο Twitter ο Μισέλ, ο οποίος προεδρεύει των συνόδων κορυφής της ΕΕ.

O γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται σε επαφή με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για να οργανώσουν αυτή την εκ του μακρόθεν διάσκεψη.

«Η ισχύς εν τη ενώσει για να αντιμετωπίσουμε την Covid-19. Καλώ τους ευρωπαίους εταίρους μας σε επείγουσα δράση για τον συντονισμό των υγειονομικών μέτρων, της ερευνητικής προσπάθειας και της οικονομικής απάντησής μας. Ας δράσουμε μαζί από τώρα», έγραψε στο Twitter ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.

Ο Μακρόν δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι θα ανακοινώσει το απόγευμα «πρωτοβουλίες» για «μεγαλύτερο ευρωπαϊκό και διεθνή συντονισμό» για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει προκληθεί από την επιδημία του κοροναϊού.

«Επιθυμώ να έχουμε περισσότερο ευρωπαϊκό και διεθνή συντονισμό. Και θα ανακοινώσω σχετικές πρωτοβουλίες ήδη από σήμερα το απόγευμα», δήλωσε ο Μακρόν.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Ισπανίας έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες του κοροναϊού, το οποίο σχεδιάζει να αρχίσει να εφαρμόζει «το συντομότερο δυνατό», δήλωσε σήμερα ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Χωρίς να κάνει γνωστές λεπτομέρειες, ο Σάντσεθ δήλωσε πως η κυβέρνηση εργάζεται εδώ και δύο εβδομάδες για να εκπονήσει το σχέδιο και είναι τώρα έτοιμη να το εφαρμόσει, σε συνεργασία με τα συνδικάτα και τις επιχειρήσεις.

Εξάλλου οι ισπανικές αρχές έκλεισαν σχολεία στην πόλη Λαμπαστίδα, κοντά στη Βιτόρια, στη Χώρα των Βάσκων, αφού στην περιοχή εντοπίσθηκαν 150 κρούσματα του κοροναϊού.

Το ισπανικό υπουργείο Υγείας ανέφερε 999 κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα, τα περισσότερα σε δύο περιοχές, η μία γύρω από τη Μαδρίτη και η άλλη γύρω από τη Βιτόρια, στη βόρεια Ισπανία.

Στο μεταξύ, στη Βαρσοβία, ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ανακοίνωσε σήμερα πως η χώρα του αποφάσισε να επιβάλει υγειονομικούς ελέγχους στα σύνορά της με τη Γερμανία και την Τσεχία ώστε να αποφύγει περαιτέρω επέκταση του κοροναϊού.

Η Πολωνία έχει αναφέρει μέχρι τώρα 16 κρούσματα του κοροναϊού.

Εξάλλου ο Μοραβιέτσκι δήλωσε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για τον οποιονδήποτε αντίκτυπο μπορεί να έχει η επιδημία στις προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Μάιο.

«Το ζήτημα είναι πρόωρο», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού