Ημερολόγιο Ασημάντων 272: Πόσο μόνοι είμαστε; Όσο δεν πάει άλλο/αγοράζουν όπλα

17.320 

Πόσο μόνοι είμαστε; Όσο δεν πάει άλλο. Έπρεπε να προσφυγοποιηθούμε σαν τους παλαιστίνιους στον ίδιο μας τον τόπο, έπρεπε να κλειστούμε μέσα στα σπίτια μας από ένα «αόρατο εχθρό» για να καταλάβουμε ότι οι σχέσεις μας είναι επιδερμικές, επίπλαστες, παρεΐστικες,  της καφετέριας και  ότι η μοναξιά είναι μέσα μας. Ότι ο θάνατος της κοινότητας είναι ένα πλήγμα και πως ακόμη κι αυτή η παραδοσιακή κοινωνία   με τις άνισες, τις καταπιεστικές σχέσεις ήταν  τουλάχιστον μία μορφή συμβίωσης, προτιμότερη από τη Μη συμβίωση. Πόσο αλλοτριωμένοι πια είμαστε μπροστά σε ένα κουτί με κινούμενες εικόνες που σου μεταδίδει φόβους και οδηγίες. Πού είναι ο άλλος; πού είναι η ματιά; το χάδι;  Πού είναι η συντροφικότητα, η αλληλεγγύη, η συν-ύπαρξη.  Ένα  άρρωστο και φοβισμένο εγώ είναι το άτομο του 2020.

-Είδα στην τηλεόραση τον Βέλτσο και καρφώθηκα γιατί είναι ευφυής και  επαρκής στα φιλοσοφικά, γιατί  είναι βέλτσος. Κι όμως μιλούσε για το «χταποδάκι που μαγειρεύει», μιλούσε  για την Μύκονο όπως την απολαμβάνει μόνο αυτός, ένας  μικροκαμωμένος  άνθρωπος με ένα τεράστιο θεατρικό πάσχον Εγώ και με γλώσσα δυσνόητη για να ξεχωρίζει.

Εκείνο που αξίζει είναι η συνομιλία με τα άλλα κείμενα. Αν  παρακολουθήσεις εκδήλωση κι αν τύχει να γνωρίσεις καλύτερα τον όποιο συγγραφέα ή καλλιτέχνη, ο θαυμασμός μπορεί κάλλιστα να γίνει και θλίψη. Οι ανθρώπινες αδυναμίες και οι μικρότητες χαρακτηρίζουν και τον όχλο και την ελίτ. Και τον χασάπη και τον ποιητή. 

-Πέντε οι νεκροί, 355 τα κρούσματα στην Ελλάδα, σε πανδημία της έβδομης μέρας.  Έκλεισε επιτέλους τις εκκλησίες ο Μητσοτάκης κι ο Ερντογάν τα τζαμιά. Προχώρησαν σε ριζοσπαστικά μέτρα οι δύο μεγάλοι ηγέτες. Πέρα από το αυτονόητο σε εντυπωσιάζει ο φανατισμός των πιστών και η πονηριά των ιεραρχών. Οι «πεφωτισμένοι» ηγέτες που με τη βοήθεια των κληρικών χειραγώγησαν τα πλήθη τώρα φοβούνται τους απείθαρχους ζηλωτές.

-Η κολώνια μας προφυλάσσει από τον κορονοϊό λέει τούρκος λοιμωξιολόγος -και το πετιμέζι καλύτερο, αποφαίνεται ο Σουλτάνος.

18.3.20

Χώρες σε απομόνωση, οικονομίες σε κρίση. 385 τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα. Ουρές στα σουπερμάρκετ και στις ΗΠΑ του κ. Τραμπ οι πολίτες κάνουν ουρά για να αγοράσουν όπλα. Ο καθείς και τα όπλα του. Γιατί έχουμε πόλεμο. Η ορολογία είναι πολεμική: «πόλεμος», «αόρατος εχθρός», «κρούσματα», «απώλειες», «εμπροσθοφυλακή» κλπ. Η πίστη μπροστά σε τέτοιο επερχόμενο κακό είναι το μόνο φάρμακο που δεν μπορεί να σου δώσει η επιστήμη, η οποία  κωλυσιεργεί θανάσιμα. Κι όσο   πιο  δυνατή η πίστη τόσα καλύτερα. Ιησούς Χριστός νικά κι όλα τα κακά σκορπά. 

 

-Ποιος σκέφτεται τους κρατούμενους και ποιος τις πόρνες ; Τις σκέφτηκα εγώ καθώς είδα ένα τύπο να μπαίνει με μάσκα σε πορνείο της Φυλής. Σκέφτηκα πόσο γελοίος ήταν ο άνθρωπος, πόσο άβολα θα ένιωθε η  κοπέλα και πόσο  επικίνδυνα είναι  τα πράγματα και για  σένα που πληρώνεις για να βιάσεις.

-Κύττα πώς μας καταντήσανε, λέω  σε ένα γεράκο που με κοιτάζει κάπως, καθώς παρελαύνω με μάσκα, γάντια και αποικιακή κάσκα.

-Δεν γαμιέται, λέει. 

Γέλασα με τον αναρχικό γεράκο.

-Έχεις δίκιο, δεν γαμιέται.

-Ε ναι, αφού όλοι θα πεθάνουμε στο τέλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού