Σκέψεις για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για την οικονομία

Σε αυξημένη πολιτική επιφυλακή τέθηκαν μετά την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου  όλα τα μέλη της κυβέρνησης, με την υπογράμμιση του μεγάρου Μαξίμου ότι αυτό θα συνεχιστεί τουλάχιστον για 2 ακόμη εβδομάδες, αναφέρουν καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές.

Η ανακοίνωση της αυξημένης επιφυλακής προς τους υπουργούς προκάλεσε εντύπωση σε πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου, τα οποία ήδη βρίσκονταν σε ετοιμότητα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε ενημέρωση κάθε υπουργού ξεχωριστά από συνεργάτες του πρωθυπουργού μεταφέρθηκε ότι το πρώτο 15νθημερο του Απριλίου θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο και στα 2 πεδία που παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης: την πανδημία και την εξέλιξή της και την Ελλάδα και  τη διευκρίνιση των τελικών επιλογών της ευρωζώνης σχετικά με τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το μέγαρο Μαξίμου τόνισε επίσης στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός στα ελληνο-τουρκικά, για τα οποία διατηρείται η εκτίμηση ότι η περίοδος ως το Πάσχα είναι πολύ κρίσιμη.

Ο συνδυασμός τριών μεγάλων ζητημάτων προσεγγίζεται από τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του ως η μεγάλη μάχη που δίνει ο κ. Μητσοτάκης, αφού οι συνεργάτες του εκτιμούν τον πολιτικό χρόνο ως τα τέλη του 2020 ως «συντετμημένη 4ετία» και δεν διστάζουν να τη χαρακτηρίζουν έτσι ανάμεσά τους. Πυρήνας αυτής της προσέγγισης ότι το επόμενο εξάμηνο «θα έχουν όλα τελειώσει», όπως ανέφερε μία από τις ίδιες πηγές, και ανάλογα με το πως θα έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα μικρά περιθώρια θα υπάρχουν να αλλάξει κάτι έως τις επόμενες εκλογές όποτε κι αν γίνουν.

Οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι επικρατεί ικανοποίηση για την εικόνα του πρωθυπουργού στη διαχείριση της κρίσης του κορωναϊού και στο ίδιο σκηνικό και με τον ίδιο τρόπο θα συνεχιστεί η παρουσία Μητσοτάκη ως επικεφαλής του μηχανισμού και της ομάδας που διαχειρίζεται τα πράγματα.

Τέλος, δεν έχει εγκαταλειφθεί το σενάριο σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό την πρόεδρο της Δημοκρατίας την επόμενη εβδομάδα, σε περίπτωση που αλλάξει η εικόνα ελεγχόμενης παρακολούθησης της πανδημίας στην Ελλάδα και σημειωθεί σημαντική επιδείνωση.

Ιδίως μετά το ναυάγιο της συνόδου κορυφής της ΕΕ για τα οικονομικά μέτρα κατά του κορωνοϊού, στο επιτελείο του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη κυριαρχεί η εκτίμηση ότι θα χρειαστεί χρόνος για να συντονιστούν οι χώρες της ευρωζώνης σε ενιαία στάση και έτσι δεν υπάρχει αυτή την ώρα η πολιτική βάση της ανάγκης για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έχει σημασία, όμως, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι με εξαίρεση τα εθνικά θέματα, μόνο η οικονομία και οι ραγδαία αρνητικές εξελίξεις θα ήταν λόγος συνεννόησης με τα κόμματα (αν χρειαστούν δραματικές αποφάσεις), αφού στα θέματα της πανδημίας έχει υπάρξει συνεννόηση με την αντιπολίτευση κατά τις πρόσφατες τηλεδιασκέψεις Μητσοτάκη-πολιτικών αρχηγών και έχει δηλωθεί συμφωνία όλων των πλευρών στην αρχή οι επιστήμονες αποφασίζουν και το κράτος ενεργεί.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού