Τι φοβάται η κυβέρνηση στην οικονομία

Την επιστροφή σε μια καινούρια, επίμονη και με πιο μόνιμα χαρακτηριστικά, ύφεση «τρέμει» η κυβέρνηση σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές, ανάμεσα στις οποίες και μία που έλαβε μέρος σε σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου, όπου έγινε λεπτομερής παρουσίαση των τριών σεναρίων για την ελληνική οικονομία εντός του 2020.

Η συγκεκριμένη  πηγή αναφέρει ότι περισσότερο από την ένταση των υφεσιακών πιέσεων εκείνο που ανησυχεί το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο είναι η εκτιμώμενη δυσκολία να επανεκκινήσει η οικονομία, μετά την επιστροφή σε μια κατάσταση κανονικότητας και το ξεπέρασμα των έκτακτων συνθηκών λόγω του κορονοϊού. Η επιστροφή της οικονομίας σε ικανοποιητικό επίπεδο λειτουργίας, θεωρείται το μεγάλο στοίχημα, αφού η ελληνική οικονομία ανέκοψε σε τάση αναπτυξιακής δυναμικής ακριβώς τη στιγμή που φαινόταν να την ανακτά, μετά από μια βαθιά 10ετή κρίση και η επανενεργοποίησή της θα είναι δυσκολότερη και ακριβότερη απ’ όσο σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία συγκαταλέγεται σ’ εκείνες της ζώνης του ενιαίου νομίσματος, για τις οποίες και στην Κομισιόν προβλέπουν ένα ισχυρό δεύτερο υφεσιακό γύρο αμέσως μετά την παγίωση των συνεπειών από τη γενικευμένη αναστολή των οικονομικών  λειτουργιών ως μέτρου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως συμβαίνει σ’ ολόκληρη την Ευρώπη.

Ειδικά στην Ελλάδα, σύμφωνα με το «λογικό σενάριο», τα προβλήματα θα είναι μεγαλύτερα από τις άλλες χώρες-μέλη, όπως μεταφέρει η ίδια πηγή, για δύο βασικούς λόγους: την ενσωμάτωση από τον επόμενο μήνα των συνεπειών από την απώλεια της τουριστικής περιόδου (και χωρίς ελπίδα αναπλήρωσης της ζημίας στον τουρισμό στο ισοζύγιο ροών χρήματος από και προς την Ελλάδα, από κάποια εναλλακτική πηγή), και την αναστολή επενδύσεων σε συνάλλαγμα, που αναμενόταν να καταγραφεί ως τάση το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Οι παράλληλες επιπτώσεις των δύο αυτών προβλημάτων, με προδιαγραφόμενες σοβαρές συνέπειες τόσο στην αύξηση της ανεργίας όσο και τη μείωση της κατανάλωσης, θα επιτείνουν τις δυσκολίες, σύμφωνα με το ίδιο «λογικό σενάριο».

Τέλος, ένα ακόμη κρίσιμο σημείο που εντείνει την ανησυχία είναι η ουσιαστική αναστολή της προσπάθειας για εμπροσθοβαρή πρόσβαση της Ελλάδας σε πιστώσεις από τα ταμεία ευρωπαϊκής συνοχής, καθώς στο σύνολο σχεδόν των εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων προς χρηματοδότηση, έχει ανασταλεί ή έχει παγώσει η ροή των ίδιων επενδύσεων από ιδιώτες, σε μια εικόνα που κοντεύει να καταλήξει σε πλήρη επενδυτική απραξία, που θα παραταθεί.

Η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο (σήμερα εκτιμάται σε μια διετία) και περισσότερες πιστώσεις ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, μεταφέρει η ίδια πηγή, η οποία δεν έκρυψε ότι στην κυβέρνηση επικρατεί έντονος προβληματισμός για τις πολιτικές επιπτώσεις του επερχόμενου γύρου υφεσιακών πιέσεων.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού