ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση στηρίζει ιδεοληπτικά εν μέσω πανδημικής κρίσης κυρίως τους «έχοντες και κατέχοντες»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσαν 53 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: «Η κυβέρνηση στηρίζει ιδεοληπτικά με τις πολιτικές της, εν μέσω πανδημικής κρίσης, κυρίως τους “έχοντες και κατέχοντες» με πρωτοβουλία του Αναπλ. Τομεάρχη Οικονομικών και βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν κυβερνητικές αποφάσεις που δεν εξασφαλίζουν τις συνταγματικές επιταγές για προστασία βασικών αγαθών και δίκαιη κατανομή των επιβαρύνσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η παροχή έκπτωσης 25% επί των βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών και των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών (εκτός ΦΠΑ) σε περίπτωση που οι πληττόμενοι δεν αξιοποιήσουν την παρεχόμενη αναστολή και καταβάλλουν στα, αρχικώς, προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια τους φόρους τους.

Ευνοούνται έτσι από την κυβέρνηση, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, οι “έχοντες”, μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις που διαθέτουν την ανάλογη ρευστότητα, εταιρείες, μεγάλες αλυσίδες κ.ο.κ. Όσοι μετά βίας καταφέρνουν να επιβιώνουν, η μεσαία τάξη, οι μικροεπιχειρηματίες, η ραχοκοκαλιά δηλαδή της ελληνικής οικονομίας, πρέπει να είναι ευχαριστημένοι που η κυβέρνηση τους χορηγεί αναστολή καταβολής των φόρων που οφείλουν για λίγους μήνες.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επιπλέον τονίζουν πως ο σχεδιασμός των όποιων μέτρων ανακοινώνονται είναι πρόχειρος και ελλειμματικός, που προκαλούνται στρεβλώσεις ακόμη και εντός των πληττόμενων επαγγελματικών ομάδων. Έτσι, ενώ προβλέπεται η εφάπαξ ενίσχυση των 800 € για τους πληττόμενους επαγγελματίες, αυτή μπορεί προς το παρόν να εισπραχθεί μόνο αν ο οφειλόμενος έχει επιλέξει να λειτουργεί ως ατομική επιχείρηση. Αν έχει επιλέξει να λειτουργεί στη βάση κάποιου εταιρικού σχήματος (συμπλοιοκτησία, κοινωνία, ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., Ο.Ε., Ι.Κ.Ε., κ.λπ.), δεν δικαιούται την ενίσχυση των 800 € .

Οι βουλευτές ρωτούν τον Υπουργό:

– Σκοπεύει η κυβέρνηση να λάβει οριζόντια μέτρα στήριξης των ελληνικών νοικοκυριών και της πραγματικής οικονομίας ή θα συνεχίσει να στηρίζει ιδεοληπτικά την μεγάλη επιχειρηματικότητα, ακόμη και εν μέσω πανδημίας;

– Σκοπεύει η κυβέρνηση να υιοθετήσει μέτρα στήριξης επιχειρήσεων, αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών κλπ. ανεξάρτητα από το αν λειτουργεί ως ατομική επιχείρηση, αλλά ανά επιχείρηση και μέχρι ένα όριο τζίρου;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού