Βουλή: Μέτρα στήριξης των καλλιεργητών θερμοκηπιακών προϊόντων ζητούν με ερώτησή τους 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση σχετικά με τα μέτρα στήριξης των καλλιεργητών θερμοκηπιακών προϊόντων, κατέθεσαν προς τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτους υπογράφοντες τους κκ Μ. Θραψανιώτη, Ελ. Αβραμάκη, Τρ. Αλεξιάδη και Σ. Βαρδάκη.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν πως οι παραγωγοί θερμοκηπιακών καλλιεργειών, κηπευτικών και ανθοκομίας, στην Ιεράπετρα αλλά και σε ολόκληρη την Κρήτη και τη χώρα έχουν υποστεί τεράστια ζημιά από την κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού. Επιπλέον τονίζουν πως το πρόβλημα στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες εμφανίζεται ιδιαίτερα έντονο, καθώς πρόκειται για προϊόντα ευπαθή, που δεν μπορούν να αποθηκευτούν, των οποίων οι δαπάνες παραγωγής έχουν ήδη σε μεγάλο βαθμό πραγματοποιηθεί και είναι το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και μεγάλων επενδύσεων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των βουλευτών, στην περιοχή της Ιεράπετρας, “η κρίση παίρνει διαστάσεις καταστροφής. Τώρα που είναι η περίοδος της πλήρους παραγωγής, τα προϊόντα οδηγούνται στην καταστροφή (με την ελπίδα κάποιας αποζημίωσης), ολόκληρο το σύστημα υποστήριξης της καλλιέργειας (γεωπόνοι, εφόδια, συσκευαστήρια, μεταφορείς, εργάτες γης κ. α.) κλονίζεται και το κυριότερο, υπάρχει τεράστια αμφιβολία στους παραγωγούς για το αν θα έχουν χρήματα για να ξαναφυτέψουν”.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι υπάρχουν επίσης “έγγραφες καταγγελίες για αισχροκέρδεια” στην τιμή πώλησης από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, που ενώ πιέζουν τις τιμές κάτω του κόστους παραγωγού, πωλούν τα προϊόντα σε υπερδιπλάσιες τιμές, αξιοποιώντας την ακόμα πιο ενισχυμένη θέση τους στην αγορά που απέμεινε.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – μεταξύ άλλων – ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς αν:

-Προτίθενται να εντάξουν σε κοινωνικά προγράμματα και Επιδοτούμενα Κοινωνικά Παντοπωλεία από τους ΟΤΑ πρώτου βαθμού, τα νωπά κηπευτικά, αξιοποιώντας και Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση;

-Προτίθενται να δημιουργήσουν ένα παρατηρητήριο τιμών για όλα τα είδη της αλυσίδας, από τα εφόδια ως το ράφι της λιανικής, για την καταπολέμηση των φαινομένων αισχροκέρδειας;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού