Το μεγάλο δίλημμα Τσίπρα στην αντιπολίτευση

Η αναστολή των κομματικών  δραστηριοτήτων έχει ανοίξει τη συζήτηση για τις επόμενες κινήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

 

Ειδικού συνεργάτη

Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στην αξιωματική αντιπολίτευση τις τελευταίες εβδομάδες, σχετικά με τους τόνους και το περιεχόμενο της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως μεταφέρουν αξιόπιστες πηγές της κομματικής ηγεσίας, το πρόβλημα προκύπτει με δεδομένο ότι η άφιξη του κορωνοϊού έχει αλλάξει δραματικά το πλαίσιο πολιτικής και τις λειτουργίες της δημόσιας ζωής, δημιουργώντας πρωτοφανή δεδομένα.

Το γεγονός αυτό έχει επηρεάσει και την τακτική του κόμματος, όπως είχε διαμορφωθεί πριν λίγο καιρό, με τον προγραμματισμό πραγματοποίησης του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στον ερχόμενο Μάιο και αφού θα είχε προηγηθεί εκτεταμένος προσυνεδριακός διάλογος, ώστε να ολοκληρωνόταν το σχέδιο διεύρυνσης του κόμματος και η Προοδευτική Συμμαχία να ενσωματωνόταν οριστικά σ’ αυτό. Η αναστολή των κομματικών  δραστηριοτήτων έχει ανοίξει τη συζήτηση για τις επόμενες κινήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες εξετάζονται δύο διαφορετικά ενδεχόμενα για τη συνέχεια:

-Σύμφωνα με το ένα (και εάν αρθούν τα μέτρα περιορισμού στις μετακινήσεις ως τα τέλη Απριλίου), το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαΐου, με συντόμευση του προσυνεδριακού διαλόγου και χωρίς προσυνεδριακές εκλογές εκπροσώπων, αλλά με επιλογή αριστίνδην συνέδρων με ευθύνη των περιφερειακών οργάνων και με προσυμφωνημένη ποσόστωση μεταξύ των δυνάμεων που προσέρχονται στη διεύρυνση. Όσοι μεταφέρουν αυτές τις πληροφορίες προσθέτουν ότι σε περίπτωση επικράτησης αυτού του ενδεχόμενου, θα είναι ένα «συνέδριο τσέπης» (είναι ο όρος που μεταφέρθηκε) με μόνο περιεχόμενο τη νομιμοποίηση της διεύρυνσης του κόμματος, ενώ από το ίδιο το «συνέδριο τσέπης» θα ληφθεί απόφαση οργάνωσης κανονικού συνεδρίου θέσεων και εκλογής ηγεσίας, μέσα στην περίοδο 2020-2021.

-Σύμφωνα με το δεύτερο ενδεχόμενο, το συνέδριο θα αναβληθεί για το φθινόπωρο του 2020  και θα διεξαχθεί κανονικά, με όλες τις διαδικασίες προσυνεδριακού διαλόγου και εκλογής αντιπροσώπων από τη βάση.

Σχετικά με τους τόνους και το περιεχόμενο της αντιπολίτευσης οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ απασχολεί ιδιαίτερα το φαινόμενο να λαμβάνονται μέτρα από την κυβέρνηση με την επίκληση των έκτακτων συνθηκών που επιβάλλει ο κορωνοϊός, αλλά τα μέτρα αυτά να έχουν σαφή ταξική σφραγίδα σε βάρος των ασθενέστερων.

Όπως αναφέρεται σχετικά, επειδή η οικονομία έχει αναστείλει αναγκαστικά τις λειτουργίες της το μεγαλύτερο μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας ασκείται από το κράτος.  Και στο σημείο αυτό καταγράφεται μια μεγάλη ανακατανομή των πόρων προς όφελος των οικονομικά ισχυρότερων στρωμάτων, που αποτελούν και την κεντρική «κομματική πελατεία» της Ν.Δ..

Η ηγεσία του κόμματος, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπογραμμίζει επίσης ότι στις ιδιαίτερες σημερινές συνθήκες έχει στην ουσία ανασταλεί η πληροφόρηση προς τους πολίτες για τις δραστηριότητες της αντιπολίτευσης και το πανίσχυρο σύστημα των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης, δεν τηρεί πια ούτε τα προσχήματα σε μονομέρεια ειδησεογραφίας. Η σημερινή εικόνα λειτουργίας της δημοκρατίας, αναφέρουν τέλος οι ίδιες πηγές, για τον ΣΥΡΙΖΑ και παρά την κατανόηση της ιδιαιτερότητας των συνθηκών λόγω της πανδημίας, είναι η εικόνα δημοκρατίας πολύ χαμηλών τυπικών και ουσιαστικών προδιαγραφών, η οποία μάλιστα σε σύγκριση με τη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης στις άλλες χώρες της Ευρώπης, αποδεικνύει και το μεγάλο πρόβλημα στα ελληνικά ΜΜΕ.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού