Ερώτηση για την αποκατάσταση και ενίσχυση του συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ”, κατέθεσαν 47 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον υπουργό Εργασίας, τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την ουσιαστική επανενεργοποίηση του ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής "ΕΡΓΑΝΗ" και την προστασία των εργαζομένων από ενδεχόμενα φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας;

Ερώτηση με θέμα την αποκατάσταση και ενίσχυση του ρόλου του πληροφοριακού συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ”, κατέθεσαν προς τον υπουργό Εργασίας, 47 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία της Δώρας Αυγέρη, αναπληρώτριας τομεάρχου Εσωτερικών του κόμματος.

Όπως σημειώνουν οι βουλευτές, του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανασταλεί η καταχώρηση στο σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ” των στοιχείων για την τήρηση των ωραρίων των εργαζομένων, τις υπερωρίες και την υπερεργασία, τις αναγγελίες εκ μέρους του εργοδότη οικειοθελών αποχωρήσεων μισθωτών ή καταγγελιών συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεως εργασίας ορισμένου χρόνου και έργου. Εκτιμούν επίσης ότι πρόβλεψη για την εκ των υστέρων συγκεντρωτική γνωστοποίηση των στοιχείων μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα για τις παρασχεθείσες υπηρεσίες (π.χ. υπερωρίες) του προηγούμενου μήνα, πέρα από την εγγενή αδυναμία ελέγχου που αποβαίνει σε βάρος των εργαζομένων, καθυστερεί και μια σειρά από διαδικασίες, φέρνοντας ως παράδειγμα τις εγκυμονούσες εργαζόμενες που “αδυνατούν να συγκεντρώσουν τα αναγκαία δικαιολογητικά για την χορήγηση των σχετικών επιδομάτων, αδειών κ.λπ.”.

Τα παραπάνω, τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, “σε συνδυασμό με την υποστελέχωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) και την αδρανοποίηση των ελέγχων με την επίκληση της πανδημίας, προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στους εργαζόμενους ότι τα φαινόμενα αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας και εκμετάλλευσης σε βάρος τους ολοένα και θα πληθαίνουν”.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον υπουργό Εργασίας, τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την ουσιαστική επανενεργοποίηση του ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής “ΕΡΓΑΝΗ” και την προστασία των εργαζομένων από ενδεχόμενα φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας;

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Μενού