«Συνειδητά ασαφής» κατά τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών η χθεσινή απόφαση του eurogroup

Σε μια «συνειδητά ασαφή» -κατά τον ολλανδό υπουργό Οικονομικών Χούκστρα- διατύπωση κατέληξε το χθεσινό Eurogroup σχετικά με το συμφωνηθέν ταμείο ανασυγκρότησης για την επόμενη μέρα της πανδημίας του κορωνοϊού

Σε μια «συνειδητά ασαφή» -κατά τον ολλανδό υπουργό Οικονομικών Χούκστρα- διατύπωση κατέληξε το χθεσινό Eurogroup σχετικά με το συμφωνηθέν ταμείο ανασυγκρότησης για την επόμενη μέρα της πανδημίας του κορωνοϊού. Ουσιαστικά και προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω συγκρούσεις των εταίρων στην παρούσα φάση, τα βασικά ερωτήματα που αφορούν στο ταμείο αυτό έμειναν αναπάντητα.

Τα κυριότερα αφορούν το εύρος του ταμείου ανοικοδόμησης και, φυσικά, τις πηγές χρηματοδότησής του. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα «καινοτόμα εργαλεία χρηματοδότησής», στα οποία αναφέρεται η χθεσινοβραδινή συμφωνία «φωτογραφίζουν» την έκδοση κοινών ομολόγων στο μέλλον. Έτσι τουλάχιστον το ερμήνευσε και ο ίδιος ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Λεμέρ, ο οποίος επισήμανε ότι τα καινοτόμα εργαλεία ισοδυναμούν με κοινά χρέη και ότι απομένει να αποσαφηνιστούν οι λεπτομέρειες.

Σε διαμετρικά αντίθετο μήκος κύματος η ανάγνωση από τον αυστριακό ομόλογό του Μπλύμελ, που τόνισε ότι δεν επιτρέπεται να υπάρξει παραθυράκι για κορωνο-ομόλογα. Την αντίθεσή του εξέφρασε για άλλη μια φορά μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης και ο ολλανδός ΥΠΟΙΚ Χούκστρα.

Το κατηγορηματικό της «όχι» σε ευρωομόλογα είχε εκφράσει χθες στο προοίμιο του Eurogroup εκ νέου και η γερμανίδα καγκελάριος. Η Άγκελα Μέρκελ επισήμανε ότι υπάρχουν πολλές άλλες δυνατότητες για να επιδείξει κανείς την αναγκαία αλληλεγγύη στην Ευρώπη και πως η Γερμανία είναι διατεθειμένη να το πράξει. Η ίδια ωστόσο επιμένει στα εργαλεία που έχουν συζητηθεί ήδη από τους υπουργούς Οικονομικών, δηλαδή την πιστοληπτική γραμμή στήριξης του ESM, την παροχή δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα επιδότησης της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης.

Πρόκειται για εργαλεία τα οποία αθροίζονται σε πολλά δισεκατομμύρια, όπως είπε. Μετά την κρίση θα πρέπει να υπάρξει ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για την οικονομία και τις θέσεις εργασίας και «η Γερμανία θα συνεισφέρει σε αυτό», είπε η καγκελάριος.

Πηγή: Deutsche Welle

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού