Διχογνωμία στην κυβέρνηση για την άρση των περιοριστικών μέτρων τον Μάιο

Σύμφωνα με κορυφαίες κυβερνητικές πηγές, ο ρυθμός απεγκλωβισμού από τους περιορισμούς είναι το σημείο-κλειδί για τον χρόνο και τον ρυθμό επανεκκίνησης της οικονομίας, πρόβλημα στο οποίο τώρα επικεντρώνονται στο Μέγαρο Μαξίμου

Μεταξύ των χωρών που επιθυμούν γρήγορη άρση των περιοριστικών των μέτρων κατά του κορωνοϊού περιλαμβάνεται η Ελλάδα, όπως εκφράστηκε η θέση της χώρας σε τηλεδιασκέψεις με ευρωπαίους αξιωματούχους με ζητούμενη κοινή θέση της ΕΕ κατά της πανδημίας.

Σύμφωνα με κορυφαίες κυβερνητικές πηγές, ο ρυθμός απεγκλωβισμού από τους περιορισμούς είναι το σημείο-κλειδί για τον χρόνο και τον ρυθμό επανεκκίνησης της οικονομίας, πρόβλημα στο οποίο τώρα επικεντρώνονται στο Μέγαρο Μαξίμου, διατηρώντας την ικανοποίηση του πρωθυπουργικού επιτελείου για την καλή εικόνα της Ελλάδας σε αριθμούς κρουσμάτων και θανάτους από τον κορωνοϊό.

Όπως μεταφέρεται από τις ίδιες πηγές, μελέτες και υποδείξεις κορυφαίων αναλυτών σημειώνουν ότι οι χώρες που θα απεγκλωβιστούν ταχύτερα από άλλες από τα περιοριστικά μέτρα και θα αποκαταστήσουν νωρίτερα τη λειτουργία της οικονομίας τους θα έχουν σοβαρό πλεονέκτημα, από τις χώρες που θα καθυστερήσουν.

Όμως, το μεγάλο πρόβλημα παραμένει ότι ο ιός είναι ουσιαστικά άγνωστος και είναι παρακινδυνευμένη η άρση των μέτρων, μπροστά στο κίνδυνο νέου πανδημικού κύκλου.

Ο προβληματισμός στην Αθήνα είναι μεγάλος. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και ο λοιμωξιολόγος κ. Σ. Τσιόδρας του οποίου ζητήθηκε η γνώμη, υπήρξε επιφυλακτικός, αν και το μέγαρο Μαξίμου κατά τις ίδιες πηγές έχει καταλήξει ότι σε 3 εβδομάδες θα μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία σταδιακής απόσυρσης των μέτρων.  Χαρακτηριστική ήταν δήλωση του προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, που δεν συμπίπτει, κατά τις ίδιες πληροφορίες με την άποψη Τσιόδρα αλλά και αποκλίνει από την επιφυλακτική στάση του ΠΟΥ για επιτάχυνση της άρσης των περιοριστικών μέτρων που διαφαίνεται στην Ευρώπη. «… μέσα στον Μάιο πιστεύω ότι θα εξετάζουμε ποια μέτρα μπορούμε να πάρουμε πίσω», είπε ο κ. Αρκουμανέας

Πάντως η Ελλάδα, στις τηλεδιασκέψεις με ευρωπαίους αξιωματούχους υποστήριξε (αν και δεν συμπαρατάχτηκε ανοιχτά) με τις χώρες που ασκούν πιέσεις για ταχεία άρση των περιοριστικών μέτρων, ακόμη κι αν η εξέλιξη των συνεπειών της πανδημίας δεν θα έχει ανασταλεί πλήρως. Ήδη χώρες της βόρειας Ευρώπης έχουν προαναγγείλει άρση των περιοριστικών μέτρων σε μια εβδομάδα από σήμερα.

Το επιτελείο του πρωθυπουργού, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκτιμά ότι η επανεκκίνηση τουλάχιστον του ελληνικού τουρισμού είναι απολύτως αναγκαία, διαφορετικά η σεζόν θα πρέπει να θεωρείται τελείως χαμένη. Και στο ίδιο επιτελείο αναφέρουν ότι η όποια τυχόν αποκατάσταση από εσωτερικό τουρισμό δεν μπορεί να αντικαταστήσει την εισροή συναλλάγματος, που θεωρείται πολύ σημαντικό για την επόμενη φάση όλων των οικονομιών και στη χώρα μας προέρχεται βασικά από τον τουρισμό και τη ναυτιλία.

Η ζητούμενη ισορροπία ανάμεσα στην άρση των περιοριστικών μέτρων και την επανενεργοποίηση της ελληνικής οικονομίας, είναι η δύσκολη άσκηση που θα προσπαθήσει να λύσει η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη τις επόμενες εβδομάδες, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.

 

 

Ειδικού συνεργάτη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού