Ζοζέπ Μπορέλ: Σε «υπαρξιακή κρίση» η ΕΕ λόγω κορονοϊού

Αν οι πολίτες πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τους βοηθά, κάτι κάνουμε λάθος», είπε  ο Ισπανός Ζοζέπ Μπορέλ,  Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα "Die Zeit"

«Η κρίση του κορονοϊού κρύβει μεγάλους κινδύνους για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για μια υπαρξιακή κρίση. Αυτή η κρίση θα αποφασίσει πόσο χρήσιμη πιστεύουν πως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση οι πολίτες της. Επομένως, δεν πρέπει να επιχειρηματολογούμε μόνο με αριθμούς, αλλά θα πρέπει να μιλήσουμε στις  καρδιές των ανθρώπων. Αν οι πολίτες πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τους βοηθά, κάτι κάνουμε λάθος», είπε  ο Ισπανός Ζοζέπ Μπορέλ,  Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα “Die Zeit” (η οποία δημοσιεύεται ολόκληρη σήμερα, Πέμπτη).

Ο Μπορέλ έδωσε παραδείγματα βοήθειας της Ε.Ε.: «Η Γερμανία, η Γαλλία και η Αυστρία  έστειλαν πολύ περισσότερες μάσκες στην Ιταλία από την Κίνα και τη Ρωσία. Οι υπάλληλοί της εργάστηκαν μέρα και νύχτα ώστε μαζί με τις χώρες -μέλη για να φέρουν πίσω 420.000 παραθεριστές της Ε.Ε. που βρίσκονταν στο εξωτερικό. Οι πτήσεις χρηματοδοτήθηκαν εν μέρει από την ΕΕ. Αλλά πόσοι άνθρωποι το ξέρουν αυτό;», αναρωτήθηκε.

Τέλος είπε πως πιστεύει, αναμένει και ελπίζει «ότι αυτή η κρίση θα οδηγήσει σε μια νέα ώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Έφερε δε ως παράδειγμα την πολιτική για την υγεία, η οποία έως τώρα βρίσκεται σχεδόν στην αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών της ΕΕ. «Αλλά τα θέματα υγείας, όπως γνωρίζουμε τώρα – δεν είναι κάτι που μπορούμε να  τα αντιμετωπίσουμε μόνο εντός των εθνικών συνόρων», όπως επισήμανε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού