Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: Διαδικτυακές δράσεις

Οι μεταδόσεις, που διαρκούν περίπου 40 λεπτά, θα γίνονται κάθε μέρα στις 19:00 μέσα από το κανάλι του ΜΜΘ στο Youtube αλλά και από τη σελίδα του στο facebook.

Τη Μεγάλη Εβδομάδα, τόσο διαφορετική από όλες τις προηγούμενες, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης είναι παρόν και θέλει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα: ότι ο φόβος και η απομόνωση δεν μπορούν να νικήσουν την ανάγκη του ανθρώπου για συγκίνηση και ψυχική ανάταση μέσω της τέχνης.

Ανέλαβε λοιπόν μια μοναδική πρωτοβουλία και προχώρησε σε νέες παραγωγές μουσικών εκδηλώσεων, καλώντας σημαντικούς καλλιτέχνες στη σκηνή «Αιμίλιος Ριάδης» για να παρουσιάσουν έργα απόλυτα εναρμονισμένα με το κατανυκτικό πνεύμα των ημερών. Οι παραγωγές θα μεταδοθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Οι δύο πρώτες δράσεις της σειράς αυτής έγιναν σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ). Αναμένεται και συνέχεια με άλλους κύκλους δράσεων και σε συνεργασία με άλλους φορείς

Οι μεταδόσεις, που διαρκούν περίπου 40 λεπτά, θα γίνονται κάθε μέρα στις 19:00 μέσα από το κανάλι του ΜΜΘ στο Youtube (https://www.youtube.com/user/Tchgreece), αλλά και από τη σελίδα του στο facebook.), αλλά και από τη σελίδα του στο facebook.

Η όλη δράση έχει την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο το προηγούμενο διάστημα οργάνωσε δύο τηλεδιασκέψεις με τους πολιτιστικούς φορείς της Θεσσαλονίκης και χρηματοδοτεί αυτή την πρωτοβουλία για να ενισχύσει την καλλιτεχνική δημιουργία και να στηρίξει τους καλλιτέχνες σ’ αυτές τις δύσκολες για όλους συνθήκες.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του δ.σ. του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Βασίλης Γάκης: «Μετά από παρότρυνση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, και θέλοντας αυτή τη δύσκολη ώρα να στηρίξουμε αφενός τους πολίτες και αφετέρου τους καλλιτέχνες, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει την πρωτοβουλία πραγματοποίησης καλλιτεχνικών δράσεων -σε συνεργασία και με άλλους φορείς- στέλνοντας το μήνυμα ‘μένουμε ενεργοί, μένουμε σπίτι’. Αποδεικνύουμε μ’ αυτό τον τρόπο ότι οι φορείς του πολιτισμού της Θεσσαλονίκης και ο καλλιτεχνικός της κόσμος είναι όρθιοι, δημιουργικοί και ανταποκρίνονται στις περιστάσεις. Στο Μέγαρο θα ακολουθήσουν και άλλοι κύκλοι δράσεων που θα ανακοινωθούν σύντομα. Όλες οι δράσεις υλοποιούνται με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού».

Σημειώνεται ότι κατά την υλοποίηση των δράσεων τηρήθηκαν αυστηρά όλα τα ενδεδειγμένα από τον ΕΟΔΥ μέτρα ασφαλείας και αποστάσεων, τόσο για τους καλλιτέχνες όσο και για το προσωπικό που εργάστηκε. Για τον ίδιο λόγο τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν με χρήση ειδικής τεχνολογίας.

Το πρόγραμμα των μεταδόσεων 

Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17-4-2020

«Λαϊκοί Επιτάφιοι» – ένα μικρό αφιέρωμα σε δύο από τους σημαντικότερες συνθέτες του λαϊκού μας τραγουδιού, τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Σταύρο Κουγιουμτζή, οι οποίοι σε συνεργασία με εμβληματικούς ποιητές εξέφρασαν τη δική τους βιωματική και υπαρξιακή προσέγγιση για τον Επιτάφιο και την Ανάσταση. Με τον Ανδρέα Καρακότα (φωνή) και τον Θανάση Μπιλιλή (πιάνο)

Μίκης Θεοδωράκης – Γιάννης Ρίτσος

– από τον «Επιτάφιο»

Βασίλεψες αστέρι μου/ Πού πέταξε τ’ αγόρι μου/ Μέρα Μαγιού/ Χείλι μου μοσχομυριστό/ Στο παραθύρι/ Ήσουν καλός/ Να ’χα τ’ αθάνατο νερό

Σταύρος Κουγιουμτζής

– από το έργο «Ύμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων» (βασισμένο σε κείμενα του Ευαγγελίου)

Κύριε εκέκραξα/ Θεός Κύριος/ Ιδού ο νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός

– από το έργο «Ηλιοσκόπιο» σε ποίηση Γιώργου Θέμελη

Πρώτο περιστέρι/ Πώς να σε πάρω/ «Χασάπικο»/ Η πρώτη Ανάσταση/ Πάσχα των Ελλήνων

– από το έργο «Μικρές πολιτείες»

Τα πρώτα λόγια του Χριστού (εβραϊκό τραγούδι σε πρώτη διασκευή Σταύρου Κουγιουμτζή, ποίηση Μάνος Ελευθερίου)

Τώρα που θα φύγεις (ποίηση Μάνος Ελευθερίου)

– Όταν ανθίζουν πασχαλιές (στίχοι Σταύρος Κουγιουμτζής)

Παραγωγή: ΟΜΜΘ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού