FIFPro: «Το γυναικείο ποδόσφαιρο μένει πίσω εξαιτίας έλλειψης βασικών δικαιωμάτων»

Το γυναικείο ποδόσφαιρο σε όλο τον κόσμο καθυστερεί να προχωρήσει μπροστά εξαιτίας, έλλειψης βασικών δικαιωμάτων απασχόλησης και στάνταρ στις διεθνείς διοργανώσεις

Το γυναικείο ποδόσφαιρο σε όλο τον κόσμο καθυστερεί να προχωρήσει μπροστά εξαιτίας, έλλειψης βασικών δικαιωμάτων απασχόλησης και στάνταρ στις διεθνείς διοργανώσεις, σύμφωνα με έκθεση της παγκόσμιας ένωσης παικτών FIFPro. Η σχετική έκθεση αναφέρει ότι το να είσαι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής εξακολουθεί να μην είναι μια βιώσιμη επιλογή σταδιοδρομίας για γυναίκες σε πολλά μέρη του κόσμου, παρά τις συμμετοχές ρεκόρ σε αγώνες τον περασμένο χρόνο.

«Το επαγγελματικό παιχνίδι για τις γυναίκες υπόκειται σε αντίξοες συνθήκες εργασίας που επηρεάζουν αρνητικά την αθλητική απόδοσή τους , θέτουν άμεσα εμπόδια στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων τους ή τις αναγκάζουν να το εγκαταλείψουν νωρίς», ανέφερε η έκθεση. «Υπό αυτές τις συνθήκες, αυτές οι προϋποθέσεις όχι μόνο παραβιάζουν τα βασικά δικαιώματά τους, αλλά και εμποδίζουν την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου».

Οι παίκτριες είχαν σημαντική συνεισφορά στην έρευνα, καθώς η FIFPro ερεύνησε 186 από 18 διαφορετικές χώρες που είχαν προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του περασμένου έτους στη Γαλλία. Ενώ η έρευνα της FIFPro έδειξε ότι οι μέσοι μισθοί τους αυξήθηκαν από το 2016 έως το 2018, μια μειονότητα δεν έλαβε καμία οικονομική βοήθεια.

«Το 3,6% των παικτών που συμμετέχουν στην έρευνα FIFPro Female Player Survey του 2019 ανέφεραν ότι δεν έλαβαν χρήματα για να παίξουν. Αυτό είναι απαράδεκτο. Αυτές είναι γυναίκες που αγωνίζονται στα Παγκόσμια Κύπελλα Γυναικών της FIFA και παίζουν στην κορυφή του παιχνιδιού», ανέφερε η έκθεση.
Για να το αντιμετωπίσει αυτό, η FIFPro συνέστησε τη σύναψη γραπτών συμβολάιων υπό την αιγίδα των συλλόγων, των πρωταθλημάτων και των ομοσπονδιών, προκειμένου να πληρούνται τα ελάχιστα εργασιακά πρότυπα.

Ζήτησαν επίσης εγκαταστάσεις κατάλληλες για υψηλές επιδόσεις σε διεθνείς διοργανώσεις. Στην FIFA ασκήθηκε κριτική για το 2015, εξαιτίας των γηπέδων που επέτρεψε να χρησιμοποιηθούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών στον Καναδά.

Επίσης 105 παίκτριες δήλωσαν ότι δεν ήταν σίγουρες για τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της ομάδας τους, ενώ περισσότερες από τις μισές από εκείνες που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι ο σύλλογός τους ήταν ανεπαρκής και δεν ένιωθαν επαρκώς υποστηριζόμενες.

«Στην Κολομβία διαπιστώθηκε ότι οκτώ στα 20 προπονητικά γήπεδα που χρησιμοποιήθηκαν από ομάδες στο γυναικείο πρωτάθλημα του 2019, Liga Aguila, δεν ήταν κατάλληλα για επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Μερικά ήταν μη ασφαλή, άλλα ήταν άνισα ή χωρίς γρασίδι, και τα περισσότερα δεν είχαν αποδυτήρια ή ντους».

Η FIFPro απεύθυνε πρόκληση στους χορηγούς και τα μέσα ενημέρωσης να παίξουν το ρόλο τους στο να βοηθήσουν το παιχνίδι να αναπτυχθεί και να φτάσει το επίπεδο των ανδρών .«Η δέσμευση των χορηγών, των μέσων ενημέρωσης και άλλων συνεργατών στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στην αγορά και ενισχύει τη βιομηχανία», ανέφερε η έκθεση. «Οι γυναίκες παίκτες αξίζουν το δικαίωμα στην επαγγελματική σταδιοδρομία ως ποδοσφαιριστές.»

Οι μεγάλες διοργανώσεις ποδοσφαίρου, όπως και το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου αθλητισμού, έχουν διακοπεί λόγω της πανδημίας COVID-19.Η FIFPro ανέφερε στο Reuters ότι η πρόσφατη πρόοδος που σημειώθηκε στο γυναικείο παιχνίδι κινδύνευε να αναιρεθεί από την πανδημία.

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ

 

Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

No results found

Μενού