Εργατική Πρωτομαγιά | Ημέρα τιμής και αγώνα της εργατικής τάξης – Πανελλαδικές απεργίες και συγκεντρώσεις

«Η εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα τιμής και αγώνα της εργατικής τάξης, που, με τη διαχρονική της πάλη, προσπαθεί να σπάσει τα δεσμά της εκμετάλλευσης, να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες, να διατηρήσει και να διευρύνει κατακτήσεις και δικαιώματα»

Την προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας σήμερα, Παρασκευή 1η Μαΐου 2020, «προκειμένου η εργατική τάξη να αποτίσει φόρο τιμής στην ιστορία, τους αγώνες και τους νεκρούς της» έχει ανακοινώσει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ).

Η Συνομοσπονδία καλεί τις οργανώσεις μέλη της να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις μνήμης και τιμής (κατάθεση στεφάνων σε μνημεία αγωνιστών, κλπ), τηρουμένων αυστηρά και με συνέπεια των μέτρων προστασίας και των αποστάσεων στην κοινωνική ζωή, που έχει αποφασίσει η πολιτεία και οι υγειονομικές αρχές, για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Όπως αναφέρει η ΓΣΕΕ, «η Εργατική Πρωτομαγιά του 2020 αναδεικνύει την έννοια της αλληλεγγύης μεταξύ των κοινοτήτων και των κρατών ως ζητούμενο, καθώς συνιστά το διαχρονικό αντίδοτο τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και μετά από κάθε κρίση. Η Εργατική Πρωτομαγιά, ημέρα αγώνα της εργατικής τάξης, έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι η πάλη των εργαζομένων για ισότητα και δικαιοσύνη συνεχίζεται αδιάκοπα».

Μεταξύ άλλων, η Συνομοσπονδία επισημαίνει ότι το αντίδοτο αυτής της κρίσης έγκειται στην αλληλεγγύη, «που είναι η ζωτική δύναμη των συνδικαλιστικών οργανώσεων, σε όλη την ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος και, κυρίως, σήμερα», προσθέτοντας, όμως: «Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση πως η αλληλεγγύη είναι αντίδοτο στην κρίση, αλλά όχι πανάκεια στην κρατική και την εργοδοτική αυθαιρεσία και την εργατική εκμετάλλευση».

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η επανέναρξη της οικονομίας για την πρόοδο της κοινωνίας με ισότητα και δικαιοσύνη πρέπει να έχει τρεις βασικούς στόχους: την εργασία, τα εισοδήματα και την κοινωνική προστασία.

Εργατική Πρωτομαγιά: Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ με μάσκες και αυτοκόλλητα αποστάσεων (vid)

Εργατικό Κέντρο Αθήνας

«Το μήνυμα της εργατικής Πρωτομαγιάς είναι επίκαιρο και αναγκαίο να εκφραστεί με κάθε τρόπο σε όλο τον κόσμο» επισημαίνει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το οποίο προκηρύσσει απεργία και «μέσα από την υγειονομική καραντίνα, θέλει να προσδώσει φόρο τιμής, αλλά και να αποτρέψει όλες τις αντεργατικές παρεμβάσεις που αφορούν τους εργαζόμενους και τις εργασιακές σχέσεις»

Μεταξύ άλλων, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας αναφέρει: «Απεργούμε και εκφράζουμε με κάθε τρόπο την εναντίωσή μας σε κάθε ελαστική μορφή εργασίας, σε μειώσεις μισθών, σε καταστρατήγηση των κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων μας. Διεκδικούμε τη στήριξη της δημόσιας υγείας με κάθε τρόπο και την άμεση κατάργηση αντεργατικών διατάξεων, όπως αυτή για το λεγόμενο “προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας”, που οδηγούν στην έσχατη ένδεια τους εργαζόμενους, μειώνοντας μονομερώς στο μισό τις αποδοχές και τις ασφαλιστικές εισφορές. Ζητάμε την εκπόνηση σχεδίου ουσιαστικής στήριξης της μισθωτής εργασίας για το άμεσο μέλλον, με γνώμονα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, αλλά και την προστασία των ανέργων, για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

Καλούμε τα συνδικάτα της Αθήνας, με τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις, που αυτά κρίνουν αναγκαία, να στείλουν ηχηρό μήνυμα όλες τις επόμενες ημέρες, αλλά, κυρίως, την Ημέρα της Πρωτομαγιάς – ότι τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δεν διαπραγματεύονται. Ενωμένοι θα νικήσουμε» τονίζει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Ημέρα τιμής και αγώνα της εργατικής τάξης

«Η εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα τιμής και αγώνα της εργατικής τάξης, που, με τη διαχρονική της πάλη, προσπαθεί να σπάσει τα δεσμά της εκμετάλλευσης, να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες, να διατηρήσει και να διευρύνει κατακτήσεις και δικαιώματα» αναφέρει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, «σήμερα, εν έτει 2020 και εν μέσω της πρωτόγνωρης κρίσης, που βιώνει όλη η υφήλιος, λόγω της πανδημίας του κοροναϊού COVID-19, αναδεικνύεται ο αναντικατάστατος ρόλος των συνδικάτων στην υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους, να απαιτήσουν μέτρα για την επιβίωσή τους».

Ενωμένοι θα νικήσουμε

«Εκφράζουμε με κάθε τρόπο την εναντίωσή μας σε κάθε ελαστική μορφή εργασίας και σε οποιαδήποτε σε καταστρατήγηση των κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων μας.

Διεκδικούμε τη στήριξη της δημόσιας υγείας με κάθε τρόπο.

Ενωμένοι αγωνιζόμαστε για τα δίκαια αιτήματά μας.

Καλούμε τα συνδικάτα – μέλη μας, με τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις, που αυτά κρίνουν αναγκαία (κατάθεση στεφάνων σε μνημεία αγωνιστών κ.λπ.), τηρουμένων αυστηρά και με συνέπεια των μέτρων προστασίας και των αποστάσεων στην κοινωνική ζωή, που έχει αποφασίσει η πολιτεία και οι υγειονομικές αρχές, για την προστασία της δημόσιας υγείας, να στείλουν ηχηρό μήνυμα όλες τις επόμενες ημέρες, αλλά, κυρίως, την Ημέρα της Πρωτομαγιάς – ότι τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δεν διαπραγματεύονται. Ενωμένοι θα νικήσουμε» σημειώνει, μεταξύ άλλων, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

ΠΕΝΕΝ: Απεργία στο λιμάνι του Πειραιά

Tη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε για σήμερα, Πρωτομαγιά, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά αποφάσισε η διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτκού (ΠΕΝΕΝ).

Η απεργία αφορά τους ναυτικούς με ειδικότητες που υπάγονται στα κατώτερα πληρώματα των πλοίων, που θα βρίσκονται εκείνη την ημέρα σε όλη τη γεωγραφική έκταση και περιοχή του Πειραιά.

Σύμφωνα με την ΠΕΝΕΝ στο λιμάνι του Πειραιά θα υπάρχει την 1η Μάη στις 5.30 το πρωί οργανωμένο κλιμάκιο περιφρούρησης, ενώ αντιπροσωπεία της στις 9 το πρωί θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων εργατών στο Πασαλιμάνι.

Στη συνέχεια μέλη της ΠΕΝΕΝ μαζί με άλλα εργατικά Σωματεία έχουν ανακοινώσει για τις 10:30 το πρωί συγκέντρωση στα Χαυτεία και πορεία προς τηΝ βουλή.

Εικοσιτετράωρη απεργία για την Παρασκευή 1η Μαϊου αποφάσισε επίσης η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών ( Π.Ε.Π.Ρ.Ν) από τις 00:01 τα ξημερώματα έως 24:00 τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Απεργούν οι εργαζόμενοι στα λιμάνια

Τη συμμετοχή τους στην 24ωρη Πρωτομαγιάτικη απεργία που εξήγγειλαν τα συνδικάτα και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά αποφάσισαν η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και η Ένωση Λιμενεργατών του ΟΛΠ.

«Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στα λιμάνια να πάρουν μέρος στην απεργία, καθώς πολλά προβλήματα και πολλές διεκδικήσεις μας γίνονται ακόμα πιο επίκαιρα εν μέσω της πανδημίας και των συνεπειών της» αναφέρει σε σνακοίνωσή της η ΟΜΥΛΕ.

«Το μήνυμα της εργατικής πρωτομαγιάς είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, ειδικά στις μέρες μας που απειλούνται εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα και αυξάνονται οι ανισότητες.» τονίζει από την πλευρά της η Ενωση Λιμενεργατών του ΟΛΠ.

Σε 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ

Με 24ωρη απεργία, σήμερα, Πρωτομαγιά συμμετέχουν οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ στις κινητοποιήσεις που κήρυξαν ΓΣΕΕ και Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ).

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδικάτου εργαζομένων του ΟΑΣΘ, Δημήτρης Τσερμενίδης, επισήμανε ότι θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας την ημέρα της 24ωρη απεργίας κι απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι «η απόφαση για την 24ωρη απεργία, αφορά μόνο τον ΟΑΣΘ και όχι τα ΚΤΕΛ που επίσης παρέχουν μέρος του συγκοινωνιακού έργου για λογαριασμό του οργανισμού, στο πλαίσιο της διετούς σχετικής σύμβασης που υπογράφηκε».

«Αυτή την ιστορική μέρα της 1ης Μάη, ενώνουµε την φωνή μας με όλους εκείνους που παλεύουν ενάντια στην φτώχεια και στην εξαθλίωση, στις αδικίες, στις διακρίσεις » επισημαίνεται σε σημερινή ανακοίνωση του συνδικάτου των εργαζομένων του ΟΑΣΘ.

Οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ διεκδικούν: υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, διατήρηση κα διεύρυνση του δημόσιου χαρακτήρα των συγκοινωνιών, βελτίωση των συνθηκών εργασίας, ανασυγκρότηση του στόλου λεωφορείων και τήρηση και εφαρμογή συμβατικών υποχρεώσεων της εργοδοσίας.

Συγκέντρωση της ΚΕΕΡΦΑ στο Σύνταγμα

Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους μετανάστες προγραμματίζει από την πλευρά της η ΚΕΕΡΦΑ (11 το πρωί της Παρασκευής στο Σύνταγμα). «Η Πρωτομαγιά είναι μέρα κοινού αγώνα των εργατών όλου του Κόσμου ενάντια στην εκμετάλλευση, την αδικία, τον ρατσισμό, τον φασισμό, την καταστροφή του περιβάλλοντος», αναφέρει στο κάλεσμά της.

ΚΚΕ: Η Εργατική Πρωτομαγιά συμβολικά θα γιορταστεί με αυστηρά μέτρα προστασίας

«Την 1η Μάη παντού σε όλα τη χώρα συμβολικά λόγω της πανδημίας και με αυστηρά μέτρα προστασίας θα γιορτασθεί η Εργατική Πρωτομαγιά τιμώντας τους νεκρούς της εργατικής τάξης και για τη διεκδίκηση των σύγχρονων δικαιωμάτων, τόνισε ο Νίκος Σοφιανός μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μιλώντας το πρωί της Τρίτης 28/4 στο ραδιόφωνο «Real FM».

Όπως ανακοινώθηκε επίσης, ο ΓΓ του ΚΚΕ θα επισκεφθεί την Παρασκευή 1η του Μάη (10:30 το πρωί) το Σκοπευτήριο της Καισαριανής προκειμένου να καταθέσει στεφάνι.

Είχε προηγηθεί η έντονη αντίδραση του Περισσού στην κυβερνητική απόφαση για μεταφορά του εορτασμού της Πρωτομαγιάς. «Οι συμβολικές εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά που οργανώνουν όπως πάντα τα εργατικά σωματεία, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, τους συγκεντρωμένους να φορούν μάσκες και να κρατούν τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ τους, δεν αποτελούν κίνδυνο για όλα όσα ο λαός κέρδισε μέχρι σήμερα τηρώντας τα περιοριστικά μέτρα» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Το ΠΑΜΕ έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή του να πραγματοποιηθούν κανονικά οι εκδηλώσεις «σε επιλεγμένα σημεία στην Αττική (στο κέντρο της Αθήνας) και όλη την Ελλάδα, με την αυστηρή τήρηση των αποστάσεων ανάμεσα στους διαδηλωτές και των μέτρων προστασίας».

Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στα Χαυτεία από πρωτοβάθμια σωματεία και άλλες συλλογικότητες

Πολλά πρωτοβάθμια σωματεία έχουν ανακοινώσει ξεχωριστή συγκέντρωση στις 10:30 π.μ. στα Χαυτεία (συμβολή Σταδίου και Πατησίων) και πορεία προς τη Βουλή. Καλούν σε «αντίσταση στην αντεργατική επίθεση, την οποία έχουν εξαπολύσει οι κυβερνώντες και τα αφεντικά με αφορμή την κρίση του κορωνοϊού».

«Η κατεύθυνση είναι όλος ο κόσμος να έχει μαζί του προστατευτικά μέσα, όπως γάντια και μάσκες, και να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας. Αυτό και για αυτονόητους λόγους υγείας αλλά και για να μη συκοφαντηθούν οι κινητοποιήσεις. Θα θυμίζουν τις εικόνες που είδαμε από το Ισραήλ», είπε στην «Εφ.Συν.» μέλος του ΝΑΡ το οποίο επίσης καλεί στις 10.30 στα Χαυτεία, επισημαίνοντας ότι η 1η Μάη είναι εργατική απεργία, δεν είναι κρατική γιορτή.

Σε απεργιακή μοτοπορεία στις 11 το πρωί της Παρασκευής, στο Πεδίον του Άρεως καλεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου. Όπως αναφέρει: «θεωρούμε πως μια μοτοπορεία από τη φύση της κρατά τις αποστάσεις ασφαλείας. Ούτως ή άλλως θα ήταν οξύμωρο ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της έκτακτης περιόδου οργώνουμε την πόλη προκειμένου να διακινηθούν προϊόντα και υπηρεσίες να μην διαδηλώσουμε για λόγους υγιεινής».

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού