«Στα μαχαίρια» ξανά Μαξίμου – Σταϊκούρας: Διένεξη για τη χρηματοδότηση της επανεκκίνησης

Η σημερινή διαφωνία βρίσκεται στην άρνηση ως τώρα του υπουργού Οικονομικών να συναινέσει σε ελληνικό αίτημα προς τον ESM για χορήγηση δανείου στη χώρα μας, σε πρώτη φάση ύψους 2 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 3,5 δισ. που θα μπορούσε να αντλήσει η Ελλάδα με διετή πιστοληπτική γραμμή

Σε πλήρη διαφωνία βρίσκονται για ακόμη μια φορά οι οικονομικοί σύμβουλοι του πρωθυπουργού και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σχετικά με την προέλευση των πιστώσεων χρηματοδότησης της επανεκκίνησης της οικονομίας, όπως μεταφέρουν άριστα ενημερωμένες κυβερνητικές πηγές.

Η νέα διένεξη, έρχεται ακριβώς τη στιγμή που πληθαίνουν τα σενάρια σχετικά  με κυβερνητικό ανασχηματισμό και ίσως αποδειχτεί κρίσιμης σημασίας για τη συνολική δομή του πιθανολογούμενου υπουργικού συμβουλίου. Γιατί, όπως υπενθυμίζουν οι ίδιες πηγές, σε περίπτωση ανασχηματισμού ξεκινάς από τον υπουργό Οικονομικών, και αν αυτός αλλάξει οι λεγόμενες «καραμπόλες» στις μετακινήσεις υπουργών  θα άλλαζαν τελείως την τελική μορφή  του κυβερνητικού σχήματος.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη διένεξη Μαξίμου-Σταϊκούρα ήταν για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ. Τότε το πρωθυπουργικό οικονομικό επιτελείο (απούσας της πανδημίας) επέμενε να μην προχωρήσει η πρόωρη αποπληρωμή (που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) και οι σχετικές πιστώσεις να διατεθούν για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης μέσω ιδιωτικών επενδύσεων. Τότε, μετά από επίσκεψη του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο και τη συνάντησή του με την καγκελάριο Μέρκελ, είχε υποδειχτεί στην Αθήνα να εφαρμόσει τη συμφωνία πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ και «είχε περάσει» του κ. Σταϊκούρα.

Η σημερινή διαφωνία βρίσκεται στην άρνηση ως τώρα του υπουργού Οικονομικών να συναινέσει σε ελληνικό αίτημα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για χορήγηση δανείου στη χώρα μας, σε πρώτη φάση ύψους 2 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 3,5 δισ. που θα μπορούσε να αντλήσει η Ελλάδα με διετή πιστοληπτική γραμμή. Μάλιστα ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε την άρνησή του να αιτηθεί η Ελλάδα τέτοιο δάνειο από τον ESM.

Υπενθυμίζεται ότι ο ESM έχει ήδη ανακοινώσει ότι τα δάνεια αυτά προς όσες χώρες-μέλη της ευρωζώνης τα αιτηθούν θα είναι χαμηλότοκα και θα βασίζονται στον ισχύοντα κανονισμό ECCL, σύμφωνα με τον οποίο οι χώρες-μέλη που λαμβάνουν προληπτική πιστοληπτική στήριξη θα τελούν υπό καθεστώς «ενισχυμένη εποπτείας». Ο ESM έχει ανακοινώσει ακόμη ότι η Κομισιόν θα ελέγχει τα δανειζόμενα κράτη-μέλη και θα ενημερώνει ανά 3μηνο τον ESM, ενώ κάθε κράτος θα μπορεί να λαμβάνει έως το 15% του ποσού που αιτείται ανά μήνα.

Στο μέγαρο Μαξίμου επικρατεί η άποψη ότι δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ από πιστώσεις που θα μπορούσε να αντλήσει η Ελλάδα και πιέζουν για ταχεία υποβολή του σχετικού αιτήματος προς τον ESM. Αντίθετα στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι τέτοιο δάνειο θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη μεσοπρόθεσμη πρόσβαση της Ελλάδας σε εξωτερικό δανεισμό με χαμηλά επιτόκια (όπως έχει κατορθωθεί ως σήμερα μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια), αφού η χώρα μας θα επανερχόταν σε καθεστώς νέας -αν και άτυπης- μνημονιακής εποπτείας, που θα ανησυχούσε σοβαρά τις διεθνείς αγορές ομολόγων και χρήματος.

Ο κ. Σταϊκούρας υποδεικνύει αντί του δανείου αυτού να επιταχυνθεί η άντληση πιστώσεων από το δημοσιονομικό μαξιλάρι.

Ένα ακόμη κρίσιμο σημείο διαφωνίας των δύο μερών, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι η πίεση που ασκεί το οικονομικό επιτελείο του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον υπουργό Οικονομικών να δρομολογήσει άμεσα τις προεκλογικές δεσμεύσεις  Μητσοτάκη για φοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις. Κίνηση για την οποία ο κ. Σταϊκούρας δηλώνει ιδιαίτερα επιφυλακτικός, με τη θέση ότι οι δημοσιονομικές επιπτώσεις τέτοιων φοροαπαλλαγών στο επισφαλές υφεσιακό περιβάλλον του λοκντάουν, θα μπορούσαν να είναι πολύ σοβαρές και μη αντιμετωπίσιμες, κλονίζοντας την καλή διεθνή εικόνα που έχει χτίσει με αίμα η ελληνική οικονομία μετά την έξοδο από τη μνημονιακή επιτήρηση.

Όπως μεταφέρθηκε σχετικά από τις ίδιες πηγές, το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει εμφατικά ότι σε συνθήκες λοκντάουν και με δεδομένες τις μεγάλες συνέπειές του  δεν τίθεται θέμα τήρησης προεκλογικών δεσμεύσεων και γενικά δεν είναι αποδεκτό στη διεθνή πρακτική διαχείρισης των συνεπειών μιας οικονομικής κρίσης, στο μέσον της να λαμβάνονται μέτρα φοροαπαλλαγών, που εφαρμόζονται όταν οι οικονομίες βρίσκονται σε κατάσταση ηρεμίας και όχι αναστάτωσης.

 

 

Ειδικού συνεργάτη

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού