Μύλος στην ΕΕ: Αυστρία, Ολλανδία, Δανία και Σουηδία «μπλοκάρουν» τη γαλλογερμανική πρόταση

Η «αντι-πρόταση των 4» αποτελείται από την συγκρότηση ενός προσωρινού Ταμείου Ανασυγκρότησης που θα χορηγεί μόνο δάνεια σε χώρες που έχουν ανάγκη. Το σχέδιο προσυπογράφουν επίσης η Δανία, η Σουηδία και η Ολλανδία.

Το Bloomberg μετέδωσε ότι η καγκελαρία της Αυστρίας διακινεί αντι-πρόταση για το γαλλογερμανικό “ταμείο ανασυγκρότησης”, που ανακοίνωσαν ως πρότασή τους προ ημερών η καγκελαριος Μερκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν.

Η «αντι-πρόταση των 4» αποτελείται από την συγκρότηση ενός προσωρινού Ταμείου Ανασυγκρότησης που θα χορηγεί μόνο δάνεια σε χώρες που έχουν ανάγκη. Το σχέδιο προσυπογράφουν επίσης η Δανία, η Σουηδία και η Ολλανδία.

Αναλυτικότερα, το σχέδιο προβλέπει ένα προσωρινό ταμείο εκτάκτου ανάγκης 2ετους διάρκειας, το οποίο θα χορηγεί δάνεια στις χώρες-μέλη σε κλάδους οι οποίοι έχουν δεχτεί τα μεγαλύτερα χτυπήματα από την πανδημία.

Βασικοί της άξονες είναι:

  • Το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να κλείσει εντός δύο ετών
  •  Η χρηματοδότηση θα πρέπει να γίνει με τη μορφή δανείων και όχι επιχορηγήσεων
  • Τα δάνεια αυτά θα πρέπει να συνοδεύονται από δέσμευση για μεταρρυθμίσεις και μελλοντική δημοσιονομική προσαρμογή

Όπως τονίζουν, μεταξύ άλλων, τα τέσσερα κράτη, «στόχος είναι η χορήγηση έκτακτης και στοχευμένης χρηματοδότησης και η προσφορά δανείων με ευνοϊκούς όρους στις χώρες που επηρεάσθηκαν περισσότερο από την κρίση. Δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε εργαλεία ή μέτρα που οδηγούν σε αμοιβαιοποίηση χρέους και σημαντικές αυξήσεις στον προϋπολογισμό της Ενωσης».

Στο έγγραφο, στο οποίο αφήνεται ανοιχτό το συνολικό ποσό της έκτακτης βοήθειας, τονίζεται επίσης το κράτος δικαίου και η προστασία από την απάτη, η οποία, όπως σημειώνεται, πρέπει να διασφαλιστεί μέσω της ισχυρής συμμετοχής του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, της αρχής της Ε.Ε. για την καταπολέμηση της απάτης OLAF και της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Η βοήθεια πρέπει να χρησιμοποιηθεί με αυστηρά στοχευμένο τρόπο, «τα χρήματα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση και ανθεκτικότητα του τομέα της υγείας και της οικονομίας», αναφέρεται ακόμη, ενώ προσδιορίζονται επίσης ως τομείς χρηματοδότησης η έρευνα, η καινοτομία και η «πράσινη μετάβαση», σύμφωνα με τους στόχους της Ε.Ε. για το κλίμα, την ανάπτυξη και την ψηφιοποίηση.

Απαιτείται «εκσυγχρονισμένος προϋπολογισμός της Ε.Ε. ως σημείο εκκίνησης», με ανάλυση των αναγκών για τους τομείς που πλήττονται περισσότερο, και το τελικό πλαίσιο δαπανών για τον κορωνοϊό θα πρέπει να καθοριστεί μέσω μιας νέας ιεράρχησης των περιοχών δαπανών στον προϋπολογισμό της Ενωσης, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού