Τι συμβαίνει με το ΚΙΝΑΛ – Οι μετεκλογικές συνεργασίες και το «έλλειμμα γραμμής»

Ο απόλυτος διχασμός ανάμεσα στην «αυτονομία του ΚΙΝΑΛ», στο όνομα της οποίας ορκίζονται κατά τα άλλα όλες οι τάσεις, και τη συνεργασία με άλλο κόμμα, για να παίξει το κίνημα τον ρυθμιστικό ρόλο που του αναλογεί, είναι μια αντίφαση που η πρόεδρος θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει τις επόμενες εβδομάδες

Σε αδιέξοδο έχει περιέλθει η στρατηγική του ΚΙΝΑΛ μετεκλογικά, φαινόμενο το οποίο επιτάθηκε κατά την περίοδο της καραντίνας, όπως πληροφορούν έγκυρες κομματικές πηγές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, στις μετρήσεις που έχει στη διάθεσή του το κίνημα εμφανίζεται πλήρης διχασμός απόψεων μεταξύ των οπαδών του, σχετικά με τα ζητήματα των συνεργασιών και της στάσης που θα πρέπει να τηρήσει απέναντι στην κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στα διαθέσιμα στοιχεία, ενώ περίπου οι μισοί από τους ερωτώμενους που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΚΙΝΑΛ προτιμούν να μη συνεργαστεί ούτε με τη ΝΔ ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι άλλοι μισοί (που περίπου διχάζονται ανάμεσα στην προτίμηση συνεργασίας με το ένα ή το άλλο από τα δύο μεγάλα κόμματα) θεωρούν αναγκαία κάποια συνεργασία.

Όσοι προκρίνουν κάποια συνεργασία, τη θεωρούν αναγκαστικό στοιχείο της κομματικής τακτικής από δω και πέρα, γιατί αλλιώς «το ΚΙΝΑΛ δεν έχει πολιτικό ρόλο», όπως δηλώνουν σχετικά. Μάλιστα, οι ίδιοι δηλώνουν πως στη συνέχεια θα συναρτήσουν και την εκλογική στάση τους απέναντι στο ΚΙΝΑΛ από το με ποιον θα διευκρινίσει ότι θα συνεργαστεί, τη ΝΔ. ή τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από τα δεδομένα αυτά διαπιστώνεται ένα «έλλειμμα γραμμής» του ΚΙΝΑΛ, το οποίο όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές έχουν εντοπίσει και οι συνεργάτες της κυρίας Γεννηματά. Ο απόλυτος διχασμός ανάμεσα στην «αυτονομία του ΚΙΝΑΛ», στο όνομα της οποίας ορκίζονται κατά τα άλλα όλες οι τάσεις, και τη συνεργασία με άλλο κόμμα, για να παίξει το κίνημα τον ρυθμιστικό ρόλο που του αναλογεί, είναι μια αντίφαση που η πρόεδρος θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει τις επόμενες εβδομάδες και πάντως πριν το καλοκαίρι, με δεδομένο ότι για το ΚΙΝΑΛ το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τον ερχόμενο Σεπτέμβριο παραμένει το σενάριο με τις περισσότερες πιθανότητες.

Υπενθυμίζεται ότι πτυχές της αντίφασης αυτής εκδηλώθηκαν τις περασμένες εβδομάδες  τόσο από μια συνέντευξη του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Δ. Ρέππα, όσο και από «εκτός γραμμής» φιλοκυβερνητικές παρεμβάσεις των «σημιτικών» στελεχών του ΚΙΝΑΛ, με τελευταίο παράδειγμα την τοποθέτηση Λοβέρδου υπέρ των καμερών στα σχολεία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως.

Ακόμη, πολύ ενδιαφέρον έχει ένα στοιχείο από τις μετρήσεις που έχει στα χέρια της η ομάδα συνεργατών της κυρίας Γεννηματά, σχετικά με τη στάση των υποστηρικτών του ΚΙΝΑΛ απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Σύμφωνα μ’ αυτό, έχει σχεδόν διπλασιαστεί και ξεπερνάει πια το 60%, το ποσοστό ανάμεσα στους ερωτώμενους που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΚΙΝΑΛ, οι οποίοι ζητούν σκληρότερη αντιπολίτευση απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση, σε σύγκριση με ένα 30% που μέχρι το τέλος του 2019, είχε θετική ή μάλλον θετική στάση απέναντι στη κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

 

Ειδικού συνεργάτη  

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού