Μητσοτάκης στο STAR: Ούτε εκλογές, ούτε ανασχηματισμός (vid)

«Έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε στο ελάχιστο τα περιστατικά, αλλά θέλω να τονίσω ότι ο κίνδυνος ακόμα δεν έχει περάσει οριστικά»

«Έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε στο ελάχιστο τα περιστατικά αλλά θέλω να τονίσω ότι ο κίνδυνος δεν έχει περάσει οριστικά. Προχωράμε σε λελογισμένη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, θα πρέπει όμως όλοι να λάβουμε υπόψη ότι οι κεντρικές οδηγίες των ειδικών, τα μέτρα ατομικής υγιεινής, η μάσκα όπου χρειάζεται, οι κοινωνικές αποστάσεις ήρθαν για να μείνουν» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Star και τη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα.

«Τα δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας και θέλω με την ευκαιρία να ευχαριστήσω όλους τους Έλληνες που άκουσαν τις συμβουλές των ειδικών. Άλλαξαν τις συμπεριφορές τους, άλλαξαν τις ζωές τους» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε αυτή την εθνική επιτυχία εάν δεν είχαμε δουλέψει όλες και όλοι μαζί και αυτό είναι μια σημαντική παρακαταθήκη για τη χώρα».

Αναφερόμενος στην απόφαση για άνοιγμα των Δημοτικών Σχολείων ανέφερε ότι η κυβέρνηση προχώρησε στη συγκεκριμένη κίνηση επειδή αυτή ήταν η εισήγηση των ειδικών.

«Αν πήγαινα με τις δημοσκοπήσεις δεν θα έπρεπε να ανοίξω τα δημοτικά. Θεωρώ όμως ότι θα ήταν λάθος αν το έκανα» είπε. Επισήμανε ότι τώρα είναι η ασφαλέστερη στιγμή να ανοίξουν τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί. «Πρακτικά δεν έχουμε κρούσματα, έχουμε ανοίξει γυμνάσια και λύκεια και πήγε πολύ καλά το άνοιγμα αυτό» σημείωσε και πρόσθεσε. «Είναι πολύ μεγάλο το διάστημα των 6 μηνών από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο κυρίως για τα παιδιά του δημοτικού, να μείνουν μακριά από το σχολείο».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι κάτι τέτοιο εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες, καθώς το μεγαλύτερο βάρος επωμίζονται τα παιδιά που δεν είναι από εύπορα νοικοκυριά. Υπογράμμισε δε ότι κατά την επίσκεψή του το πρωί στον Πειραιά, συνομίλησε με μικρά παιδιά τα οποία είχαν κατανοήσει την ανάγκη αποστάσεων και υγιεινής.

Μιλώντας για τον τουρισμό είπε ότι θα αρχίσουμε να ανοίγουμε σταδιακά από τις 15 Ιουνίου, από την 1 Ιουλίου θα έχουμε και απευθείας πτήσεις στα νησιά μας.

«Ήδη σε 1.300 δειγματοληπτικά τεστ που κάναμε από αφίξεις στο εξωτερικό αυτή την εβδομάδα δεν είχαμε ούτε ένα θετικό κρούσμα» σημείωσε.

Επίσης ο πρωθυπουργός τόνισε «στην αρχή της επιδημίας φαινόταν να τίθεται ένα δίλημμα μεταξύ της προστασίας της υγείας και της ανάπτυξης. Είναι ψεύτικο το δίλημμα, αντίστροφα δουλεύει η εξίσωση. Όσο πιο γρήγορα προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία τόσο πιο γρήγορα θα έρθει η ανάπτυξη την επόμενη ημέρα».

Σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει η πανδημία στην ελληνική οικονομία, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η ύφεση θα κυμανθεί μεταξύ 5% και 10%.

Αναφερόμενος στην κρίση του προηγουμένου Μαρτίου στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση έλαβε ακαριαίες αποφάσεις και διαβεβαίωσε: «Δεν πρόκειται να δεχθούμε την πολιτική μαζικών εισροών. Η προστασία των συνόρων μας και των ευρωπαϊκών συνόρων είναι ένα κεκτημένο».

Ερωτηθείς για το τι συνέβη στην κοίτη του Έβρου είπε:

«Δεν εκτιμώ ότι συνέβη κάτι αξιοσημείωτο», είπε και μίλησε για τεχνικά ζητήματα που πάντα λύνονταν σε τεχνικό επίπεδο.

«Δε υπάρχει συνοριακή διαφορά», είπε αλλά εξήγησε ότι «υπάρχει νευρικότητα της Τουρκίας με αφορμή τη δημιουργία του φράχτη. «Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας να το κάνουμε και θα το κάνουμε».

Για τις σχέσεις με την Τουρκία είπε ότι δεν είναι στο επίπεδο το οποίο θα ήθελε «και όχι με ευθύνη της Ελλάδας».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με τον Ερντογάν ανέφερε ότι αυτοί είναι διπλωματικοί.

Αναφερόμενος σε ενδεχόμενο επόμενο κύμα κορωνοϊού είπε:

«Το επόμενο κύμα κορωνοϊού θα είναι διαφορετικό. Πρώτα από όλα είμαστε όλοι εκπαιδευμένοι. Για παράδειγμα δεν ξέραμε τη σημασία της μάσκας, είμαστε πιο έτοιμοι, το φθινόπωρο θα έχουμε περισσότερα κρεβάτια εντατικής. Αν βρεθεί κρούσμα σε σχολείο θα κλείνει μόνο το σχολείο» σημείωσε ο πρωθυπουργός, ενώ υπεραμύνθηκε της απόφασης να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία και ενθάρρυνε τους γονείς να μη φοβηθούν να στείλουν τα παιδιά στο σχολείο.

Τέλος, σχολιάζοντας πληροφορίες για πρόωρες εκλογές και ανασχηματισμό πρόσθεσε:

«Ούτε εκλογές, ούτε ανασχηματισμός. Εκλογές για τί και για ποιο λόγο;  Είμαστε πιο ισχυροί σήμερα πολιτικά. Η κυβέρνηση έχει βρει το βηματισμό της και δουλεύει καλά», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, αποκλείοντας το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και του ανασχηματισμού.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού